Αρχαία Ολυμπία: Αναβρασμός για τον συμπληρωματικό δολωματικό ψεκασμό

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλά χωριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που ενώ έχουν αρχίσει την ελαιοσυγκομιδή για να προλάβουν να σώσουν όση παραγωγή γίνεται, την Τετάρτη ενημερώθηκαν ότι τα συνεργεία ψεκασμού, από το πρωί της Πέμπτης, θα μπουν στα χωράφια τους, για τον συμπληρωματικό δολωματικό ψεκασμό.

Η απόφαση για τον συμπληρωματικό ψεκασμό, αυτή την περίοδο, είναι συνέπεια της διαπίστωσης ότι σε αυτές τις περιοχές, οι δακοπληθυσμοί παραμένουν ακόμα υψηλοί. Έτσι, με την έγκριση, προ 2-3 ημερών – όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Γιώργος Μικέογλου – από το υπουργείο, της πρότασης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την επέκταση των συμβάσεων, αξιοποιώντας υπόλοιπα ποσά από την περσινή περίοδο – λόγω της μείωσης του ΦΠΑ – και μη έχοντας «πολυτέλεια χρόνου» λόγω των καιρικών συνθηκών, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ο συμπληρωματικός ψεκασμός, προκειμένου να προφυλαχθεί και η επόμενη παραγωγή. «Γιατί, αν αυτοί οι πληθυσμοί παραμείνουν, θα διαχυμάσουν και το πρόβλημα θα επανέλθει την Άνοιξη», εξηγεί ο κ.Μικεόγλου.

Μικρή μεταβολή του προγράμματος

Όσον αφορά τους ψεκασμούς και τους φόβους των παραγώγων για την επίδραση του φαρμάκου, εξήγησε πως, ο ψεκασμός δεν τελειώνει σε μια ημέρα, συνεπώς οι παραγωγοί μπορούν να συνεννοηθούν με τα συνεργεία ή τους γεωπόνους, για μικρή μεταβολή του προγράμματος ή και μη πραγματοποίηση ψεκασμού στους δικούς τους ελαιώνες, αν δεν επιθυμούν, όπως έγινε και χθες σε κάποια από τα χωριά που ήταν προγραμματισμένος να γίνει δολωματικός ψεκασμός.

Όσον αφορά δε, την επίδραση του φαρμάκου, ο κ.Μικέογλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας πως, το φάρμακο που χρησιμοποιείται, έχει υπολειμματική διάρκεια 7 ημερών, και έτσι, οι παραγωγοί μπορούν να συγκομίσουν τον καρπό, μια εβδομάδα μετά.

Τέλος, σχετικά την επιθυμία κάποιων παραγωγών, να σταματήσουν να καταβάλουν εισφορά στα ελαιοτριβεία για την δακοκτονία, και να αναλάβουν ιδιωτικά τους ψεκασμούς στις εκτάσεις τους, εξήγησε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να εξαιρεθεί κάποιος ατομικά, παρά μόνο αν μια Τ.Κ αποφασίσει συνολικά και δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα, από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου στον οποίο ανήκει. Όσον αφορά δε τις εισφορές, σημείωσε πως, μολονότι το Υπ. Οικονομικών δεν έχει ακόμα λάβει σχετική απόφαση για φέτος, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η εισφορά ήταν 0,03 λεπτά/κιλό, δηλαδή 3,00 ευρώ για τα 100 κιλά.


Πηγή