Ανδραβίδα: Θεραπευτική Ιππασία για παιδιά ΑΜΕΑ (Photos)

Μια σημαντική δράση, η θεραπευτική ιππασία, που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το πρωί στην Ανδραβίδα από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνδιοργάνωση με τον σύλλογο διδασκόντων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών και τον Όμιλο Φιλίππων «Σπάρτακος».

Τα 12 παιδιά, μαθητές του Ειδικού Σχολείου Λεχαινών απόλαυσαν την ιππασία, δέθηκαν με τα άλογα και το πόνυ και εξέφρασαν την επιθυμία η συγκεκριμένη δράση να επαναληφθεί.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες με την θεραπευτική Ιππασία,αξιοποιώντας δηλαδή ,με την καθοδήγηση κατάλληλων θεραπευτών, την κίνηση του αλόγου τη θερμότητά του την ικανότητά του για επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο δημιουργούνται μοναδικά σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα με αναπηρίες

Μέσον αποκατάστασης

Ο διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Λεχαινών κ. Χρήστος Μυλωνάκης δήλωσε: «Στην σημερινή εκδήλωση η γυμνάστρια κ. Ταρνάρα Αικατερίνη μας ενημέρωση θεωρητικά και πρακτικά για τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας στα παιδιά με αναπηρία. Απ’ ότι διαπιστώθηκε στα παιδιά αυτά υπάρχει βελτίωση της ισορροπίας, μείωση της σπαστικότητας και το κυριότερο η κοινωνικοποίηση και η βελτίωση της επικοινωνίας. Το άλογο ως μέσον αποκατάστασης , δίνει έντονα ερεθίσματα τα οποία επαναλαμβανόμενα και ελεγχόμενα και τα οποία αναγκάζουν τον ασθενή που τα ιππεύει να ανταποκριθεί. Είναι ένα σπουδαίο κίνητρο θεραπείας, ένα σημαντικό μέσο αποκατάστασης της συγκεκριμένης ασθένειας. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης»

Ψυχοθεραπεία

Η γυμνάστρια ειδικής αγωγής κ. Αικατερίνη Ταρνάρα δήλωσε: «Εργάζομαι στον Ιππικό Όμιλο Ρίου στην Πάτρα. Αυτό που είδα σήμερα ήταν κάτι πάρα πολύ ωραίο, τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα, έδειξαν ότι το ευχαριστιούνται ότι το έχουνε στο DNA τους, ειδικά το άλογο. Ήταν επίσης πολύ συνεργάσιμες οι δασκάλες και οι γονείς των παιδιών . Η θεραπευτική ιππασία βοηθά νοητικά, ψυχολογικά κινητικά τα παιδιά και τους ενήλικες και αυτό που θέλω να περάσω είναι ότι η θεραπευτική ιππασία στηρίζεται στο γεγονός ότι η ιππασία γενικότερα είναι εθιστική και αν ρωτήσετε κάποιον που ασχολείται με την ιππασία γιατί το κάνεις αυτό θα σου πει ότι είναι η ψυχοθεραπεία μου. Σε αυτό ακριβώς στηρίζω τη βάση της δουλειάς μου»

Να επαναληφθεί

Η συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ Κατερίνα Γεωργιοπούλου δήλωσε: «Ευχαριστούμε την κ. Ταρνάρα για την προσφορά της στην εκδήλωση η οποία αφιλοκερδώς ήρθε από την Πάτρα με τους γονείς της για να συμμετάσχει αφιλοκερδώς στην εκδήλωση. Και οι τρεις τους βοήθησαν τα παιδιά τα ανέβασαν στα άλογα και μας μίλησε για τα θετικά της θεραπευτικής ιππασίας και πως μπορούν οι γονείς να εντάξουν τα παιδιά σε συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας. Ευχόμαστε να επαναληφθεί η δράση»

Είδαμε χαμόγελα

Ο κ. Αγραπίδης Αντώνιος επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την σημερινή εκδήλωση. Ο «Σπάρτακος» συμμετείχε αφιλοκερδώς και ευχαρίστως θα το ξανακάνουμε, θα διαθέσουμε άλογα και χώρο, όσες φορές αν χρειαστεί. Το χαμόγελο που είδαμε σήμερα στα παιδιά τα λέει όλα»


Πηγή