Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για τη Μανωλάδα

«Κίτρινη κάρτα» έβγαλε εμμέσως πλην σαφώς στις ελληνικές αρχές η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και εργασιακής εκμετάλλευσης στη Νέα Μανωλάδα, η οποία εκτυλίχθηκε το 2013 και προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον.

Η Επιτροπή συζήτησε και έλαβε απόφαση σχετικά με την πορεία επίβλεψης της εκτέλεσης των –καταδικαστικών για τη χώρα μας- αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τον Μάρτιο του 2017, ζητώντας από τις εγχώριες αρχές να προβούν σε σειρά ενεργειών για την εξάλειψη του φαινομένου.

Μεταξύ των όσων αναφέρονται στο κείμενο, αξίζει να σημειωθεί η ειδική αναφορά στα ελληνικά δικαστήρια και στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την εμπορία ανθρώπων και την εργασιακή εκμετάλλευση.

«Καλούμε τις Αρχές να μας διαβιβάσουν παραδείγματα αποφάσεων από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας», τονίζεται.

Παράλληλα, η Επιτροπή Υπουργών ζητά από την Ελλάδα πληροφορίες για τις έρευνες που έχουν γίνει τη διετία 2015-17 σχετικά με την ύπαρξη παρόμοιων περιπτώσεων και τι ποινές έχουν επιβληθεί σε καταδικασθέντες. Στο ίδιο πλαίσιο, ζητά στατιστικά για εντοπισθέντα θύματα τράφικινγκ ή εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτελεσματική τους προστασία.

Στο τέλος του κειμένου της απόφασης, η Επιτροπή Υπουργών χτυπά «καμπανάκι» στη χώρα μας, καθώς την καλεί να εφαρμόσει «ενεργητική πολιτική προσέγγισης για τον εντοπισμό των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας, ενθαρρύνοντας τις τακτικές και συντονισμένες πολυεπίπεδες επιθεωρήσεις στους τομείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Καμία ουσιαστική αλλαγή στο εργασιακό

Ο δικηγόρος των προσφευγόντων Βασίλης Κερασιώτης, ο οποίος έχει χειριστεί την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ουσιαστικά καταδεικνύει τη μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

«Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται η μη συμμόρφωση της ελληνικής πολιτείας με την απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας. Η απόφαση της Επιτροπής συνιστά το «πρώτο βήμα» στην παρακολούθηση της διαδικασίας συμμόρφωσής της. Οι συνθήκες εκμετάλλευσης στην αγροτική οικονομία δεν έχουν αλλάξει επ’ ουδενί και με δεδομένη την παντελή έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού στην αγροτική οικονομία, οι ελληνικές αρχές κινδυνεύουν να υποπέσουν στην πλάνη της προϋπόθεσης του ζητουμένου, καθώς νομολογία δεν υπάρχει. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο αν υλοποιηθεί η πρόσκληση που απευθύνεται στην ελληνική πολιτεία για πιο ενεργητική πολιτική, με τακτικές και συντονισμένες επιθεωρήσεις. Αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα για να μην υπάρξουν ξανά «Μανωλάδες»», τόνισε στην εφ. «Πατρίς ο κ. Κερασιώτης προσθέτοντας ότι για την πρόσφατη πυρκαγιά στον καταυλισμό έγινε μηνυτήρια αναφορά.

«Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας διέταξε κατεπείγουσα συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση για εργασιακή εκμετάλλευση (labour exploitation) στη Νέα Μανωλάδα, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου εκ μέρους 184 εργατών γης. Πέρα από τους εργαζόμενους, αναμένεται να κληθούν ΣΕΠΕ, Πολεοδομία, Υγειονομικό και -για πρώτη φορά- οι εργοδότες. Πριν από τη μηνυτήρια αναφορά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια (!) εις βάρος των Μπαγκλαντεσιανών εργατών (!!)», σχολίασε με νόημα ο κ. Κερασιώτης.

Εισήγηση Βενιζέλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ειδική αναφορά στην απόφαση έκανε χθες από Στρασβούργο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγ.Βενιζέλος, ως εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η απόφαση Chowdury and others v. Greece διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 4 παρ. 2 της ΕΣΔΑ και αφορά την αποτυχία των αρχών να προστατεύσουν μετανάστες από το Μπαγκλαντές από το να εκτεθούν σε human trafficking και να εξαναγκασθούν σε αναγκαστική εργασία στην περιοχή της Μανωλάδας. Και η υπόθεση αυτή έχει υπαχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών. Ήδη η Ελληνική Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει υποβάλει αναλυτική έκθεση με όλες τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να συμμορφωθούν προς την απόφαση του ΕΔΔΑ. Έχω ζητήσει από την επικεφαλής της ελληνικής αποστολής να έρθει για ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών θεμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακριβώς για να μεταφερθεί η πίεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης διά του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ζητήσει να συζητηθεί η υπόθεση στην αρμόδια επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου με στόχο την υιοθέτηση των προτάσεων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Θα ασκήσω τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου να υπάρχουν πρακτικά αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό», επισήμανε.


Πηγή