Γιατί πρέπει να έχετε φάει πρωινό πριν από μια πρωινή προπόνηση;

Πολλοί personal trainers και fitness influencers μπορεί να θεωρούν ότι είναι καλύτερα να γυμναζόμαστε νηστικοί, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση πρωινού πριν από μια προπόνηση θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να κάψει περισσότερους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αφομοιώσει την τροφή πιο γρήγορα μετά.

Το αν πρέπει να τρώμε πρωινό πριν από την άσκηση το πρωί αποτελεί ένα θέμα που έχει πολυσυζητηθεί. Κάποιοι λένε ότι είναι σημαντικό, καθώς παρέχει ενέργεια και «καύσιμα» στους μύες μας, ενώ άλλοι πιστεύουν στην προπόνηση με άδειο στομάχι για να καεί περισσότερο λίπος, αν αυτός είναι ο στόχος σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology:Endocrinology and metabolism, η κατανάλωση πρωινού πριν από την γυμναστική μπορεί να ωθήσει τον οργανισμό να κάψει περισσότερους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης και να επιταχύνει το μεταβολισμό μετά την προπόνηση. Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Bath με τη συνεργασία των πανεπιστημίων του Birmingham, Newcastle και Stirling, συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης πρωινού έναντι της ολονύχτιας νηστείας πριν από ποδηλασία μιας ώρας. Το πρωινό που αποτελούνταν από ένα μπολ με χυλό βρώμης με γάλα, καταναλώθηκε δύο ώρες πριν από την άσκηση. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης δοκιμή ελέγχου, κατά την οποία μετά το πρωινό οι συμμετέχοντες αναπαύθηκαν για τρεις ώρες. Έπειτα, έλεγξαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα μυϊκού γλυκογόνου στους 12 υγιείς συμμετέχοντες άνδρες και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πρωινού αύξησε την ταχύτητα με την οποία το σώμα έκαψε τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός αφομοίωνε τα μεταβολισμένα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μετά την άσκηση .

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους το πρωινό πριν από την άσκηση επηρεάζει τις αντιδράσεις του οργανισμού στα γεύματα μετά την άσκηση», δήλωσε ο Δρ Javier Gonzalez, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Βρήκαμε ότι, σε σύγκριση με το να αποφεύγουμε να τρώμε πρωινό, η κατανάλωσή του πριν την άσκηση αυξάνει την ταχύτητα με την οποία χωνεύουμε, απορροφούμε και μεταβολίζουμε τους υδατάνθρακες που μπορούμε να φάμε μετά την άσκηση», πρόσθεσε. Ο Rob Edinburgh, ένας από τους συγγραφείς και διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο δήλωσε: «Επίσης, διαπιστώσαμε ότι το πρωινό πριν από την άσκηση αυξάνει την καύση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης και ότι αυτοί οι υδατάνθρακες δεν προέρχονται μόνο από το πρωινό που μόλις καταναλώσαμε, αλλά και από αποθηκευμένους υδατάνθρακες στους μυς μας ως γλυκογόνο». Αυτή η αύξηση στη χρήση του γλυκογόνου των μυών μπορεί να εξηγήσει γιατί υπήρχε πιο γρήγορη εκκαθάρισης του σακχάρου μετά το γεύμα, όταν το πρωινό είχε καταναλωθεί πριν από την άσκηση.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τουλάχιστον μετά από μια περίοδο άσκησης, η κατανάλωση πρωινού πριν από την άσκηση μπορεί να προετοιμάσει το σώμα για γρήγορη αποθήκευση των θρεπτικών ουσιών όταν τρώμε γεύματα μετά από την γυμναστική», πρόσθεσε. Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η μελέτη περιορίστηκε στο να εξετάσει μόνο τις βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις του οργανισμού στο πρωινό και την άσκηση και επεσήμαναν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα ακολουθούν μια μελέτη του 2016 που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την οποία διερευνήθηκε το πώς ο χρονικός προγραμματισμός των γευμάτων γύρω από την άσκηση θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα άτομο να κάψει λίπος. Η ομάδα συμπέρανε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να τρώνε 90 λεπτά πριν την άσκηση για να κάψουν λίπος και θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση υδατανθράκων αμέσως μετά την προπόνηση. Οι άνδρες, πρέπει να τρώνε 90 λεπτά μετά την άσκηση αν θέλουν να κάψουν λίπος.

The post Γιατί πρέπει να έχετε φάει πρωινό πριν από μια πρωινή προπόνηση; appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή