Φ. Κουβέλης: «Προτεραιότητά μας η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου και τα υδροπλάνα».

Λιμενικό Σώμα Φ. Κουβέλης: «Προτεραιότητά μας η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου και τα υδροπλάνα».

Στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη στον οργανισμό λιμένος Κέρκυρας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου της πόλης της Κέρκυρας στον Δήμο του νησιού, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα μικρο διάστημα με ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων πράξεων, νομοθετικού κυρίως χαρακτήρα ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα αμφισβητήσεων.

Λιμενικά τέλη.

Όσον αφορά το θέμα της αύξηση των Λιμενικών τελών, υποστήριξε ότι: «έχουμε ζητήσει να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα των λιμενικών τελών με μια ενοποιημένη τιμολογιακή συμπεριφορά προς την κατεύθυνση τα τέλη τα οποία θα επιβάλλονται να εξυπηρετούν την απόδοση και των εσόδων των Λιμενικών ταμείων αλλά προφανώς και και την δυνατότητα των επιχειρηματιών για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην απασχόληση και στην οικονομική ανάπτυξη γενικότερα».

Υδροπλάνα.

Όσον αφορά το θέμα των υδροπλάνων τόνισε ότι η λειτουργία δικτύου υδροπλάνων στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί έως το επόμενο καλοκαίρι. Όπως είπε: «στις 12 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος Νόμος όπου υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Είναι καθαρά μια υπόθεση που εξαρτάται από τον ΟΛΚΕ προκείμενου να κάνει την κατάλληλη προπαρασκευή».

Το ζήτημα των σκουπιδιών

Ο υπουργός ερωτήθηκε για την πρόσφατη εγκύκλιο που παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για την μεταφορά των αστικών αποβλήτων με πλοία και ειδικότερα αν σχετίζεται με την περίπτωση της Κέρκυρας. Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε εξαρχής ότι το ζήτημα το απορριμμάτων δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου του. «Η ίδια η τοπική κοινωνία με την εκπροσώπησή της στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να αποφασίσει, το δυνατόν γρηγορότερα, ποιο είναι το μοντέλο για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων. Η υπάρχουσα νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί και στοιχείο αυτής της νομοθεσίας είναι η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου εφαρμογής, που αποτελεί υποχρέωση της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης».


Πηγή