Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ψήφισμα-μέτρο Πολιτικής πίεσης για το Πάτρα – Πύργος

Την αποφασιστικότητα των μελών του για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όσον αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, φανέρωσε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Πύργου.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση, σε ενωτικό κλίμα, κοινή συνισταμένη της οποίας ήταν η ανάγκη για πιο ουσιαστικές αντιδράσεις και μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που θα έχουν έντονα Πολιτικό χαρακτήρα και θα μπορέσουν να προσδώσουν την απαραίτητη ώθηση για να ξεκινήσει το έργο που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει μπει σε ένα τέλμα και να αμφιταλαντεύεται παρά τις πάμπολλες διαβεβαιώσεις –ακόμα και από τον Πρωθυπουργό- ότι θα ολοκληρωθεί…

Από την συζήτηση δεν έλειψαν και τα «βέλη» προς την Αχαΐα και την Περιφέρεια της Δυτ. Ελλάδας, ενώ υπήρξε μεγάλη δόση αυτοκριτικής για τις παραλείψεις και τις (διαχρονικές) ευθύνες για την μη κατασκευή του δρόμου σε προγενέστερες εποχές…

Το θέμα για το Πάτρα – Πύργος συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, μετά από σχετικό αίτημα του Τάκη Αντωνακόπουλου, και ως πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία του Σώματος η έκδοση σχετικού ψηφίσματος (σ.σ. το οποίο θα εκδοθεί σήμερα και θα αποτελεί συγκερασμό κειμένων που κατέθεσαν οι των κκ Αντωνακόπουλος – Καράμπελας), για τη συμμετοχή του δήμου Πύργου στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ηλεία μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Κάποιοι δεν θέλουν και κάποιοι δεν μπορούν»…

Παίρνοντας το λόγο για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, υπογράμμισε ότι στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα, στην Αθήνα, με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίτρζη, είδε τον υπουργό να μιλά μόνο με κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση στα 6 τμήματα του δρόμου και απομένουν άλλα δύο, όπως ζήτησε ο υπουργός για κατάτμηση του έργου. Ο περιφερειάρχης Κ. Κατσιφάρας λέει να ξεκινήσουν όλα τα τμήματα μαζί, αν δεν γίνουν ενστάσεις στα 2 από αυτά. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι δουλεύουν κάποιους, με θύμα το λαό της Ηλείας και ειδικότερα τους κατοίκους του Πύργου. Κάποιοι δεν θέλουν και κάποιοι δεν μπορούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής, που έκανε παράλληλα λόγο για έλλειψη δυναμισμού στις κινητοποιήσεις των Ηλείων τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε άλλες τοποθετήσεις του ο κ. Λιατσής ανέφερε πως «Όλοι θέλουν να σηκώσουν λάβαρα… εγώ θα το κάνω όταν δω και τους 5 βουλευτές του νομού να σηκώνουν λάβαρο για το Πάτρα – Πύργος μπαίνοντας απέναντι στις λογικές των Αχαιών!», ενώ έκανε έκκληση –ωσότου φτιαχτεί ο δρόμος- να κλείσουν οι παράνομες διαβάσεις που υπάρχουν σήμερα και αποτελούν την κύρια αιτία για τα θανατηφόρα τροχαία…

Ερώτηση στη Βουλή…

Ο Τάκης Αντωνακόπουλος είπε ότι οι ευθύνες για την έως τώρα κατάσταση υπάρχουν και σε τοπικό και σε Κεντρικό επίπεδο, για να συνεχίσει επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Η κατάτμηση είναι αυτή που έχει οδηγήσει στη σημερινή κρίση. Ο δρόμος συνδέεται με μια εξίσωση θανάτου. Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αφερέγγυα. Η Πάτρα πρέπει να μπει μπροστά προκειμένου να γίνει ο δρόμος, ξεφεύγοντας από μικροπολιτικές. Το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορεί να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Θα πρέπει οι βουλευτές της Ηλείας να αναλάβουν πρωτοβουλία ζητώντας, με ερώτηση στη Βουλή, να ισχύσει ειδική διάταξη όπως προβλέπει ο νόμος όταν απειλείται η εκτέλεση ενός έργου. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια». Επίσης ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε θετικός σε συμμετοχή του δήμου σε οποιαδήποτε κινητοποίηση διοργανωθεί.

«Να ενισχύσουμε το δήμαρχο»…

Από την πλευρά του ο Αντώνης Καράμπελας (σ.σ.πουαπό τις 12 Οκτωβρίου με επιστολή του προς το δήμαρχο Πύργου ζήτησε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Πάτρα – Πύργος), πρότεινε την ενίσχυση της παρουσίας του δήμαρχου στην προγραμματισμένη για τις 2 Νοέμβριου νέα σύσκεψη με τον κ. Σπίρτζη, με μια απόφαση του Σώματος. Με αυτή τη λογική υπέβαλε προς το Σώμα σχέδιο ψηφίσματος, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απαίτηση για την άμεση εκτέλεση των εργασιών του έργου και την πιθανότητα κλεισίματος των καταστημάτων και των επιχειρήσεων της πόλης, την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηλείας (σ.σ. το Σάββατο 27 Οκτωβρίου).

«Μέχρι τη γέφυρα του Αλφειού»…

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές για το πολιτικό προσωπικό της Ηλείας για το ότι δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα ο δρόμος. Συνεχίζοντας αναρωτήθηκε «γιατί το 2013, όταν απεντάχθηκε το έργο οι βουλευτές μας ψήφισαν όχι; Ας έπεφτε η Κυβέρνηση!». Επίσης ο κ. Αργυρόπουλος σχολίασε ότι δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά τα 150 εκατομ. ευρώ με τους εκατοντάδες νεκρούς όλα αυτά χρόνια»… για να ολοκληρώσει δηλώνοντας ότι «Θα συμμετάσχουμε σε σοβαρές κινήσεις ως μέτρο Πολιτικής πίεσης. Ο δρόμος δεν τελειώνει στο Βούναργο… θα πρέπει να φτάσει έως τη γέφυρα του Αλφειού!».

«Ας μην ξεχνάμε»…

Παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Παναγούλης είπε πως «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί ΠΑΣΟΚ το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας πήγε στον Άραξο και ποιοι ήταν στην Κυβέρνηση όταν 3 χωριά πήγαν στην Αχαΐα για να χάσει η Ηλεία μια βουλευτική έδρα. Ποιοι απένταξαν το Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα και γιατί έπρεπε να γίνει η κατάτμηση σε 8 τμήματα».

ΗΆβα Βαγγελάτου μίλησε για το κόστος των διοδίων και χαρακτήρισε αήθη τον τρόπο εκτέλεσης των δημοσίων έργων ενώ πρότεινε τα έργα να μένουν στο Κράτος αφού τα πληρώνει ο λαός.

Ο ανεξ. δημ. σύμβουλος Βασίλης Παναγόπουλος τόνισε πως «Βιώνουμε καθημερινά την ανάγκη υλοποίησης του έργου που, πλέον, υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει», ενώ στήριξε την πρόταση του κ. Αντωνακόπουλου για κατάθεση αιτήματος από πλευράς βουλευτών στην Βουλή.

Τέλος ο δημ. σύμβουλος (παράταξη Αργυρόπουλου), Θοδωρής Κόρδας ανέφερε πως «Φρένο στην κατασκευή του δρόμου βάζουν η Αχαΐα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αν λυθεί το θέμα της χάραξης στην Κάτω Αχαΐα ο δρόμος θα γίνει».


Πηγή