20 οι ύποπτοι για την τραγωδία στο Μάτι

20 οι ύποπτοι για την τραγωδία στο Μάτι Η πλήρης λίστα

Ανώτατος εν ενεργεία αξιωματικός της Πυροσβεστικής φέρεται να συμπεριλαμβάνεται -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- στην λίστα των 20 περίπου ατόμων που καλούνται να δώσουν από σήμερα έγγραφες εξηγήσεις στις δικαστικές αρχές για την τραγωδία, στις 23 Ιουλίου , στο Μάτι.

Η «εμπλοκή» του εν λόγω αξιωματικού στη δικαστική έρευνα για το Μάτι πιθανόν σηματοδοτήσει περαιτέρω αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται έξι ακόμη αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αλλά και δύο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκονταν, τις κρίσιμες ώρες , στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι «Το Βήμα» σε δημοσίευμα του από τις 11 Αυγούστου 2018 είχε προσδιορίσει τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στα οποία θα εστιαζόταν η έρευνα των δικαστικών αρχών για το δραματικό συμβαν.

  • Μέχρι στιγμής ήταν λοιπόν γνωστό ότι στις δικαστικές αρχές θα κληθούν να εμφανισθούν, με το ενδεχόμενο να βρεθούν κατηγορούμενοι, η περιφερειάρχης Αττικής Ρενα Δούρου, ο δήμαρχος Ν. Μάκρης Ηλίας Ψινάκης, οι πρώην αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής Κ. Τσουβάλας και Σ. Τερζούδης καθώς κι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ι. Καπάκης.
  • Σύμφωνα ωστόσο με νεώτερες πληροφορίες αν άμεσα στους 20 «υπόπτους» για σημαντικά λάθη και παραλείψεις που μπορεί να οδήγησαν στην εκατόμβη θυμάτων είναι σημαντικοί αξιωματούχοι. Εκτός του ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, στην ίδια λίστα φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ο προϊστάμενος του επιχειρησιακού κέντρου της Πυροσβεστιής, υπεύθυνος του «199» της Πυροσβεστικής, αλλά και αξιωματούχος του επιχειρησιακού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας.
  • Οπως και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που κατέχουν κρίσιμα πόστα στις υπηρεσίες της Ανατ. Αττικής, στη Ν. Μάκρη αλλά κι υπεύθυνος των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Αττική. Με ορισμένους από τους υπόπτους να έχουν ήδη δώσει τους τελευταίους μήνες σχετικές καταθέσεις όπου αρνήθηκαν ότι προχώρησαν σε λάθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχε σε αστυνομικές επιχειρήσεις για τη διάσωση πολιτών στην περιοχή καθώς κι αλλος αξιωματικός που συμμετείχε στην διευθέτηση της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Μαραθώνος, τις ώρες που πλησίαζε το πύρινο μέτωπο. Η κλήση τους φέρεται να στηρίχθηκε σε μηνύσεις συγγενών θυμάτων και καταγγελίες ότι τμήμα της κυκλοφορίας οχημάτων της λεωφόρου Μαραθώνος διοχετεύθηκε προς την περιοχή του Ματιού. Κάτι που οι ίδιοι αξιωματικοί αρνούνται και μιλούν για «σωτήρια διακοπή της κυκλοφορίας σην λεωφόρο Μαραθώνος» αλλά και για πρωτοβουλίες που πήραν ορισμένοι οδηγοί. Τέλος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις αξιωματικοί του Λιμενικού για καθυστερημένη στη δια θαλάσσης αρωγή στα θύματα της πυρκαγιάς και για όσα συνέβαιναν με την κίνηση πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας όπως κι ορισμένοι ακόμη εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Πηγή