Αγανάκτηση από χιλιάδες αγρότες – Περίμεναν τη βασική ενίσχυση και βρήκαν… μηδενική

Χιλιάδες αγρότες περίμεναν την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης την περασμένη Παρασκευή αλλά όταν έφθαναν στο ΑΤΜ διαπίστωναν μηδενική πίστωση!

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδος Χρήστος Βαλλιανάτος και συνέχισε: «Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί αγρότες δεν πήραν τη βασική ενίσχυση του 70% γιατί είτε υπήρχαν οφειλές προς τις εφορίες είτε έγιναν λάθη στη συμπλήρωση των αιτήσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί ότι θα ισχύσει το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και η βασική ενίσχυση κατασχέθηκε για χρέη στην εφορία. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και δικαιολογημένα υπάρχει αγανάκτηση».

Παραλείψεις και λάθη

Παραλείψεις και λάθη στη συμπλήρωση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) οδήγησαν στη μη πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης σε αρκετούς αγρότες, η οποίακαταβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, περισσότεροι από 66 χιλιάδες αγρότες είδαν στους λογαριασμούς τους να μη πιστώνονται χρήματα.

Εκτός πληρωμών, όμως, έμειναν και όλοι όσοι δεν είχαν κάνει καμία ενέργεια σχετικά με τους δασικούς χάρτες παρόλο που το αγροτεμάχιό τους εμφανιζόταν ως δασικό. Αντίστοιχα όσοι έχουν υποβάλει αντίρρηση, πληρώθηκαν κανονικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της αντίρρησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους 5.628 παραγωγούς με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ «τα εν λόγω αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό της δικαιούμενης ενίσχυσης, μέχρι την ταυτοποίησή τους».

Δεκέμβριο η επόμενη πληρωμή

Σημειώνεται πως όλοι όσοι δεν έλαβαν μέρος της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης θα πρέπει να απευθυνθούν στα γραφεία του οργανισμού ή στον τον τετραψήφιο αριθμό ενημέρωσης 1540 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες έτσι ώστε τα χρήματα να πιστωθούν με την επόμενη πληρωμή.

Έτσι στα κέντρα όπου και υπέβαλαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, θα πρέπει να απευθυνθούν, όσοι αγρότες έμειναν εκτός α’ δόσης βασικής ενίσχυσης, ώστε να ξεμπλοκάρει η ενίσχυση και να πληρωθούν τα χρήματά τους, όταν μπει η δεύτερη δόση, στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως και αναμένεται.


Πηγή