«Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι ακραίες αποφάσεις…», του Διoνύση Μάμαλου.

Δήμος Κέρκυρας «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι ακραίες αποφάσεις…», του Διoνύση Μάμαλου.

Τελικά το «καταφέραμε» και αυτό, πέρασε μια ολόκληρη τουριστική περίοδος με την «συνοδεία» των απορριμμάτων στους δρόμους του νησιού από τη μια στην άλλη άκρη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Σίγουρα το αρνητικό αυτό γεγονός επηρέασε τον τουρισμό μας σε ένα βαθμό, αλλά δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε σε καταστροφολογίες, αντιθέτως θα πρέπει να προσεγγίσουμε, το ακραίο αυτό γεγονός με ψυχραιμία και όχι με ακραίες αποφάσεις. Και άλλοι τουριστικοί προορισμοί, ανά τον κόσμο, έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν, τα ίδια ή άλλα προβλήματα, όμως δεν διαχειρίζονται αυτές τις καταστάσεις με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εκθέσουν περαιτέρω τον τουριστικό τους προορισμό.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι για τη διαχείριση του προβλήματος να πάρουν αποφάσεις και κυρίως να κάνουν πράξεις. Μόνο τα απτά δείγματα ότι δρομολογείται η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος θα πείσει ότι έχει αρχίσει η αναστροφή της αρνητικής αυτής κατάστασης. Από λόγια έχουμε χορτάσει, κανείς δεν θα μας πιστέψει.

Επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο την επίσπευση των γραφειοκρατικών εμποδίων για να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος. Τόσο επί της ουσίας, αμφισβητώ το κατά πόσο θα βοηθήσει η «κατάσταση έκτακτης» ανάγκης, γιατί όταν πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες και βεβαίως, πολύ φοβάμαι, ότι θα είναι καταστρεπτικές οι συνέπειες για τον τουριστικό μας προορισμό αφού θα μπούμε και επισήμως στη «μαύρη λίστα» των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων, με ότι και να σημαίνει αυτό. Έχω την πεποίθηση ότι μια τέτοια ενέργεια, θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των τουριστικών πρακτόρων, που θα πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα και βεβαίως για τους ανταγωνιστές μας, τόσο στο εξωτερικό, όσο στο εσωτερικό.

Ένα δεύτερο δίλημμα, το οποίο θεωρώ ψευδοδίλλημα, είναι το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να συμμετάσχουμε στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις. Και βεβαίως θα πρέπει να συμμετέχουμε και με πρώτη την μεγάλη τουριστική έκθεση στο Λονδίνο την W.T.M. Σημασία έχει όμως το πως θα συμμετάσχουμε, το κατά πόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι, πιο σωστά, θα είναι προετοιμασμένοι όλοι μαζί οι θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι του τόπου για να πείσουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το πρόβλημα. Η Μαγιόρκα αυτές τις ημέρες μετρά 12 νεκρούς από τις καταστροφικές πλημμύρες, όμως ο τουριστικός προορισμός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και βεβαίως θα συμμετάσχει στις επικείμενες τουριστικές εκθέσεις και με τρόπο δυναμικό. Έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς.

Η κατάσταση που βιώνουμε όντως είναι πολύ δύσκολη και δεν την έχουμε ξαναζήσει, αλλά απαιτείται να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όχι υπό το κράτος του πανικού, που θα μας οδηγήσει σε ακραίες αποφάσεις και πιθανόν σε ανεξέλεγκτες συνέπειες για το νησί μας και τον τουριστικό μας προορισμό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 14-10-2018.


Πηγή