Δύσκολη η μάχη με τον δάκο – Ολοκληρώνονται εντός των ημερών οι ψεκασμοί από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας

Ολοκληρώνεται εντός των ημερών το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας από τη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, με την ελπίδα ότι η μάχη κατά του δάκου θα κερδηθεί.

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη λόγων των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, καθώς ευνόησαν την ανάπτυξη δακοπληθυσμού, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, το φετινό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο 100% εγκαίρως και στάθηκε ιδιαίτερα στις καιρικές συνθήκες.

«Είχαμε εργολάβους σε όλους τους τομείς και φέτος εντάχθηκε και ο τομέας της Αμαλιάδας στο πρόγραμμα. Οι καιρικές συνθήκες έδειξαν ότι ο αρχικός σχεδιασμός έπρεπε να διαφοροποιηθεί. Δεν είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καλοκαιριού, είχαμε αυξημένη υγρασία και έναν ήπιο χειμώνα που μεγιστοποίησε τον πληθυσμό του δάκου. Οι ψεκασμοί που έγιναν δεν ήταν αρκετοί να περιορίσουν το πρόβλημα, για αυτό και εμείς από τις αρχές της ελαιοκομικής καλλιέργειας βγάλαμε ανακοινώσεις για τους παραγωγούς ότι πέρα από τους δικούς μας ψεκασμούς, θα έπρεπε να έχουν εστιάσει κι αυτοί στα ελαιοστάσια και να παρακολουθούν ώστε να επέμβουν», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου προσθέτοντας ότι αξιοποιήθηκε και περίσσευμα πόρων από πέρυσι.

«Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε πόρους από πέρυσι λόγω του μειωμένου ΦΠΑ και έτσι θα γίνει επέκταση σε κάποιες συμβάσεις. Φέτος έγιναν δύο και τρεις δολωματικοί ψεκασμοί σε κάποιες περιοχές. Είναι σημαντικό να υπάρχουν πόροι, ώστε να μην υλοποιούμε ένα στατικό πρόγραμμα αλλά να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να το αναπροσαρμόζουμε ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν», σημείωσε ο κ. Μικέογλου.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πηγή