Δυτική Ελλάδα: Δημιουργούν μονοπάτια για ΑμεΑ σε προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους – Τι θα περιλα […]

Στη δημιουργία επισκέψιμων μονοπατιών σε προστατευμένες περιοχές φυσικού κάλους και στη Δυτική Ελλάδα, για ΑμεΑ, αναμένεται να προχωρήσουν Έλληνες και Ιταλοί, στο πλαίσιο του έργου e-Parks , που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Ιταλία.

Το πρόγραμμα ξεκινά τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Όπως εξηγεί στο thebest,gr o Σπύρος Συρμακέσης, Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου για το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες θα επιτρέπουν σε ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση με το καροτσάκι τους, μέσα από ξύλινα δρομάκια, τα οποία θα καταλήγουν ή θα έχουν σταθμούς, στους οποίους θα βρίσκονται τραπεζάκια για πικ νικ.

Τα τραπέζια εστίασης θα χωρούν μέχρι δέκα άτομα και θα έχουν ειδικές εσοχές για αναπηρικά καροτσάκια. Όλα αυτά θα συνδυαστούν από μια τεχνολογική υποδομή, από info kiosks τα οποία θα εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ένα κλειστό internet. Δεν θα έχουν wi-fi με την κλασική έννοια, ωστόσο θα μπορούν μέσω κινητού να συνδεθούν στο info point, στο σημείο αναφοράς και να λαμβάνουν πληροφορίες, για την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Δυνητικά αυτό θα μπορέσει να στηρίξει και την επιχειρηματικότητα της περιοχής, δεδομένου ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε πληροφορίες για τα καταστήματα που υπάρχουν και ειδικά για αυτά που είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ και να ωφεληθεί από αυτό η ευρύτερη περιοχή.

Ανοίγουν μονοπάτια στη φύση για ΑμεΑ, σε Ελλάδα και Ιταλία

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν επιλεγεί οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις. Ωστόσο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων διαδρομών στο δάσος Φράξου στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Σύντομα αναμένεται η επίσημη έναρξη του έργου με την πρώτη εναρκτήρια συνάντηση των διακρατικών εταίρων του προγράμματος . Το έργο θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια. Από την Ελλάδα εκτός από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Επιμελητήριο Άρτας.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία