Εργαζόμενοι στους δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως: Οι πρώτοι πήραν αναδρομικά… ακολουθούν και οι υπ […]

Δικαιώθηκαν δικαστικά παίρνοντας αναδρομικά ποσά των «κομμένων» δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επιδόματος αδείας των προηγούμενων ετών, μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως! Πρόκειται για την πρώτη σχετική απόφαση που λαμβάνεται στην Ηλεία (σ.σ. αφορά εργαζόμενους στο δήμο Ζαχάρως), ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένο να εκδικαστούν κι άλλες ανάλογες υποθέσεις που αφορούν στο 70% των μελών του συλλόγου (σ.σ. άνω των 200 ατόμων)…

Η εκδίκαση των ποσών γίνεται αναδρομικά από 1/1/2013 μιας κι από την συγκεκριμένη ημερομηνία ξεκίνησε η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Πριν δεν υπήρχε κατάργηση αλλά περικοπή σύμφωνα με τους όρους των Μνημονίων που είχαν υπογραφεί…

Για την (δικαστική) δικαίωση δημοτικών υπαλλήλων-μελών του συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως στους οποίους επιστράφηκαν ήδη αναδρομικά αλλά και στις περιπτώσεις αγωγών που θα εκδικαστούν στο προσεχές μέλλον έκανε λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Γαρύφαλλος

Ιστορικό περικοπών…

«Τα τελευταία 24ωρα γίνεται αρκετός λόγος για τα περικοπέντα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας από το 2013 και ένθεν. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε ξεκινήσει εδώ και 3-4 χρόνια τη διαδικασία με δικαστικές αγωγές για να κερδίσουμε αυτά που μας είχαν πάρει. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 1μείωση αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα του νόμου 3833/2010 Μέτρα για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και εισοδηματική Πολιτική του 2010 αποφασίστηκε η μείωση των επιδομάτων των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδομάτων αδείας. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων για όσους δεν το θυμούνται, γιατί έχουν περάσει και κάποια χρόνια, οριζόταν ίσο με το βασικό μισθό, και το δώρο Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας ήταν το ήμισυ του βασικού μισθού. Στην αρχή, από 1/1/2010 οι μειώσεις ήταν 30%, ενώ στη συνέχεια με το νόμο 3845/2010 για το 2011 και 2012 ως δώρο Χριστουγέννων λάβαμε 500 ευρώ και δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας 250 ευρώ. Τέλος με την υποπαράγραφο Γ1 Μισθολογικές διατάξεις του δημοσίου τομέα και το νομό 4093/2012 από 1/1/2013 έπαψε οριζόντια η χορήγηση για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Οι κρινόμενες διατάξεις με τις οποίες μειώθηκαν οριζοντίως, για 4η φορά από το 2010, οι αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς προσδιορισμό χρονικού ορίζοντα και χωρίς συνεκτίμηση των αιφνίδιων οικονομικών επιβαρύνσεων δεν πλήττουν απλώς τις αρχές του Κοινωνικού Κράτους όπως απορρέουν από το Σύνταγμα, αλλά οδηγούν σε τέτοια επιδείνωση την οικονομική μας κατάσταση ώστε να κινδυνεύει η ίδια, από το Σύνταγμα προστατευόμενη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ειδικότερα η σταδιακή μείωση του επιδόματος και στη συνέχεια η οριστική κατάργηση τους, συνιστά αδικαιολόγητη και αντισυνταγματική ρύθμιση με την οποία στην πραγματικότητα προσβάλλεται ο πυρήνας και ματαιώνεται το σχετικό μας εισόδημα».

Έλαβαν ήδη αναδρομικά στη Ζαχάρω…

Συνεχίζοντας ο κ. Γαρύφαλλος διευκρινίζει πως «ήδη ο σύλλογος μας έχει κερδίσει μια αγωγή με τρείς συναδέλφους στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Ζαχάρως και έχουν λάβει ήδη τα αναδρομικά που τους αναλογούσαν. Πριν 20 ήμερες κερδίσαμε μια ακόμα αγωγή στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με τα αναδρομικά να αναμένεται να καταβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Παράλληλα “τρέχουν” πάρα πολλές αγωγές ακόμα… στις 26 Οκτωβρίου εκδικάζονται 2 ακόμα με 70 συναδέλφους και στις 15 Ιανουαρίου 2019 ακόμα μια με 60 συναδέλφους, στον Πύργο, και έπονται κι άλλες!»

Παράλληλα ο κ. Γαρύφαλλος συμπλήρωσε ότι «Αγωγές δύναται να καταθέσει και το μόνιμο προσωπικό και το αορίστου και ορισμένου χρόνου. Επειδή όμως οι αγωγές για αορίστου και ορισμένου χρόνου εργαζόμενους κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο ενώ για το μόνιμο προσωπικό στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην πρώτη περίπτωση οι υποθέσεις εκδικάζονται με ορίζοντα 3-6 μηνών, και για τους μόνιμους ο χρόνος εκδίκασης φτάνει και τα 2-3 χρόνια!».

Στην ερώτηση μας για το αν οι αγωγές αποκτήσουν την μορφή «κύματος» (σ.σ. κάτι μάλλον φυσιολογικό), κι αν αυτό σταθεί η αφορμή για να καθυστερούν ακόμα περισσότερο οι εκδικάσεις τους ο κ. Γαρύφαλλος απάντησε ότι «πιθανότατα θα αυξηθεί το διάστημα που απαιτείται για την εκδίκαση τους αλλά όχι πολύ περισσότερο απ` ότι είναι σήμερα πιστεύω. Το αορίστου και ορισμένου χρόνου θα εκδικάζεται και πάλι πολύ συντομότερα. Εμείς έχουμε καταθέσει αγωγές για το 70% περίπου των μελών μας και το αργότερο σε 6 μήνες περιμένουμε να έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις που θα μας δικαιώνουν»… ήταν η απάντηση του.

Και οι συνταξιούχοι…

Η απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης που δικαίωσε συνταξιούχο για τα δώρα που έχουν κοπεί -στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις- αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει πλήρη ανατροπή ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από όλους τους συνταξιούχους, χωρίς εξαιρέσεις. Η απόφαση παραμένει πολιτική, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει, ωστόσο καλό είναι οι συνταξιούχοι να σπεύσουν στα Ταμεία και με αίτηση να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, καθώς τα ποσά για τον κάθε ένα ξεχωριστά είναι αξιοσέβαστα…
Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν πολλές ακόμη ανάλογες προσφυγές από μέλη του ΕΝΔΙΣΥ ενώ ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του ΣΤΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι…

Η απόφαση του ΣτΕ επέτρεψε σε όσους είχαν ήδη ασκήσει προσφυγές προ της 11/6/2015, να αξιώσουν αναδρομικά τις κριθείσες ως αντισυνταγματικές περικοπές και για τα προηγούμενα έτη. Όσοι κινήθηκαν δικαστικά, μετά την απόφαση του ΣτΕ, μπορούν να αξιώσουν επιστροφή των αντισυνταγματικών περικοπών στις συντάξεις τους, από 11/6/2015 και μετά.
Το πρώτο βήμα για όσους δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα είναι να σπεύσουν με αίτησή τους στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ και να μπλοκάρουν τυχόν παραγραφή των διεκδικήσεών τους για το 2016 ή και το β’ εξάμηνο του 2015. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί ως το τέλος του 2018 ώστε να κάνουν αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά ενδεχομένως και από τον Ιούνιο του 2015 και σίγουρα για τα έτη 2016, 2017 και 2018 δηλαδή για 36 μήνες ή και 39 μήνες.
Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αιτήσεις στα Ταμεία τόσο πιο σύντομα θα πάρουν και ημερομηνία εκδίκασης με την κατάθεση της προσφυγής τους. Όσο πιο πίσω πάνε οι αιτήσεις αλλά και οι προσφυγές τους τόσο πιο αργά θα πάει και η εκδίκαση της υπόθεσής τους…

Φοβάται κύμα προσφυγών η Αχτσιόγλου

Κύμα προσφυγών από συνταξιούχους που θα ζητούν -αναδρομικά- τα κομμένα δώρα σε κυρίες και επικουρικές συντάξεις φαίνεται ότι φοβάται η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, γι’ αυτό έσπευσε με δηλώσεις της να αποθαρρύνει τους απόμαχους της εργασίας λέγοντας ότι μόνο όσοι προσέφυγαν πριν από το 2015 είναι πιθανό να δικαιωθούν!
Σε συνέντευξή της η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση σχετικά με αντισυνταγματική κατάργηση των κομμένων δώρων που έπαιρναν οι συνταξιούχοι. «Αυτό που έκρινε η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μία απόφαση-πιλότο, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Επίσης, είχε αποφανθεί ότι όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί (άρα μιλάμε για αγωγές οι οποίες είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, πριν την κρίση του ΣτΕ), αυτές προφανώς δικάζονται κανονικά. Και σε αυτές το ΣτΕ υπέδειξε να ακολουθηθεί η κρίση που το ίδιο είχε διαμορφώσει. Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό κράτος, το Ελληνικό Δημόσιο, συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Προκειμένου να… κόψει την όρεξη σε όσους συνταξιούχους σκέφτονται τώρα να προσφύγουν, η κυρία Αχτσιόγλου έσπευσε να προδικάσει τις εξελίξεις λέγοντας ότι μέλλον έχουν μόνο «αγωγές οι οποίες έχουν ασκηθεί πριν την κρίση του ΣτΕ».


Πηγή