Αγρίνιο: Διεθνής εκπαιδευτική ενέργεια We Go STEM σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στις 15-26 Οκτωβρίου 2018 -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα – θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο η διεθνής εκπαιδευτική ενέργεια We Go STEM (https://www.wegostem.gr/), απευθυνόμενη σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ανοιχτή αυτή ενέργεια γεννήθηκε το 2017 στο Βέλγιο, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία σε όλη τη χώρα με συμμετοχή 5.000 μαθητών. Φέτος, γίνεται διεθνής, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, και της Ελλάδας, με στόχο τη συμμετοχή άνω των 10.000 παιδιών!

Το We Go STEM διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Πρότυπο Κέντρο Ρομποτικής & Τεχνολογίας Makerlab, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ;

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού της ΕΕ είναι μία πρωτοβουλία απλών πολιτών που γιορτάζει τη δημιουργία εφαρμογών και πραγμάτων γύρω μας μέσω της συγγραφής κώδικα. Εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και μαθήματα σε όλη την Ευρώπη, μέσα από τα οποία έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες ψηφιακές τεχνολογίες, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα γράφοντας λίγες γραμμές κώδικα, ή να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της πληροφορικής και του προγραμματισμού.

Για το 2018, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού επιθυμεί να αξιοποιήσει περισσότερο τον τομέα της εκπαίδευσης, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό και να δοκιμάσουν προτεινόμενες δραστηριότητες. Η Ευρωπαία Επίτροπος Mariya Gabriel, αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, έχει θέσει ως προτεραιότητα, τη διάδοση του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Εκπαίδευση και την ενθάρρυνση περισσότερων σχολείων να εισάγουν το μάθημα του προγραμματισμού στη διδασκαλία ωςμέσο προώθησης της ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

WE GO STEM!

Σε αυτά τα πλαίσια, με το We Go STEM, η Αιτωλοακαρνανία γίνεται ο πρώτος νομός στην Ελλάδα όπου οι μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού θα έχουν τη δυνατότητα για 2 διδακτικές ώρες να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομποτικό μηχανισμό χρήσει εξολοκλήρου ανοιχτών τεχνολογιών!

Ο στόχος της εκπαιδευτικής αυτής ενέργειας είναι διπλός:

  1. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα να έρθουν σε επαφή τον κόσμο του STEM.
  2. Να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους με μεθόδους και υλικό

STEM.

Το κόστος συμμετοχής για τα παιδιά θα είναι μηδενικό, με τα έξοδα της ενέργειας να καλύπτονται από το Makerlab, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, και χορηγούς τοπικούς αλλά και διεθνείς.

Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι η συνεδριακή Αίθουσα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Σε κάθε μία από τις 10 μέρες του We Go STEM, θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε 2 τμήματα 25-30 παιδιών τις ώρες 09:00 – 11:00 και 11:00 – 13:00.

Με βάση την προσφερόμενη διαθεσιμότητα, σας καλούμε λοιπόν να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2018, δηλώνοντας και τις επιθυμητές/διαθέσιμες μέρες και ώρες.

Ομιλία Στρεμμένου στο Αγρίνιο για την έξοδο από τον ενεργειακό μεσαίωνα


Πηγή