Αμαλιάδα: Κατάθεση στεφάνων με το βλέμμα… στον σεισμό!

Στη σκιά της ισχυρής σεισμικής δόνησης πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί οι επετειακές εκδηλώσεις στην Αμαλιάδα, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Είναι η πρώτη φορά που δεν πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε να μην μπουν οι μαθητές στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί παρέδωσαν μόνο τις σημαίες στους σημαιοφόρους των σχολείων και εν συνεχεία δόθηκε ‘ραντεβού’ στην πλατεία Ηρώων, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που είχε προγραμματιστεί η κεντρική επετειακή εκδήλωση στην διάρκεια της οποίας έγινε απαγγελία ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων.

Απαγγελία ποιημάτων

Εκ μέρους των δημοτικών σχολείων της Αμαλιάδας, η μαθήτρια του 3ου δημοτικού Ελένη Σταματακοπούλου απήγγειλε το ποίημα: «Στους τιμημένους μας νεκρούς». Αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν τα νήπια των παιδικών σταθμών του ΝΠΔΔ ‘Ο Ηλείος’ του δήμου Ήλιδας και πιο συγκεκριμένα η μικρή Αγλαΐα- Χρυσάνθη Ξένου απήγγειλε το ποίημα ‘Η Ελληνοπούλα’ και ο μικρός Θανάσης Γεωργουλής απήγγειλε το ποίημα: «Ο μικρός Ήρωας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αρχικά από τα νήπια των παιδικών σταθμών του δήμου Ήλιδας και εν συνεχεία εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 3ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας. Εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στεφάνι κατέθεσαν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και το παρών εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς έδωσαν, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας Ρούλα Γκουβίτσα και Κώστας Τσεριώνης, καθώς και ο συντονιστικής του δημοτικού έργου Σπύρος Τζουλέκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο διευθυντής της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παντελής Δούλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Αμαλιάδας Κώστας Ντούμας.

Αύριο η παρέλαση

Αύριο Κυριακή, ανήμερα της επετείου, θα τελεστεί στις 10:30 το πρωί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και στις 10:45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η ασκούμενη δικηγόρος Αναστασία Λαμπροπούλου, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας, με αφετηρία το 1Ο Γυμνάσιο και τερματισμό την οδό Κολοκοτρώνη. Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος οι μαθητές και μαθήτριες των παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών και διασωστών του περιφερειακού τμήματος Αμαλιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου.


Πηγή