Από τη ναφθαλίνη στη μεταποίηση ρούχα και παπούτσια των Πατρινών – Μόδα ή οικονομική ανάγκη;

Από τη ναφθαλίνη της ντουλάπας στη…μοδίστρα. Αυτή είναι η λύση που τα τελευταία χρονια επιλέγουν πολλοί, άνδρες και γυναίκες για να ανανεώσουν τη γκαρνταρόμπα τους χωρίς κόστος. Βγάζουν ότι παλιό έχουν στην ντουλάπα, ρούχα και παπούτσια προηγούμενων ετών για να τα κάνουν σαν… καινούργια ενώ οι μοδίστρες και οι τσαγκάρηδες παίρνουν τα μέτρα τους, κάνουν καλύτερες τιμές και ευκολίες πληρωμής για να αντέξουν στην κρίση.

Με το κόστος της μεταποίησης να είναι πολύ μικρότερο από αυτό της αγοράς, πολλοί επιλέγουν να δώσουν ρούχα ή παπούτσια που κρατούσαν στις ντουλάπες τους σε ράφτες και τσαγκάρηδες αντίστοιχα για να τα επιδιορθώσουν ή να κάνουν μικρές αλλαγές.

Η κίνηση στα καταστήματα μεταποίησης, τσαγκάρικα ή μοδίστρες, έχει αυξηθεί κατακόρυφα με τον κόσμο να μπαινοβγαίνει, να συμβουλεύεται, να δοκιμάζει .

Η οικονομική στενότητα που εντείνεται ολοένα και περισσότερο και καθιστά απαγορευτικές τις εξορμήσεις για ψώνια στην αγορά, φαίνεται πως ξέθαψε από το μπαούλο όχι μόνο τα παλιά ρούχα και παπούτσια, αλλά υποβοήθησε επαγγέλματα όπως της μοδίστρας, του ράφτη και του τσαγκάρη.

«Οι περισσότεροι κοιτάζουν πώς θα αξιοποιήσουν τα παλιά τους ρούχα, αφού για να αγοράσεις σήμερα ένα καλό φόρεμα ή ένα παλτό, χρειάζεται να ξοδέψεις αρκετά ευρώ από τον μισθό σου. Κάποτε τα ρούχα αυτά μπορεί να τα έδιναν ή τα πετούσαν, τώρα όμως κοιτάζουν πως μπορούν να τα σώσουν…» λένε οι κυρίες που είτε έχουν δική τους επαγγελματική στέγη για να εξασκούν τη μοδιστρική είτε παίρνουν δουλειά για το σπίτι. Στον τομέα του παλιού η δουλειά στις μοδίστρες και τους ράφτες έχει αυξηθεί, αλλά το έτοιμο έχει περιοριστεί, οπότε εκεί είναι η ζημία.

Από την άλλη οι τσαγκάρηδες βιώνουν λίγο πιο έντονα το πρόβλημα της μεταποίησης μιας και το παλιό παπούτσι δεν επιδιορθώνεται τόσο εύκολα. « Όσα παπούτσια και να φέρει κάποια πελάτισσα συνήθως, ως η νοικοκυρά του σπιτιού, δεν έχει σχέση η κίνηση μας τέτοιες εποχές με παλαιότερα. Όταν άλλαζε η σεζόν οι γυναίκες ειδικά ψώνιζαν δύο τρία ή και περισσότερα ζευγάρια παπούτσια, οπότε αυτά ήθελαν αλλαγή στα τακούνια, σόλες, άνοιγμα, κλπ. Τώρα, δεν υπάρχει αυτό, είναι σπάνιο» λένε ιδιοκτήτες επιδιόρθωσης παπουτσιών.

Εντυπωσιακό είναι πάντως και το γεγονός ότι πολλά τσαγκάρικα ή ραφεία είναι γεμάτα με σακούλες ή κρεμασμένα ρούχα.

Πολλά έχουν μείνει επί μήνες στην κρεμάστρα ή στο ράφι, μιας και όσοι τα πήγαν για μεταποίηση και κάποιοι που προφανώς δεν είχαν λεφτά να τα πληρώσουν τα άφησαν. Επιπλέον, καθυστερούν να δώσουν τα χρήματα έως και δύο- τρεις εβδομάδες, μέχρι δηλαδή να πάρουν τον μισθό τους. Κάποτε αυτό ήταν η εξαίρεση, σήμερα είναι ο κανόνας.

Συμπερασματικά πάντως, οι καταναλωτές μετρούν το που θα δώσουν ακόμα και το τελευταίο τους ευρώ, αφού η ανανέωση της γκαρνταρόμπας, ακόμα και για τους πιο εύπορους, αποτελεί πια πολυτέλεια για την τσέπη τους.

Οι τιμές πάντως παραμένουν στα ίδια επίπεδα και είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Πχ. αλλαγή τακουνιού από 3 ευρώ, γάζωμα – κόλλημα από 2 ευρώ. Για τη μεταποίηση ρούχων,φερμουάρ από 4 ευρώ, στένεμα από 5 ευρώ και κόντεμα από 3 ευρώ.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    25 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία