Αμαλιάδα: Παρουσίαση βιβλίου – Έργο/σταθμός από τον Δημήτρη Μπάτση

«Ότι ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε πλάι στο Νίκο Μπελογιάννη δεν ήταν τυχαίο. Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την ύπαρξη του βιβλίου και του συγγραφέα του, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο:

Το «Κατεστημένο» […] είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ’ αυτό έστω και λίγα διδάγματα. […]

Ο αναγνώστης […] δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ’ αυτή τη μελέτη του 1947 έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας περιφερειακής», όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες», ‘έγραφε η Έλλη Παππά στην εισαγωγή της έκδοσης του βιβλίου του Δημήτρη Μπάτση το 1977.

Ο συλλογικός τόμος «Μελέτες στο έργο του Δημήτρη Μπάτση- Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Τζιόλα και η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας.

Συλλογικός τόμος

Ο συγκεκριμένος συλλογικός τόμος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιόλα, περιέχει τριάντα δοκίμια, δεκαοκτώ συγγραφέων, για το έργο του Μπάτση: Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα. Η ύλη κατανέμεται σε τρία Μέρη: Τα δέκα δοκίμια του Μέρους Ι πραγματεύονται το ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο του έργου, συνιστώντας εισαγωγή αντιστοιχούσα στον ευρύ και πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Τα επτά δοκίμια του Μέρους ΙΙ εκθέτουν, αναλύουν και ανασυνθέτουν, περιλαμβάνοντας νεότερα, επιστημονικά, ιδεολογικά και πολιτικά δεδομένα, την συμβολή του Μπάτση και τα δεκατρία δοκίμια του Μέρους ΙΙΙ συσχετίζουν και αναπροσαρμόζουν πτυχές του έργου στην μελέτη βασικών όψεων της Εντός-Ευρώ ελληνικής οικονομίας και των εναλλακτικών προοπτικών της.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Θεόδωρο Μαριόλη, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών ερευνών «Δημήτρης Μπάτσης» και έχει την επιμέλεια της συγκεκριμένης έκδοσης, από τον Χαράλαμπο Οικονομίδη,-καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Γιώργο Σώκλη, Λέκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο ΕΑΠ, ενώ τον συντονισμό είχε ο Κώστας Παπουλής, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναπληρωματικό Μέλος Δ.Σ Ινστιτούτου Κοινωνικών ερευνών «Δημήτρης Μπάτσης». Στην αρχή της εκδήλωσης το βιβλίο προλόγισε η πρόεδρος του Σωματείου ‘Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη’ Ελένη Σκάβδη.

Τα βασικά ζητήματα

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τα βασικά ζητήματα που πραγματεύεται ο συγκεκριμένος τόμος αφορούν στις κοινωνικές-πολιτικές-ιδεολογικές αντιθέσεις εκείνης της εποχής, σε σχέση με τις σημερινές, η αναπαραγωγή του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, η θεωρία και ιδεολογία του «ελευθέρου διεθνούς» εμπορίου, η ανισόμετρη οικονομική-πολιτική ανάπτυξη, ο ιμπεριαλισμός στην ιστορική και νεότερη μορφή του, οι μη ουτοπικές αναζητήσεις του Northwest Passage προς τον σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Μπάτσης συνιστά εξαιρετική, με διεθνή μέτρα και σταθμά, περίπτωση κοινωνικού επιστήμονα, αφοσιωμένου στην επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της πατρίδας του. Ορίζοντάς του ήταν, ωστόσο, αυτός μίας διεθνούς κοινωνίας, στην οποία θα επιλυθεί η κεφαλαιοκρατική αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην ατομική ιδιοποίηση των προϊόντων της παραγωγής, και, έτσι, θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

«Στο έργο του κ. Μπάτση, με σαφήνεια και απλότητα που πραγματικά αιχμαλωτίζουν, αναπτύσσονται οι απόψεις των τεχνικών για τις δυνατότητες της βαρειάς μεταλλουργικής και χημικής βιομηχανίας. Δίνονται τα συμπεράσματα των τεχνικών μελετών, αναφορικά με την ύπαρξη των προϋποθέσεων, δηλαδή του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου, διατυπώνονται κρίσεις για την αξία των αριθμών που χαρακτηρίζουν τον όγκο των αποθεμάτων και το ενεργειακό δυναμικό. Η βαρειά βιομηχανία σαν βασικός συντελεστής στην εσωτερική συγκρότηση και οργανική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι η κύρια οικονομική θέση του έργου» αναφέρει ο Ν. Κιτσίκης στον πρόλογο στην πρώτη έκδοση του βιβλίου τον Μάιο του 1947 και όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση του Σαββάτου, είχαν αρκετό υλικό προβληματισμού και έρευνας των παραπάνω σημείων.

Λεζάντες:

Φωτο: BATSIS-1

Οι ομιλητές της εκδήλωσης

Φωτο: BATSIS-2

Την εκδήλωση προλόγισε η Ελένη Σκάβδη


Πηγή