1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Μαθητές στον τρύγο!

Τα μυστικά του τρύγου με τις πατροπαράδοτες συνήθειες και της παρασκευής μοναδικών γλυκισμάτων από το μούστο, βίωσαν οι μαθητές αλλά και οι νέοι σε ηλικία δάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας σε μια μοναδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο προαύλιο του σχολείου.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον σύλλογο διδασκόντων και την δράση ανέλαβαν να εκτελέσουν οι ειδικοί του είδους τα μέλη του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαλιάδας «Οι Ρίζες».

Τα μέλη του συλλόγου με την βοήθεια δασκάλων που κάποιοι από αυτούς αποδείχθηκαν καλοί γνώστες του είδους, έστησαν όλη την διαδικασία του τρύγου στην αυλή του σχολείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πάτημα και στύψιμο των σταφυλιών από μαθητές που το διασκέδασαν κι εν συνεχεία βράσιμο του μούστου σε καζάνια, προκειμένου να παραχθούν μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γευτούν και ν’ απολαύσουν τόσο οι μαθητές όσοι και οι δάσκαλοι και κάποιοι γονείς που…τυχαία περνούσαν από το σχολείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα έγιναν όπως τον παλιό καλό καιρό, τον καιρό των παππούδων και των γιαγιάδων και οι μαθητές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το μυσταγωγικό σκηνικό και κατάλαβαν τι είναι ο τρύγος

Ακολούθησε μικρό γλέντι με χορούς και τραγούδια και έτσι έκλεισε άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας.


Πηγή