Επίσκεψη Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στον ΕΛΓΑ Πατρών: Ικανοποίηση κατά το ήμισυ!

Με συγκρατημένη αισιοδοξία επέστρεψε χθες από την Πάτρα, και την συνάντηση με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Γιώργο Κεχαγιά, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος καθώς τα νέα είναι καλά για… τους μισούς παραγωγούς!

Η επίσκεψη του κ. Βαλιανάτου είχε μοναδικό αντικείμενο το θέμα της έκδοσης των πορισμάτων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων.

Από την συζήτηση που έγινε φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ισχύσουν για τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας και τους καρπουζοπαραγωγούς, δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και για τους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας.

Εν αναμονή

Ο κ. Κεχαγιάς ενημέρωσε τον κ. Βαλιανάτο ότι εντός του Νοεμβρίου θα εκδοθούν τα πορίσματα για τις ζημιές στις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας και καρπουζιού, κατά συνέπεια φαίνεται εφικτό να καταβληθεί σημαντική προκαταβολή των αποζημιώσεων εντός του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Κεχαγιάς επεσήμανε ότι οι γεωπόνοι επισκέφθηκαν όλα τα χωράφια που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες.

Δεν ισχύει όμως αυτό και για την Κορινθιακή σταφίδα, καθώς τα πορίσματα αναμένονται στο τέλος του έτους, οπότε και η καταβολή των αποζημιώσεων μετατίθεται για το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ενημέρωση, αυτό συμβαίνει λόγω φόρτου εργασίας της υπηρεσίας και ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και όχι από όλα τα χωράφια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνει και ο κ. Βαλιανάτος είναι ότι πρέπει πρώτα να πάρουν οι παραγωγοί στα χέρια τους τα πορίσματα, για να διαπιστωθεί και το ποσοστό της ζημιάς και μετά θα εκδοθούν τα συμπεράσματα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την βιομηχανική τομάτα και τα καρπούζια όχι όμως για την Κορινθιακή σταφίδα, καθώς θα καθυστερήσουν τα πορίσματα. Εμείς θα περιμένουμε τα πρώτα πορίσματα και αναλόγως θα πράξουμε στην συνέχεια» ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος επεσήμανε ότι μετά την παραλαβή των πορισμάτων θα συγκληθεί εκ νέου συνέλευση για να ενημερωθούν οι παραγωγοί.


Πηγή