Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για τη Μανωλάδα

«Κίτρινη κάρτα» έβγαλε εμμέσως πλην σαφώς στις ελληνικές αρχές η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και εργασιακής εκμετάλλευσης στη Νέα Μανωλάδα, η οποία εκτυλίχθηκε το 2013 και προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον.

Η Επιτροπή συζήτησε και έλαβε απόφαση σχετικά με την πορεία επίβλεψης της εκτέλεσης των –καταδικαστικών για τη χώρα μας- αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τον Μάρτιο του 2017, ζητώντας από τις εγχώριες αρχές να προβούν σε σειρά ενεργειών για την εξάλειψη του φαινομένου.

Μεταξύ των όσων αναφέρονται στο κείμενο, αξίζει να σημειωθεί η ειδική αναφορά στα ελληνικά δικαστήρια και στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την εμπορία ανθρώπων και την εργασιακή εκμετάλλευση.

«Καλούμε τις Αρχές να μας διαβιβάσουν παραδείγματα αποφάσεων από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας», τονίζεται.

Παράλληλα, η Επιτροπή Υπουργών ζητά από την Ελλάδα πληροφορίες για τις έρευνες που έχουν γίνει τη διετία 2015-17 σχετικά με την ύπαρξη παρόμοιων περιπτώσεων και τι ποινές έχουν επιβληθεί σε καταδικασθέντες. Στο ίδιο πλαίσιο, ζητά στατιστικά για εντοπισθέντα θύματα τράφικινγκ ή εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτελεσματική τους προστασία.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφ.Πατρίς


Πηγή