Αντέχει τα Ρίχτερ η Αιτωλοακαρνανία – Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα κτίρια

Τι επισημαίνει για το θέμα στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Μετά τον μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου, τους εκατοντάδες μετασεισμούς στο νησί, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο βαθμό στην Αιτωλοακαρνανία προκαλώντας έντονη ανησυχία, αλλά και μπροστά στην αναμονή ενός εξίσου δυνατού μετασεισμού, το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο η Αιτωλοακαρνανία είναι θωρακισμένη έναντι μιας ενδεχόμενης νέας ισχυρής «δοκιμασίας».

Την ίδια στιγμή, οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν την τοποθέτηση σεισμογράφων και στην Αιτωλοακαρνανία για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί για την κατάσταση του κτιρίου στο οποίο διαμένει ανεξαρτήτως αν είναι πολυκατοικία ή μονοκατοικία.

Ο πλέον αρμόδιος για τα κτίρια, Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μεταφέρει στη «Σ» την γενική εικόνα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο για την κατάσταση των κτιρίων της περιοχής. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπλέτσα: «σε γενικές γραμμές τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όσα κατασκευάστηκαν από την δεκαετία του ‘90 και έπειτα, πληρούν τους ελληνικούς αντισεισμικούς κανόνες, οι οποίοι είναι αυστηροί και πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι ευρωκανόνες για το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης».

Βέβαια, πολύ μεγάλος αριθμός κτιρίων σε όλο το νομό έχουν ανεγερθεί τις δεκαετίες του ‘60 του ‘70 και του ‘80. Σχετικά με τα κτίρια αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Μπλέτσας: «η αντίδρασή τους, μετά από σεισμούς που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν στην Αιτωλοακαρνανία, φάνηκε πως ήταν καλή». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, πέραν του γεγονότος ότι είναι καλή η εικόνα που υπάρχει για τα κτίρια του νομού, πρέπει να πραγματοποιούνται έλεγχοι, καθώς τα κτίρια με κάθε σεισμική δόνηση, ανεξαρτήτου μεγέθους, επιβαρύνονται και εκτός αυτού συνεχώς φθείρονται λόγω του χρόνου που περνάει. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξουν κίνητρα από την πολιτεία για την περαιτέρω θωράκιση των κτιρίων, ξεκινώντας από τα δημόσια και συνεχίζοντας στα ιδιωτικά.

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας πριν 10 με 12 χρόνια περίπου είχε συστήσει εθελοντική ομάδα εργασίας και είχε προχωρήσει σε έλεγχο δημοσίων κτιρίων. Ως είθισται, κλιμάκια του ΤΕΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων έχουν συσταθεί σε κάθε περιοχή, ώστε οι αρμόδιοι να είναι παρόντες από τις πρώτες ώρες στις περιοχές που θα «χτυπηθούν» από πιθανό σεισμό.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, μιλώντας σε ΜΜΕ της Πάτρας, υπογράμμισε πως: «150 μηχανικοί του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμοι και άριστα καταρτισμένοι, προκειμένου να ξεκινήσουν ελέγχους στα δημόσια κτίρια της περιοχής, ώστε να καταγραφούν οι τυχόν ανάγκες παρεμβάσεων και επισκευών, για να μην κινδυνεύσουν από κάποιο σεισμό. Αναγκαία είναι και η διασφάλιση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να θωρακιστεί αντισεισμικά η Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»


Πηγή