Αιτωλοακαρνανία: Οξυμένα τα προβλήματα των αγροτών

Συνέντευξη τύπου «προπομπός» του αυριανού αγροτικού συλλαλητηρίου στον κόμβο της Αμφιλοχίας

Τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων και με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση στον κόμβο της Αμφιλοχίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, καθιστώντας σαφές, πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν αφορούν την μικρομεσαία αγροτιά, αλλά αγρότες με μεγαλύτερα εισοδήματα από 7.500 ευρώ, την στιγμή που το 90% των αγροτοκτηνοτρόφων στην Ελλάδα, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, έχουν μικρότερο εισόδημα. «Η κυβέρνηση εξήγγειλε το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ και στον αγροτικό τομέα, χωρίς ακόμη να έχει φέρει αντίστοιχο νομοσχέδιο στη βουλή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όχι μόνο παραμένουν, αλλά όπως ανέφεραν στη συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: «οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Με τις πλάτες της κυβέρνησης μια χούφτα μεγαλέμποροι και μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών».

Στην Αιτωλοακαρνανία η κατάσταση είναι τραγική όπως φαίνεται και στην κτηνοτροφία. «Το καρτέλ των βιομηχάνων του κλάδου σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές στο γάλα και το κρέας θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους κτηνοτρόφους. Οι βιομήχανοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης έχουν εξαγγείλει νέες μειώσεις στην τιμή του γάλακτος όπου ο μέσος Όρος θα φτάνει τα 75 λεπτά το κιλό. Σε όλη αυτή την κατάσταση να προσθέσουμε ακόμα πως αρκετοί κτηνοτρόφοι είναι ακόμα απλήρωτοι. Οι περισσότεροι παραδίδουμε τα αγροτικά μας προϊόντα με ανοιχτές τιμές, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις εξαιτίας των ανύπαρκτων αντιπλημμυρικών έργων υποδομής στην ύπαιθρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των οξυμένων προβλημάτων, η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και στο κρέας. Το συνεχιζόμενα αυξημένο κόστος παραγωγής, η άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από κακοκαιρίες και αρρώστιες» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, τον οποίο πλαισίωνε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου Θεόδωρος Γρίνος, ο οποίος άνοιξε την συνέντευξη τύπου δηλώνοντας: «τα προβλήματα χρονίζουν. Η υψηλή φορολογία, ο ΦΠΑ και τα ακριβά καύσιμα είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ο ΕΛΓΑ μας αρπάζει τα χρήματα. Πλέον είναι θέμα επιβίωσης. Παλεύουμε να μείνουμε στον τόπο μας και στις δουλειές μας».

Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανήρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτικής αποζημίωσης για το 2019. Σχετικά με το θέμα τόνισαν στην συνέντευξη τύπου: «oι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία μένουν εκτός πάνω από 50 τοπικά διαμερίσματα κυρίως στην περιοχή της Βόνιτσας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγάλες. Με αυτήν την εξέλιξη, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι πρόκειται να δεχθούν ένα ακόμα χτύπημα που θα επιταχύνει με μαθηματική ακρίβεια το ξεκλήρισμά τους».

Για όλα αυτά τα προβλήματα διοργανώνουν δυναμικές κινητοποιήσεις με αφετηρία το αυριανό συλλαλητήριο στον κόμβο της Αμφιλοχίας στις 11.00 το πρωί. «Καλούμε τους συναδέλφους κτηνοτρόφους να δώσουν δυναμικό πάρων. Συνάδελφοι, τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο απαιτούν άμεση και συντονισμένη απάντηση από όλους μας.

Διεκδικούμε

– Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος

– Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.

– Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.

– Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.

– Άμεση πληρωμή των απλήρωτων προγραμμάτων φυτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

kotopoulis-grinos (2)
Αριστερά ο Θεόδωρος Γρίνος, δεξιά ο Σπύρος Κοτοπούλης
kotopoulis-grinos (1)
Αριστερά ο Θεόδωρος Γρίνος, δεξιά ο Σπύρος Κοτοπούλης

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους ΤΕΒΑ Δήμου Μεσολογγίου


Πηγή