ΕΛΕΑΝΑ: Πρόληψη η πιο σωστή αντιμετώπιση

Περπάτησαν συμβολικά σε δρόμους του Πύργου κι έστειλαν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα αντιμετώπισης των ρευματικών παθήσεων. Ο λόγος για τα μέλη και τους υποστηρικτές της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Ηλείας που το απόγευμα της περασμένης Κυριακής συμμετείχαν για 3η συνεχή χρονιά στη δράση «Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας», που πραγματοποιήθηκε επ` ευκαιρίας του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας / Ρευματισμού (12η Οκτωβρίου)…

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Δικαστηρίων στον Πύργο. Η συμμετοχή φέτος ήταν αυξημένη, ξεπερνώντας τις δυο προηγούμενες χρονιές. Πάνω από 40 άτομα βρέθηκαν στο χώρο, στην πλειοψηφία τους γυναίκες κάθε ηλικίας, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους απόψεις αλλά και την δική τους προσωπική εμπειρία για τις ρευματικές παθήσεις. Δίπλα τους βρέθηκαν και οι ιατροί – ρευματολόγοι Κώστας Ιορδάνου, Μαρία Χριστοπούλου και Γιώργος Πεντάζος που στήριξαν την δράση.

«Οι ρευματικές παθήσεις, δυστυχώς, αγγίζουν ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι οι ρευματικές παθήσεις αριθμούν περισσότερες από 200, μεταξύ άλλων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαθρίτιδα, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, το Σκληρόδερμα, κ.λπ. Η πιο σωστή αντιμετώπιση όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σχετικές ενδείξεις στον οργανισμό του είναι να επισκεφθεί έναν ρευματολόγο»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ Ηλείας Μαρία Πλάγου.

«Ως σύλλογος κάνουμε προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης των ρευματικών παθήσεων και με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία διοργανώσαμε για 3η χρονιά τη συγκεκριμένη δράση, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή έως τώρα. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής και την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της ρευματοπάθειας στην καθημερινή ζωή, στην εργασία αλλά και στη ψυχαγωγία, καλώντας τους συμπολίτες που πάσχουν από κάποιας μορφής ρευματοπάθεια να συμμετάσχουν»… συμπλήρωσε η κα Πλάγου.

Σημειώνεται ότι η ομάδα των συμμετεχόντων στη δράση ξεκίνησε την πορεία της από την πλατεία Δικαστηρίων, συνέχισε στην οδό 28ης Οκτωβρίου και κατόπιν στον παράδρομο της Κατακόλου. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ομοιόμορφα κοντομάνικα μπλουζάκια ενώ μοίρασαν και ενημερωτικά έντυπα.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στις δράσεις του συλλόγου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο site της ΕΛΕΑΝΑ (www.arthritis.org.gr), καθώς και στη σελίδα στο Facebook ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α ΗΛΕΙΑΣ.


Πηγή