Αρχαία Ολυμπία: «Πράσινο φως» για την ανάπλαση της εισόδου

Η ανάπλαση της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας, ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη, υπό την Διευθύντρια της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου κα Κουντούρη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Μαρούντας και η Προϊσταμένη της παραπάνω Διεύθυνσης Ελένη Βελισσάρη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλης-Ίρις Κόλια και η Αρχαιολόγος, κα Γρηγοράκη.

Το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, αφορά στην ανάπλαση της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας, η διαμόρφωση αυτής, η αντικατάσταση των πεζοδρομίων, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων κλπ., οι επερχόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η εισήγηση του σχετικού θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Εκ μέρους του Υπουργείου και του Κ.Α.Σ. διαπιστώθηκε θετικό κλίμα για τις ενέργειες των Υπηρεσιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ οι εκπρόσωποι του δήμου, δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί επιτυχώς και αυτή η δράση/έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι 1.000.000 ευρώ.

Εξάλλου, ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εγκρίθηκε ποσό 60.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Παράκαμψης Αρχαιολογικού Χώρου – Κατασκευή Νέας Γέφυρας Ποταμού Κλαδέου».


Πηγή