Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: ‘Φωτιές’ άναψαν ΤΕΙ και Νοσοκομείο

Κρίσιμες, ως προς την λήψη αποφάσεων και ενεργειών, αναμένονται οι επόμενες ημέρες για τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία και παραμονή του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα καθώς επίσης και στην λειτουργία του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, μετά τα όσα διαμείφθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας.

Μία συνεδρίαση πολύωρη, η οποία χαρακτηρίστηκε από διάσταση απόψεων στα μεγάλα ζητήματα, αντιπαραθέσεων, εντάσεων και αλληλοκατηγοριών. Κοινή συνισταμένη η βούληση να διασφαλιστεί η παραμονή των δομών στην Αμαλιάδα, ωστόσο εκ διαμέτρου αντίθετη η προσέγγιση των θεμάτων και ο τρόπος διεκδίκησης.

Να γίνει ειδική συνεδρίαση

Μετά και το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδα ‘Πατρίς’ για το ΤΕΙ Αμαλιάδας, την φημολογία μεταφοράς και τις κινήσεις στην περιοχή του Μεσολογγίου που βρέθηκε προ ημερών και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος έφερε το θέμα στην συζήτηση προ ημερησίας διάταξης και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως έκανε γνωστό, το πόρισμα της Επιτροπής που επεξεργάζεται την διαδικασία συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας αναμένεται να αποσταλεί στο Υπουργείο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για να ψηφιστεί στην συνέχεια νομοθετική ρύθμιση. Με δεδομένο την επίσκεψη του Υπουργού στο Μεσολόγγι, ο κ. Χριστοδουλόπουλος πρότεινε εντός της επόμενης εβδομάδας να συγκληθεί συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το ΤΕΙ, στην οποία θα κληθούν να παραστούν οι βουλευτές και οι φορείς, προκειμένου να διατρανωθεί με κάθε τρόπο η αντίδραση για ενδεχόμενη μετακίνηση του ΤΕΙ και παράλληλα να προχωρήσει η διεκδίκηση Γεωπονικής Πανεπιστημιακής Σχολής στην Αμαλιάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ζητήσει ραντεβού και με τον Υπουργό Παιδείας.

‘Να ξεσηκωθεί η πόλη’

Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΤΕΙ και κατηγόρησε την δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν έχει ξεσηκώσει την πόλη και πρότεινε άμεση επίσκεψη στον Υπουργό Παιδείας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αγγίξει το ΤΕΙ της Αμαλιάδας και παράλληλα να προχωρήσει το ΤΕΙ στην επέκταση των εγκαταστάσεων με την αξιοποίηση των 7 εκ. ευρώ που είναι εξασφαλισμένα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Παράλληλα, ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση το θέμα στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, λόγω της σοβαρότητας και των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων.

Πρόταση που δεν βρήκε σύμφωνο τον κ. Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος επέμεινε στην σύγκληση διευρυμένης συνεδρίασης με την συμμετοχή των βουλευτών.

Δύο προτάσεις που έφεραν διαφορετικές τοποθετήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εκτός από τις όποιες τοποθετήσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα επεκτάθηκαν σε ερωτήσεις και για άλλα θέματα του δήμου.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών του ΤΕΙ Αμαλιάδας Γιάννης Μάρκου, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν να ενδιαφέρονται οι σύμβουλοι για άλλα θέματα ήσσονος σημασίας και όχι για το θέμα του ΤΕΙ, επεσήμανε ότι θα είναι μεγάλο λάθος να αφήσει η Αμαλιάδα να φύγει το τμήμα και ζήτησε από το Συμβούλιο να το κρατήσει με κάθε τρόπο. Ξεκαθάρισε ότι οι φοιτητές θέλουν να μείνουν στην Αμαλιάδα, αλλά πρέπει να ενδιαφερθεί και η πόλη να τους κρατήσει και ζήτησε σύγκληση συμβουλίου για το θέμα.

Τελικά, η πρόταση του κ. Λυμπέρη για συζήτηση του θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση τέθηκε σε ψηφοφορία και δεν πέρασε, καθώς ψηφίστηκε από την μείζονα μειοψηφία, τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκο Διαμαντόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Χρήστο Φωτόπουλο, ενώ καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας ψήφισε την δική του πρόταση για γενικότερη συζήτηση του θέματος της παιδείας.

Κατά συνέπεια, αναμένεται σύγκληση νέας συνεδρίασης για το θέμα του ΤΕΙ.

Διασταύρωσαν τα βέλη τους

Υψηλοί ήταν οι τόμοι και στο θέμα συζήτησης για την λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, που ήταν πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Ένα θέμα που προκάλεσε σύγχυση και σφοδρή αντιπαράθεση, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θα ετίθετο προς συζήτηση και θα το απέσυρε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπακέλλας, ο οποίος είχε ζητήσει εγγράφως την συζήτησή του.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στην συνάντηση που έγινε με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλο, ο διοικητής υποσχέθηκε ότι θα μετακινήσει αγροτικούς γιατρούς από τα Κ.Υ. στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και θα πιέσει για να τρέξουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις καρδιολόγου και αναισθησιολόγου και ότι θα βοηθήσει να καλυφθεί το κενό που υπάρχει με αναισθησιολόγο. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο κ. Διαμαντόπουλος ζήτησε να του δοθεί ένα χρονικό περιθώριο και να μην συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο και ότι έγινε αποδεκτό από τους παρόντες, τον διοικητή δηλαδή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννη Λέντζα και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κώστα Τσαούση και απευθυνόμενος στον κ. Μπακέλλα του είπε ότι επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά ο κ. Τσαούσης, τον ενημέρωσε εκείνη την ώρα και το αποδέχτηκε.

Αυτή η επισήμανση ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έκρηξη του κ. Μπακέλλα, ο οποίος μάλιστα είπε ότι εάν ισχύει κάτι τέτοιο θα προχωρήσει σε παραίτηση και παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο στον Δήμαρχο προκαλώντας τον να το ελέγξει και να βρει τις κλήσεις συνομιλίας του με τον κ. Τσαούση.

Η συζήτηση του θέματος συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους, με τον κ. Λυμπέρη να επισημαίνει ότι υπάρχει σχεδιασμός να κλείσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας απαξιώνοντάς το με την διαρκή μετακίνηση γιατρών στον Πύργο και ζήτησε να εγκληθεί άμεσα ο κ. Διαμαντόπουλος προκειμένου να επιστρέψει το προσωπικό στο Νοσοκομείο και σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό να ετοιμαστεί ο Δήμαρχος για σφοδρή αντίδραση.

Τόσο ο κ. Χριστοδουλόπουλος όσο και η αντιδήμαρχος Ρούλα Γκουβίτσα έκαναν επίθεση στον κ. Λυμπέρη και τον κατηγόρησαν ότι έχει ευθύνες για το θέμα του Νοσοκομείου, ενώ ο κ. Χριστοδουλόπουλος αποκάλυψε ότι στην συνάντηση με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ο κ. Διαμαντόπουλος του αποκάλυψε ότι το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας απαξιώνεται από τους ίδιους τους γιατρούς του.

Απόφαση επί του θέματος τελικώς δεν υπήρξε, με τον κ. Μπακέλλα να δηλώνει ότι θα δώσει άλλο ένα χρονικό περιθώριο δέκα ημερών.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε και αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, εν όψει της συνάντησης στις 29 Οκτωβρίου με τον Υπουργό Υποδομών και αποφασίστηκε να κηρυχθεί γενική απεργία στον δήμο την συγκεκριμένη ημέρα. Πρόταση που έκανε στο Σώμα και ο πρόεδρος του ‘Χελωνίτη Κόλπου’ Δημήτρης Κράλλης.

Επίσης, εκδόθηκε ψήφισμα και για το θέμα της ΔΕΗ, για την ενίσχυση του υποκαταστήματος και την μη μετακίνηση προσωπικού από την ΔΕΔΔΗΕ.


Πηγή