Αιτωλοακαρνανία: Μπαράζ αγωγών από συνταξιούχους;

Απόφαση – «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης; – Καπνεργάτης από την περιοχή του Αγρινίου λάμβανε επικουρικό πριν την κρίση 440 ευρώ, ενώ σήμερα λαμβάνει 44

«Φωτιά» έβαλε σε χιλιάδες συνταξιούχους η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωσε συνταξιούχο, ο οποίος ζητούσε αναδρομικά ποσά λόγω των περικοπών του 2012 σε δώρα και συντάξεις.

Πρόκειται για τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 από το ΣτΕ.

Στο θέμα παρενέβη και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου η οποία επικέντρωσε το ζήτημα στις αγωγές που ασκήθηκαν πριν από την κρίση του ΣτΕ. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως όσοι είχαν προσφύγει μέχρι το 2015 θα λάβουν μετά τη δικαστική τους δικαίωση τα ποσά που δικαιούνται από κομμένα δώρα και συντάξεις προφανώς μέχρι την ημερομηνία της προσφυγής. Για όσους δεν είχαν προσφύγει, παραπέμπει στη μεταρρύθμιση του 2016, δηλ. στον νόμο Κατρούγκαλου.

Στο μεταξύ σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που υπέστησαν τις αντισυνταγματικές περικοπές, τη στιγμή που μερίδα νομικών κύκλων εκτιμούν ότι για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 διαφαίνεται παράθυρο διεκδίκησης αναδρομικών:

1) Συνταξιούχοι που είχαν σύνταξη το 2012 μετά και τις παρακρατήσεις πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξης.

2) Συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μετά και τις προηγούμενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ και υπέστησαν το «ψαλίδι» 5-20%.

3) Συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική και υπέστησαν μείωση με τον νόμο 4051 του 2012 ως εξής:

– Για συντάξεις έως 250 ευρώ, 10%

– Για συντάξεις από 250- 300 ευρώ, 15%

– Για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω, 20%

4) Συνταξιούχοι άνω των 60 ετών που δικαιούνταν από την κύρια σύνταξή τους σύμφωνα με τον νόμο 3845 του 2010:

Επίδομα Χριστουγέννων, 400 ευρώ

Επίδομα Πάσχα, 200 ευρώ

Επίδομα αδείας 200 ευρώ

Δηλαδή η κατάργηση των δώρων του 2012 κόστισε στον κάθε συνταξιούχο 800 ευρώ τον χρόνο

5) Συνταξιούχοι που λάμβαναν πλήρες δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στην επικουρική τους.

Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα για το θέμα καταγράφεται και σε τοπικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, συνάντηση είχε ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης με τον Πρόεδρο του ΕΝΥΠΕΚΚ και Εργατολόγο Καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η από κοινού κινητοποίηση για την ενημέρωση των συνταξιούχων για την διεκδίκηση αναδρομικών χρημάτων για τις συντάξεις από το 2013 μέχρι και σήμερα.

«Σε συνεργασία του ΙΝΚΑ με την ΕΝΥΠΕΚΚ, την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους και αφού συνομιλήσαμε με τον Αλέξη Μητρόπουλο, συναποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και κυρίως τους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τους συνταξιούχους και ζήτησε από την πολιτεία την καταβολή χρημάτων γιατί οι περικοπές κρίθηκαν παράνομες, περικοπές όπως του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας. Συζητήσαμε με τον κ. Μητρόπουλο για την ενημέρωση των συνταξιούχων σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό. Θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ (inka.gr) ή της ΕΝΥΠΕΚΚ (enypekk.gr), να κατεβάσουν δωρεάν τις φόρμες των αιτήσεων, να τις συμπληρώσουν, να τις καταθέσουν στα κατά τόπους υποκαταστήματα ΕΦΚΑ και να τις αποστείλουν στην διεύθυνση οδός Φιλελλήνων 13-15 Αθήνα. Να καταθέσουν αίτηση και να ζητήσουν αριθμό πρωτοκόλλου» τόνισε στη «Σ» ο κ. Λεχουρίτης.

Μέχρι 31/12/18 η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για να κατοχυρωθούν τα χρόνια από το 2013 μέχρι και το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη «κατά τον τρόπο αυτό μπορούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει και να ξεκινήσει την διαδικασία επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα προβούμε σε άλλες ενέργειες, μέχρι τον Μάρτη του 2019 διεκδικώντας δικαστικά την επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους».

Ήδη το γραφείο της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας, όπως σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης έχει «πολιορκηθεί» από αρκετούς συνταξιούχους που ζητούν να μάθουν περισσότερα γύρω από την πολυσυζητημένη υπόθεση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο της Ένωσης Καταναλωτών, εργάσιμες ημέρες (από 11.00 μέχρι 13.00 και το απόγευμα από 19.00 μέχρι και 21.00 στα τηλέφωνα 26410 24444 – 6945 888 409)

«Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κόσμος ότι πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Οι συνταξιούχοι δεν είναι σάκος του μποξ για να παζαρεύονται ποσά που έχουν δουλευτεί εδώ και χρόνια. Αν κάποιες διοικήσεις κακομεταχειρίστηκαν τα χρήματα των συνταξιούχων πρέπει να λογοδοτήσουν. Ότι ισχύει για τις αιτήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο ισχύει και για την Αιτωλοακαρνανία. Ο νομός μας έχει χιλιάδες συνταξιούχους και οι περικοπές στις συντάξεις και κυρίως στο επικουρικό ήταν μεγάλες. Για παράδειγμα, καπνεργάτης από την περιοχή του Αγρινίου λάμβανε επικουρικό πριν την κρίση 440 ευρώ, ενώ σήμερα λαμβάνει 44» συμπλήρωσε κλείνοντας ο κ. Λεχουρίτης.


Πηγή