Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών σε διεθνή συνέδριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν

Αξιοσημείωτη και πολυπληθή παρουσία είχε το Πανεπιστήμιο Πατρών στο 18ο Διεθνές Συνέδριο του International Federation of Automatic Control (IFAC), TECIS 2018, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον: «Τεχνολογία, Πολιτισμός και Διεθνής Σταθερότητα». Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες από επιστήμονες από περίπου 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα τριών Υπουργείων της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και είχε συνδιοργανωτές το Πολυτεχνείο της Βιέννης, 7 Πανεπιστήμια και τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα του Αζερμπαϊτζάν.

Οικονομικά το συνέδριο το στήριζαν εκτός της κυβέρνησης, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου. Είχαν προσκληθεί πάνω από 30 πρέσβεις ξένων χωρών και μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν κ. Νικόλαος Κανέλλος.

Ο πρέσβης κ. Κανέλλος υποδέχθηκε τους Έλληνες επιστήμονες στη πρεσβεία και είχε μαζί τους μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το Παγκόσμιο συνέδριο. Ζήτησε να μάθει αν παρόμοια συνέδρια διοργανώνει το IFAC και στην Ελλάδα.

Ο Καθηγητής Πέτρος Γρουμπός ανέφερε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει, μάλιστα τρία στη Πάτρα στη δεκαετία του 2000. Λόγω οικονομικών δυσκολιών αυτό δεν έχει καταστεί δυνατόν τα τελευταία 4-5 χρόνια. Ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια για στενότερη συνεργασία των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδος με αντίστοιχα του Αζερμπαϊτζάν.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε αισθητή την παρουσία του με μία ενδιαφέρουσα σειρά παρουσιάσεων. Έγιναν όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, συνολικά 15 επιστημονικές παρουσιάσεις από μέλη του Πανεπιστημίου, οι οποίες έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους τις παρακολούθησαν. Μεταξύ αυτών ήταν εργασίες Υποψήφιων Διδακτόρων του Εργαστηρίου Αυτοματισμού και Ρομποτικής. Η κ. Μπελογιάννη πρότεινε νέες μεθόδους αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων με χρήση μεθόδων που προσομοιάζουν την ανθρώπινη λογική. Η κ. Βεργίνη παρουσίασε νέες μεθοδολογίες μοντελοποίησης κτιρίων σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου (NZEB). Στον τομέα της ρομποτικής, ο κ. Γκούντας παρουσίασε μια επιστημονική εργασία σχετικά με την μοντελοποίηση και έλεγχο μη επανδρωμένων ελικοπτέρων (UAV) με ρομποτικό βραχίονα, τα οποία αλληλοεπιδρούνε με το περιβάλλον.

Το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων με Διευθυντή τον καθ. Β. Κωστόπουλο έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική παρουσίαση αναφορικά με ένα αυτόνομο έλεγχο για την επισκευή σύνθετων υλικών και δομών αεροσκαφών.

Από το τμήμα Γεωλογίας παρουσιάστηκε μια πρωτότυπη και καινοτόμος μελέτη με τίτλο «Ασαφής γνωστική χαρτογράφηση έναντι στατιστικής προσέγγισης της γεωμορφολογικής ανάλυσης ενεργών βλαβών: Προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης περίπτωσης στην Κόρινθο» της οποίας την κύρια επιστημονική ευθύνη είχε ο καθ. κ. Ιωάννης Κουκουβέλας. Το μέλος ΕΔΙΠ του τομέα Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, κ. Δ. Τσιπιανίτης έκανε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο «Πανεπιστημιακά ασύγχρονα προγράμματα με εκπαίδευση εξ αποστάσεως για την ενίσχυση της διαπεριφερειακής αειφόρου ανάπτυξης». Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών κ. Αναστάσιος Μπούντης κέντρισε το ενδιαφέρον των συνέδρων ανοίγοντας έντονη επιστημονική συζήτηση με τη παρουσίασή του: «Η εκπαίδευση μπορεί να ανταπεξέλθει στον λαϊκισμό και να οδηγήσει σε έναν πιο σταθερό κόσμο;».

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρος Γρουμπός είχε ιδιαίτερη παρουσία στο ίδιο συνέδριο καθώς είχε προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου. Η ομιλία του με θέμα, «Ευφυής Έλεγχος και Γνωστικός Έλεγχος για μια Παγκόσμια Συνοχή και Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη για την ανθρωπότητα» αποτέλεσε μια από τις πλέον κορυφαίες ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του συνεδρίου. Ο ίδιος παρουσίασε άλλες πέντε επιστημονικές εργασίες άμεσα συνυφασμένες με το θέμα του συνεδρίου, «Τεχνολογία, Πολιτισμός και Διεθνής Σταθερότητα».

Ακόμη διοργάνωσε και προέδρευσε 4 επιστημονικών συνεδριάσεων στις οποίες έγιναν πάνω από 20 επιστημονικές εργασίες από διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η συνεδρία που διοργάνωσε με τίτλο «Σοφία και φιλοσοφία για παγκόσμια συνοχή και διεθνή σταθερότητα». Για την συνολική του συμβολή ως μέλος του οργανισμού IFAC αλλά και την ιδιαίτερη συνεισφορά του στο συγκεκριμένο συνέδριο ο κ. Γρουμπός βραβεύτηκε στο επίσημο βραδινό δείπνο του συνεδρίου.

Ο καθηγητής Π. Γρουμπός έλαβε τέλος πρόσκληση από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών (συνάντησε διακεκριμένους επιστήμονες από την Ακαδημία στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Μπακού) να επισκεφθεί τη Μόσχα και να δώσει σειρά διαλέξεων και να συζητήσει μελλοντική συνεργασία επιστημόνων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος. Ο Καθηγητής αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα μεταβεί στη Μόσχα μέχρι τα τέλη αυτού του έτους.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία