Απαλλαγή από τα διόδια του Ακτίου ζητά η Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές, θέτει το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης των στρατιωτικών από τους Σταθμούς των Διοδίων της περιοχής της Μονάδας υπηρέτησής τους.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το αίτημα κατατίθεται κατόπιν των σχετικών επιστολών της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.) προς τη ΠΟΜΕΝΣ, μέσω των οποίων θίγεται εκ νέου το θέμα του ολοένα αυξανόμενου κόστους μετακίνησης των Στρατιωτικών προκειμένου να μεταβούν στην Μονάδα τους.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αδικία να πληρώνουν οι στρατιωτικοί διόδια για να επιτελέσουν το καθήκον τους. «Η ΕΣΠΕΑΙΤ θα συνεχίσει να ζητά την απαλλαγή των συναδέλφων από τα Διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου. Οι στρατιωτικοί της Αιτωλοακαρνανίας ζητούν τα αυτονόητα και τονίζουν ότι είναι υποχρέωση των βουλευτών της περιοχής να ασχοληθούν και να επιλύσουν το θέμα», επισημαίνεται από την ΕΣΠΕΑΙΤ που κοινοποιεί την επιστολή της Ομοσπονδίας προς τους αρμόδιους.

Αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: Ελεύθερη Διέλευση των Στρατιωτικών από Σταθμούς Διοδίων της Περιοχής της Μονάδας Υπηρέτησής τους

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), κατόπιν των (α) και (β) σχετικών επιστολών, της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.), θίγει το θέμα του ολοένα αυξανόμενου κόστους μετακίνησης των Στρατιωτικών προκειμένου να μεταβούν στην Μονάδα τους και να εκτελέσουν στο ακέραιο, το καθήκον τους στην πατρίδα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται εκτάκτως η μετάβαση τους στην υπηρεσία το ταχύτερο δυνατόν με ιδία μέσα επιβαρυνόμενοι όλα τα έξοδα μετακίνησης (καύσιμα και πιθανόν διόδια).
  1. Η ιδιαιτερότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ότι καλείται να διανύσει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να προσέλθει στη Μονάδα όπου υπηρετεί και αντίστοιχα να αποχωρήσει προς την περιοχή όπου κατοικοεδρεύει. Η μετακίνηση αυτή πραγματοποιείται κυρίως μέσω των Ι.Χ. αυτοκινήτων του λόγω:

α. Της αδυναμίας εκτέλεσης υπηρεσιακών δρομολογίων από και προς τις Μονάδες υπηρέτησης για κάθε έκτακτη υπηρεσιακή απαίτηση κυρίως κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.

β. Της μη ύπαρξη εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης.

γ. Της απομακρυσμένης θέσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τους αστικούς ιστούς.

δ. Της ελαστικής τροποποίηση των ωραρίων εργασίας.

ε. Των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

  1. Η μετακίνηση αυτή έρχεται να επιβαρύνει τον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό τόσο λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης αλλά και λόγω του κόστους των διοδίων που πολλές φορές καλείται να πληρώσει ο Στρατιωτικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτό των συναδέλφων που διαμένουν στις πόλεις Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων και υπηρετούν στο Α/Απ Ακτίου οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιούν διέλευση από την υποθαλάσσια σήραγγα με κόστος 3€ ανά διέλευση. Η μετακίνηση μέσω του επαρχιακού δικτύου, από την πόλη της Αμφιλοχίας, αυξάνει το κόστος μετακίνησης λόγω της απόστασης (διπλάσια χιλιόμετρα) και τον κίνδυνο ατυχημάτων με τραγικά αποτελέσματα. Σε πρόσφατο δυστύχημα θρηνήσαμε δύο νεαρούς σμηνίτες και τον τραυματισμό ενός κατά την επιστροφή στις οικίες τους μετά από Υπηρεσία στο Α/Απ Ακτίου.

Η κατασκευή και νέων θέσεων Σταθμών Διοδίων στο Στρυμονικό Σερρών επί του κάθετου οδικού άξονα Σερρών Θεσσαλονίκης, του αντίστοιχου Σταθμού στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Καβάλας και αλλού, θα εξαναγκάσουν στο άμεσο μέλλον πλήθος συναδέλφων να επιβαρυνθούν περαιτέρω με έξοδα μετακίνησης προκειμένου να εκτελέσουν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) ως φορέας διασφάλισης και προάσπισης των εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των στρατιωτικών, έχοντας ως πρωτεύοντα στόχο της την προστασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και θέλοντας να προστατέψει τον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνει:

α. Την εξάντληση κάθε δυνατότητας ασφαλούς εκτέλεσης υπηρεσιακών δρομολογίων

β. Την εξαίρεση των στρατιωτικών από την καταβολή του αντίτιμου διέλευσης των διοδίων της περιοχής υπηρέτησής τους ή την δυνατότητα ορισμένου αριθμού ελεύθερων διελεύσεων μηνιαίως, κατόπιν σχετικής Υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

  1. Τα παραπάνω μέτρα θεωρούνται επιτακτικά καθόσον αμβλύνουν τις υφιστάμενες αυξημένες υπηρεσιακές και όχι μόνο, υποχρεώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών, αλλά και διότι περιστέλλουν περαιτέρω το κόστος του οικογενειακού προγραμματισμού λόγω των υπαρχουσών δημοσιονομικών δεδομένων ώστε εν τέλει τα στελέχη να συνεχίσουν προσηλωμένα αλλά κυρίως με ασφάλεια το υψηλού σκοπού έργο τους.
  1. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε τις πολιτικές αρχές που κοινοποιείται το παρόν να εξετάσουν με προσοχή το εν λόγω θέμα και να πράξουν αναλόγως προς την επίλυση του.
  1. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983 503377.

Παρουσία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στο 4ο Food Safety Conference 2018


Πηγή