Εμπάργκο από τη δημοτική Αρχή της Πάτρας για το Δημοτικό θέατρο “Απόλλων”

Ερώτηση προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων που συνεδριάζει το απόγευμα της Παρασκευής 12/10/2018 κατέθεσε ο Θεόδωρος Ντρίνιας της Δημοτικής Κίνησης «Κοινοτικόν». Η ερώτηση έχει να κάνει με ζητήματα παραχώρησης του Δημοτικού θεάτρου «Απόλλων».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, "από δημοσιεύματα του τοπικού ηλεκτρονικού Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι, το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) αποφάσισε από κοινού με τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» να διοργανώσει τιμητική εκδήλωση για τους Αχαιούς πεσόντες-αγνοούμενους και όσους υπηρέτησαν στην Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή, το 1974, στην οποία εκτός των άλλων θα κληθούν και επιφανείς προσωπικότητες των δύο χωρών.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης ζητήθηκε να παραχωρηθεί το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Η απάντηση των διοικούντων ήταν απόλυτα αρνητική, καθώς τόνισαν ότι από εδώ και πέρα, εκτός των παραστάσεων και δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ και εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων δεν θα παραχωρείται σε κανέναν άλλο φορέα της πόλης το Θέατρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την ίδια ακριβώς απάντηση φέρεται να εισέπραξαν και οι διοργανωτές της διεθνούς συνάντησης σαράντα ποιητών από Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, «Ars Poetica», στην έναρξη της οποίας, εκτός των άλλων θα βραβευόταν ο Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο, ο σημαντικότερος νεοελληνιστής – ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής – της Ισπανίας, ο οποίος μετέφρασε ολόκληρο το έργο του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη στην Ισπανία, ενώ η Ανθολογία του, ένα έργο 800 σελίδων, περιλαμβάνει δέκα αιώνες ελληνικής ποίησης στα ισπανικά!

Ως εκ τούτου, ρωτάμε τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη προσωπικά, πότε ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, ποιοι λόγοι την επέβαλαν και μάλιστα με τόσο απόλυτο τρόπο, όπως καταγγέλθηκε, και με ποια κριτήρια οι εκδηλώσεις του Δήμου, ακόμα και οι πιο συνηθισμένες, είναι ντε φάκτο υπεράνω οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης που φέρνει την πόλη μας στο προσκήνιο".


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία