Άλμα Ζωής Αχαϊας: 17 χρόνια κοντά στις γυναίκες που νόσησαν κι επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη φετινή διοργάνωση Pink the city στην Πάτρα την προσεχή Κυριακή. Χιλιάδες γυναίκες θα περπατήσουν και φέτος στο κέντρο της Πάτρας μεταφέροντας το μήνυμα της αισιοδοξίας και της σημασίας της πρόληψης για τον καρκινο του μαστού.

Εδώ και περίπου 17 χρόνια το Άλμα Ζωής στην Αχαϊα δίνει με γενναιότητα, πολλές φορές αντιμέτωπο με αντίξοες συνθήκες, μάχη για την ενημέρωση των γυναικών για τη σημασία της πρόληψης και παλεύει για όσες διαπιστώθηκε ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Τα μέλη του παραμένουν δίπλα στις γυναίκες και τις οικογένειές τους με κάθε τρόπο, είτε με ενημερωτικές εκστρατείες είτε με πιο …πρακτικούς τρόπους.

Σε μια κλειστή κοινωνία όπου, σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος μαστού αποτελεί ταμπού και οικογενειακό μυστικό, το Παράρτημα αρχικά και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας στη συνέχεια, προσπάθησε και προσπαθεί να κινητοποιήσει τις γυναίκες με καρκίνο μαστού να αναζητήσουν τη στήριξη που χρειάζονται, καθώς και κάθε γυναίκα να κάνει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Η Κλαίρη Τζιομάκη είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, Κλινική Κοινωνική Λειτουργός και Οικογενειακή Θεραπεύτρια και μίλησε στο thebest για τα προγράμματα που υλοποιεί το Άλμα Ζωής.

*Οι γυναίκες που νοσούν από καρκίνο περιγράφουν τα προβλήματα της ασθένειας σαν μια οικογενειακή υπόθεση. «Όταν νοσεί η μητέρα, νοσεί όλη η οικογένεια αναφέρουν». Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης που προσφέρει το Άλμα Ζωής στοχεύει μόνο στον ασθενή ή και στα άτομα του περιβάλλοντός του;

– Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που αφορά τη γυναίκα που νοσεί αλλά και την οικογένεια της. Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που προσφέρει το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας απευθύνεται κυρίως στην ίδια και σε οποιονδήποτε από τους οικείους της το χρειάζεται. Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν είναι εύκολο για τα μέλη της οικογένειας να απευθυνθούν για στήριξη, παρότι η διάγνωση της ασθένειας έχει αντίστοιχες ψυχολογικές επιπτώσεις όπως άγχος, φόβο, θλίψη, στους συντρόφους αλλά και στα παιδιά των ασθενών. Συνήθως τα μέλη της οικογένειας παροτρύνουν τη γυναίκα να έρθει στο Σύλλογο να λάβει υποστήριξη, χωρίς να αναγνωρίζουν και τις δικές τους ανάγκες. Η αναγνώριση και το μοίρασμα των δύσκολων συναισθημάτων μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι επιθυμητά παρότι επώδυνα και μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα να διαχειριστεί καλύτερα την ασθένεια.

*Πόσο σημαντικός είναι ρόλος των ομαδικών προγραμμάτων που παρέχει το Άλμα Ζωής στις γυναίκες που έχουν νοσήσει; Πώς μπορεί να ενταχθει και να λειτουργήσει μέσα στην ομάδα και πώς μπορεί να ωφεληθεί ;

– Η ομάδα γίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους που βιώνουν ίδιες εμπειρίες, όπως είναι η ασθένεια του καρκίνου. Μια γυναίκα που έχει νοσήσει με καρκίνο μαστού, μέσα στην ομάδα είναι σαν να συναντάει διάφορες πλευρές του εαυτού της. Στην ομάδα μπορεί να νιώσει ασφάλεια και κατανόηση από τα υπόλοιπα μέλη. Η κάθε γυναίκα μέλος της ομάδας, μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη αλλαγής για τις άλλες και για τον εαυτό της.

* Ο ενημερωμένος ασθενής σίγουρα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την ασθένεια. Ποια είναι η συμβολή των “survivors” στα ενημερωτικά προγράμματα του Άλματος Ζωής ;

– Ο καλά ενημερωμένος ασθενής είναι το ζητούμενο. Ο καλά ενημερωμένος ασθενής χρειάζεται να γνωρίζει τι του συμβαίνει, ποια χαρακτηριστικά έχει ο καρκίνος του, ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης, ποια αγωγή προτείνεται και γιατί. Έχει δικαίωμα να λάβει κι άλλη ιατρική γνώμη και να αποφασίσει πως θα προχωρήσει. Γιατρός και ασθενής χρειάζεται να συνεργαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή είναι μέρος της αντιμετώπισης της νόσου. Εδώ έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε. Σαφώς δεν είναι όπως ήταν τα πράγματα, αλλά από τη μία έχουμε να κάνουμε με ένα προσωπικό ιδιαίτερα φορτωμένο στα δημόσια Νοσοκομεία, με περιορισμένο χρόνο για κάθε ασθενή και από την άλλη με ασθενείς που δεν επιθυμούν να γνωρίζουν και πολλά για τον καρκίνο τους και συγγενείς που πιστεύουν ότι τους προστατεύουν αν δεν τους λέγεται όλη η αλήθεια. … Οι survivors, συμβάλουν βοηθώντας τη γυναίκα βρει τον δικό της δρόμο. Ιδιαίτερα μέσα από το πρόγραμμα αλληλοβοήθειας που εφαρμόζει ο Σύλλογος, οι survivors απαντούν στις ερωτήσεις των ασθενών μέσα από τη δική τους εμπειρία.

*Πέρα από την ενημέρωση και την παροχή ψυχολογικής στήριξης υπάρχουν και ποιο χρηστικά είδη που μπορεί κάποιος ασθενής να προμηθευτεί από το Άλμα Ζωής;

– Οι δύο βασικοί πυλώνες του Συλλόγου είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη της γυναίκας και της οικογένειας της και η ενημέρωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Τα τελευταία χρόνια, της οικονομικής κρίσης ο Σύλλογος εξέλιξε τα προγράμματα του με βάση τις ανάγκες των γυναικών και της εποχής. Καταρχάς ανέπτυξε προγράμματα κλινικών εξετάσεων και κοινωνικού ιατρείου μαστού, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες γυναίκες που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν προληπτικό έλεγχο με δωρεάν κλινική εξέταση και μαστογραφία ή υπέρηχο. Επιπλέον, κάθε γυναίκα που χρειάζεται μπορεί να λάβει δωρεάν περούκα, που έχουν προσφέρει άλλες γυναίκες που δεν την χρειάζονταν ή να παραπεμφθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο να λάβει δωρεάν καινούρια περούκα εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του Προγράμματος. Επιπλέον μπορεί να λάβει προθέσεις και στηθόδεσμο από τα διαθέσιμα που έχει ο Σύλλογος . Ο Σύλλογος έχει φροντίσει να παρέχονται δωρεάν νομικές και διατροφικές συμβουλές για τις γυναίκες που έχουν νοσήσει. Παρότι οι ανάγκες των ασθενών είναι πάρα πολλές, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από την πλευρά του Συλλόγου, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας ούτε του κράτους πρόνοιας σε μια χώρα που δεν διαθέτει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο.

* Για το τέλος, αφήσαμε τη σπουδαιότητα της Πρόληψης. Το Άλμα Ζωής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού και τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης της νόσου. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσες γυναίκες είδαν έγκαιρα το πρόβλημα, το αντιμετώπισαν και ιάθηκαν σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια;

– Ο Σύλλογος από το 2001 που ιδρύθηκε στην Πάτρα, έχει υλοποιήσει εκατοντάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και σε όμορες Περιφέρειες. Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα ενημέρωσης ενισχύθηκε με δωρεάν κλινικές εξετάσεις και το κοινωνικό ιατρείο μαστού. Εκατοντάδες γυναίκες έχουν εξεταστεί από χειρουργούς μαστού και ορισμένες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή μας. Αυτή την εικόνα θα μπορούσε να μας τη δώσει με ασφάλεια ένα Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, που δεν διαθέτουμε και είναι μεγάλη απαίτηση από τους Συλλόγους Ογκολογικών Ασθενών.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    19 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία