Αγανακτισμένοι οι αγρότες στο Βαρθολομιό – Στέγνωσαν τα χωράφια, ξεχειλίζει η οργή

Απότιστες παραμένουν καλλιέργειες στο Βαρθολομιό αφού υπήρχε διακοπή ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, με αποτέλεσμα δεκάδες αγρότες να είναι αγανακτισμένοιm αφού ένα μεγάλο ποσοστό καλλιεργειών κινδυνεύει να καταστραφεί.

«Τα δηλώσαμε υποχρεωτικά στον ΤΟΕΒ για πότισμα, αλλά πότισμα εδώ και δέκα μέρες δεν έχουμε δει», λένε αγρότες και καλούν τον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων να λύσει άμεσα το πρόβλημα.

Αν οι καλλιέργειες μείνουν χωρίς νερό η ζημιά θα αγγίξει το 80% της παραγωγής τονίζουν. Ειδικά για την καλλιέργεια της πατάτας το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Κάποιοι αγρότες σκέφτονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη: «Εμείς όταν δεν πληρώνουμε οι οφειλές βεβαιώντονται στην εφορία. Όταν λοιπόν και ο ΤΟΕΒ δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του πρέπει να πληρώσουν».

Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ πληροφορηθήκαμε ότι βρέθηκε λύση για κάποια αντλιοστάσια τα οποία θα «τρέξουν» νερό προς το Βαρθολομιό. Όμως μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχε νερό στ’αυλάκι.

Όσοι έχουν γεωτρήσεις θα τις χρησιμοποιήσουν αλλά το κόστος θα είναι διπλό. Θα πληρώσουν το ρολόι της γεώτρησης και τον ΤΟΕΒ.

Γεωργιόπουλος Γιώργος πρ. Αγροτικού Συλλόγου Βαρθολομιού

“Απορώ πως εμείς εδώ στο Βαρθολομιό να μην έχουμε νερό και στις άλλες περιοχές να έχουν! Μόλις σπείραμε ήρθαν από τον ΤΟΕΒ να δηλώσουμε υποχρεωτικά τις καλλιέργειες .Δηλώσαμε αλλά οι καλλιέργειες είναι απότιστες και έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της παραγωγής. Το προεδρείο του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Δεν ξέρω αν τελειώνει η αρδευτική περίοδος. Δηλαδή μας γράψανε για δέκα μέρες;”

Μανιανής Στέλιος αγρότης-επιχειρηματίας

«Καλλιεργώ περίπου 15 στρέμματα γλυκό καλαμπόκι και αν δεν πάρω νερό τουλάχιστον άλλες δύο φορές είναι τελειωμένη η καλλιέργεια. Πρέπει το συντομότερο ο ΤΟΕΒ να ανοίξει τα αντλιοστάσια και να μας δώσει νερό. Εγώ σκέφτομαι να προσφύγω νομικά»

Βουγιουκλής Νικόλαος αγρότης

«Είναι δηλωμένα και απότιστα! Πατάτες, κολοκυθάκια, γλυκά καλαμπόκια και άλλα αν δεν ποτιστούν τις επόμενες μέρες θα υπάρχει μεγάλη ζημιά. Εμείς από αυτά ζούμε. Τι θα κάνουμε; Ο ΤΟΕΒ πρέπει να λύσει σήμερα το πρόβλημα»

Μπάρκουλας Χρήστος αγρότης

« Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ένα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας αρχίζει να παθαίνει ζημιά γιατί παραμένει απότιστο. Μας υποχρέωσε ο ΤΟΕΒ να τα δηλώσουμε αλλά νερό δεν είδαμε. Εμείς ζητάμε τουλάχιστον για δύο μέρες να αμολύσουν νερό να ποτίσουμε μέχρι να βρέξει. Πατάτες, καλαμπόκια, κολοκύθια και άλλα κηπευτικά θα πάθουν μεγάλη ζημιά»

Λιβέρης Αθανάσιος αγροτοκτηνοτρόφος

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Είμαστε χωρίς πότισμα πάνω από 10 μέρες. Όταν είχαν περάσει από τον ΤΟΕΒ για να δηλώσουμε τις καλλιέργειες δεν μας είπαν ότι δεν θα υπάρχει νερό. Αν το ξέραμε θα είχαμε λάβει τα μέτρα μας»

Μπουγιούκος Άγγελος αγρότης

«Εγώ καλλιεργώ κουνουπίδια.Ας μας είχαν ενημερώσει ότι δεν απολάνε νερό. Αν το ήξερα δεν θα τα έβαζα. Δέκα μέρες τώρα δεν έχουν ποτιστεί. Πάει η καλλιέργεια! Πέρασαν από τον ΤΟΕΒ δήλωσα και περίμενα να ποτίσω. Αλλά τίποτα!»

Λιβέρης Κωνσταντίνος αγρότης

«Έχω σπείρει για τα πρόβατα, και πρόλαβα και πότισα από τον ΤΟΕΒ. Εγώ έχω δικό μου νερό αλλά δεν μας αφήνουν να ποτίσουμε και από πάνω μας λένε: είτε ποτίσεις είτε όχι θα πληρώσεις! Αφού έχω νερό δικό μου γιατί δεν με αφήνουν να ποτίσω; Και γιατί δεν απολάνε νερό; Πρέπει να λυθεί σήμερα το πρόβλημα»


Πηγή