ΕΛΜΕ Κέρκυρας: «Απαράδεκτο το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων».

Περιβάλλον ΕΛΜΕ Κέρκυρας: «Απαράδεκτο το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου – ΛΤ Κασσιόπης, που απαιτούν να απομακρυνθούν τα βουνά σκουπιδιών από την περιοχή τους.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Στην Κασσιόπη, όπως και σε ολόκληρη την Κέρκυρα, συσσωρεύονται τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων δημιουργώντας ανεξέλεγκτες χωματερές. Σε πολλές από αυτές ξεσπούν φωτιές, όπως έγινε στις 9/10 στην Κουλούρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια του λαού.

Θεωρούμε απαράδεκτο το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων από τις Κυβερνήσεις, το Δήμο και την Περιφέρεια διαχρονικά. Είναι ένα αδιέξοδο που στόχο του έχει να οδηγήσει στην μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των σκουπιδιών ώστε να αποτελέσουν πεδίο κερδοφορίας μεγαλοεπιχειρηματιών πάντα εις βάρους του λαού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ο φόβος του διασυρμού του νησιού εξαιτίας των σκουπιδιών έκανε την τοπική εξουσία «να κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί». Η λήξη της τουριστικής περιόδου αποκάλυψε πόσο γυμνός και απροκάλυπτος είναι «ο βασιλιάς».

Είναι απαράδεκτος ο υπερκορεσμός του Τεμπλονίου και η δημιουργία μιας νέας – άτυπης χωματερής στην περιοχή. Είναι απαράδεκτος ο αυταρχικός τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση να χρησιμοποιήσει για να ανοίξει τη νέα χωματερή στη Λευκίμμη. Η καταστολή, τα ΜΑΤ, η αστυνομοκρατία έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή να θυμίζει κατεχόμενη ζώνη.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε συμμαχία με τους γονείς και τους μαθητές να απαιτήσουν:

  • Να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι μικρές χωματερές – υγειονομικές βόμβες που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και συνολικά από όλη την Κέρκυρα.
  • Αποκλειστικά δημόσια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε νέο χώρο.
  • Να κλείσει οριστικά και να αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και να μην χρησιμοποιηθεί ο παράνομος ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή.

Καλούμε

  • τον Διευθυντή Β/θμιας και τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης να κλείσουν τα σχολεία, δίπλα στα οποία βρίσκονται ανεξέλεγκτες χωματερές, που απειλούν την υγεία των μαθητών και συναδέλφων μας, μέχρι να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι χώροι αυτοί».


Πηγή