Επίσκεψη του Γυμνασίου Μεγανησίου στο Cern

ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Θέμα: Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη στο Cern

Ύστερα από αίτημα του σχολείου μας και πρόσκληση από το CERN (Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής) στη Γενεύη, 4 μαθητές του Σχολείου μας, με συνοδό την διευθύντρια κα Τούμπα Ευρυδίκη, σε συνεργασία με το 2ο ΓΕΛ Λευκάδας και έγκριση από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης, συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική επίσκεψη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του κέντρου.

Ξεναγηθήκαμε στο Globe και παρακολουθήσαμε ταινία μικρού μήκους. Μας έγινε ξενάγηση όπου πληροφορηθήκαμε σχετικά με:
– τα πειράματα που γίνονται στο CERN
– ποιοι εργάζονται εκεί
– ποιες χώρες συμμετέχουν
– τους επιταχυντές
– συγκρούσεις σωματιδίων
– τα επιτεύγματα τα οποία απολαμβάνουν οι πολίτες (www, touch screen, ιατρικά για τον καρκίνο κ.α.)
– τον μέγα επιταχυντή μήκους 27 Km (LHC) και
– πειράματα που διεξάγονται στο CMS, ATLAS, ALICE κ.α.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Δρ. Φυσικής κα. Χατζηθεοδοσιάδου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα ALICE, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ALICE και μας εξήγησε τη λειτουργία του.

Επίσης επισκεφτήκαμε το SM 18 και ξεναγηθήκαμε από Έλληνες επιστήμονες τεχνικούς. Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε πώς λειτουργούν οι επιταχυντές, για την ενέργεια που καταναλώνεται, τα υλικά που χρησιμοποιούνται κ.α.

Μας έγινε αναφορά στους 3 επιστήμονες οι οποίοι ανακάλυψαν το σωματίδιο του Higgs (το 2012) και έτσι έκλεισε το πάζλ των quarks.

Η επίσκεψή μας αυτή αποτέλεσε μία ιδιαίτερη εμπειρία για να ενημερωθούμε για τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης αυτής εκδρομής, η οποία πραγματοποιήθηκε με λεωφορείο και F/B, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε την Ανκόνα, το Μιλάνο, το Ανεσύ, τη Γενεύη και τη Βενετία.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑ
Μαθηματικός ΠΕ03


Πηγή