Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Λευκού Μπαστουνιού στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Λευκού Μπαστουνιού, που ξεκίνησε την 15η Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα των Τυφλών) και διήρκησε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, σε τέσσερις Δήμους του Νομού Αιτωλ/νίας (Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Θέρμου).

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε Σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια, Λύκεια) του Νομού, από τον κ. Ευάγγελο Αυγουλά, δικηγόρο, αναπληρωτή γεν. γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και συνεργάτη του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών & Νέων.

Ο κ. Αυγουλάς, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, βρέθηκε στο Νομό Αιτωλ/νίας προσκεκλημένος του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Ανοικτού Κέντρου Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Κατά την διεξαγωγή του Προγράμματος Ενημέρωσης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο», ο κ. Αυγουλάς μίλησε στους μαθητές για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και το σκύλο οδηγό τυφλών, για τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών και τις τεχνικές συνοδείας τυφλού από βλέποντα οδηγό. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, ρώτησαν ελεύθερα ότι τους φαίνεται «περίεργο» ή «διαφορετικό», ενώ ήρθαν σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, παραβρέθηκε και μίλησε στα παιδιά των σχολείων και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε στα παιδιά τα εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά, που βρίσκομαι ανάμεσά σας ώστε κι εγώ να συμμετέχω σ’ αυτή την πνευματική σας ωφέλεια. Θέλω να σας συγχαρώ πολύ, γιατί βλέπω ότι με πολύ ησυχία παρακολουθείτε και δέχεστε αυτή τη συνάντηση. Να σας συγχαρώ και να ευχηθώ καλή πρόοδο και πολύ φωτισμό σε όλους και σε όλες, για να ανεβείτε ψηλότερα στην κατάκτηση της γνώσης και τη επιστήμης.

Θέλω να συγχαρώ τον κ. Αυγουλά, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ κοντά μας, γιατί αγαπάει. Έρχεται, θυσιάζοντας από τον εαυτό του πολλά: και ανάπαυση και χρόνο και άλλες εργασίες, γιατί θέλει πραγματικά να σας βοηθήσει, να σας στηρίξει. Κυρίως θέλει να πει σε όλους μας, ότι και με δυσκολίες στη ζωή, όταν ο άνθρωπος θέλει, μπορεί να κατορθώσει πάρα πολλά. Θέλω να τον συγχαρώ με όλη μου την ψυχή και να του ευχηθώ να του χαρίζει ο Θεός πολύ υγεία και δύναμη, για να μας στηρίζει, να μας συμβουλεύει, να μας ενισχύει, να μας παραδειγματίζει. Γνωρίζω (γιατί κι εγώ στην οικογένειά μου είχα τέτοιου είδους προβλήματα από αδέρφια μου και έχω), ότι όταν ο άνθρωπος ζει το θέλημα του Θεού και δεχθεί την κάθε δυσκολία ως μια αφορμή να ανεβεί ψηλότερα, πραγματικά δεν αποθαρ-ρύνεται, δεν χάνει το δρόμο του, αλλά προχωρεί, επιτυγχάνει και προσφέρει πολλά. Έτσι και ο κ. Αυγουλάς, αγωνίστηκε ο ίδιος, προχώρησε, σπούδασε, έχει γνώσεις, έχει δυνατότητες, έχει φως μέσα του, έχει καρδιά που αγαπάει, κι έρχεται να δώσει μ’ αυτή την καρδιά, ώστε όλοι εμείς να διδαχθούμε.

Βλέπετε ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί να μην έχουν μια καλή αποδοχή από πολλούς, αλλά είναι από τις προσπάθειες που στηρίζουν, ενισχύουν και ενδυναμώνουν. Δίνουν ελπίδα, δίνουν θάρρος, δίνουν κουράγιο, ώστε σε κάθε δυσκολία να μην χάσουμε το δρόμο μας, αλλά να προσπαθούμε, να αγωνιζόμαστε, να επιτυγχάνουμε. Στην πορεία μας, αγαπητά μου παιδιά, δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε Πατέρα που μας βοηθάει και μας στηρίζει. Ο Χριστός μας δεν είναι ένας μεγάλος μόνο και σοφός, αλλά είναι ο Θεός ο Άναρχος, ο Αιώνιος! Είναι Εκείνος που αν γίνει αποδεκτός απ’ τον καθένα, και μάλιστα από το νέο και τη νέα, (κι αυτό το λέω γιατί ο Χριστός δεν αναγκάζει, περιμένει να του ανοίξουμε την καρδιά μας), τότε πραγματικά μας βοηθάει όλους να προχωρήσουμε στην επιτυχία και στην πρόοδο».

Ο κ. Ευάγγελος Αυγουλάς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την πνευματική στήριξη και την σημαντική συμμετοχή στην διοργάνωση του Εκπαιδ. Προγράμματος στις πόλεις της Ι. Μητροπόλεως, όπου προσήλθαν 1.400 Μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων, από 30 τμήματα δέκα τριών (13) Σχολείων.

lefko-mpastouni-mitropoli (2)

lefko-mpastouni-mitropoli (1)

lefko-mpastouni-mitropoli (5)

lefko-mpastouni-mitropoli (4)

lefko-mpastouni-mitropoli (3)

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους ΤΕΒΑ Δήμου Μεσολογγίου


Πηγή