Εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας: Ανοιχτή πρόσκληση για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια

Στις επάλξεις η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας, που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ανάδειξη νέων εθελοντών πολιτικής προστασίας.

«Ενδιαφέρεσαι για την ασφάλειά σου την ασφάλεια της οικογένειάς σου; Θες να μάθεις να αυτοπροστατεύεσαι, να επιβιώνεις, να σώζεις τους γύρω σου. Μπορούμε να σε κάνουμε να νοιώσεις περισσότερο προστατευμένος και περισσότερο έτοιμος να βοηθήσεις τους δικούς σου ανθρώπους και τους συνανθρώπου σου εάν κινδυνεύσουν» αναφέρει το κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας και μετά την επιτυχημένη περσινή εκπαίδευση εθελοντών η Ομάδα επανέρχεται με νέα προγράμματα.

Στόχος είναι η ανάδειξη νέων εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στους τομείς Πρώτων Βοηθειών, Πυροπροστασίας, Αντιμετώπισης Καταστροφών, Διαχείριση Κρίσεων κλπ.

Δήλωσε συμμετοχή!

Η εκπαίδευση είναι θεωρητική και πρακτική και μπορούν να την παρακολουθήσουν άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 ετών και άνω και βέβαια όσοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλη η εκπαίδευση καθώς επίσης ο ρουχισμός και ο εξοπλισμός είναι εντελώς δωρεάν.

Η Εθελοντική Ομάδα έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, με γνώμονα το ότι η προσφορά εθελοντικού έργου αποτελεί πολύτιμο κομμάτι κάθε υγιούς κοινότητας.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι εθελοντές προέρχονται από όλα τα τμήματα της κοινωνίας και παρέχουν συχνά ουσιαστικές υπηρεσίες.

Υπεύθυνοι για την λειτουργία της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας, έχουν οριστεί ο κ. Γιώργος Ματσούκας και ο κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο κ. Ματσούκας μάλιστα κατέχει την θέση του προέδρου, και όπως εξηγούν σκοπός της Ομάδας είναι, γενικώς η ανάπτυξη της εθελοντικής δραστηριότητας, πνεύματος αλληλεγγύης και εν γένει δράσης που διέπετε από αλτρουιστικά, φιλανθρωπικά αισθήματα και προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.

Επισημαίνουν δε ότι οι Εθελοντικές Ομάδες, που έχουν κυρίως δράση στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πολιτεία, γιατί προωθούν την διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας αλλά και προόδου.

Δίπλα στον συνάνθρωπο

Ιδιαίτερη είναι η συμβολή των Εθελοντικών Ομάδων στην προστασία και στήριξη όλων όσων κινδυνεύουν από φυσικά φαινόμενα και με δεδομένο ότι αυτά έχουν ενταθεί λόγω τα αυξανόμενης κλιματικής αλλαγής, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν εθελοντές με διάθεση για προσφορά.

Οι τομείς δραστηριοποίησης της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας καθορίζονται ως εξής : Δασοπροστασία, Δασοπυρόσβεση, Έρευνα και Διάσωση, Πρώτες Βοήθειες, Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καταστροφών, Οργάνωση και Λειτουργία Χώρων Συγκέντρωσης Πληθυσμού μετά από καταστροφές, Αρωγή στους Πληγέντες μετά από καταστροφές, Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Επικοινωνίες, Ενημέρωση, Εκπαίδευση, Επιμόρφωση, Ευαισθητοποίηση Πολιτών, Ασκήσεις επί χάρτου, Ασκήσεις Ετοιμότητας, διεξαγωγή Ημερίδων, Συνεδρίων, Συμποσίων, κ.α.

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας, με την κατάλληλη εκπαίδευση, την στελέχωσή της και τον εφοδιασμό της σε εξοπλισμό και μέσα, θα μπορεί να συνδράμει τον δήμο Ήλιδας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Γι’ αυτό και καλούνται εθελοντές να λάβουν μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα, έτσι ώστε να αποκτήσουν τις γνώσεις εκείνες που θα τους φανούν χρήσιμες στους τομείς των πρώτων βοηθειών, της διάσωσης, της πυροπροστασίας, της αντιμετώπισης καταστροφών και της διαχείρισης κρίσεων.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό στην πόλη μας, να εκπαιδεύσουμε πολίτες και φορείς σε θέματα πρώτων βοηθειών και διαχείρισης κρίσεων, έτσι ώστε να μπορούν να συνδράμουν τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε έκτακτες ανάγκες. Γι’ αυτό και καλούμε τους πολίτες να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους, να έρθουν και να εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να προσφέρουν όταν παραστεί ανάγκη» σημείωσε ο κ. Ματσούκας.

Οι εγγραφές για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και να προχωρήσουν σε εγγραφή στην ιστοσελίδα του δήμου Ήλιδας: http://www.dimosilidas.gr/index.php/εθελοντική-ομάδα-πολιτικής-προστασίας-δήμου-ήλιδας.


Πηγή