Γιώργος Ζάρρας: «Η υπηρεσία κάνει Μαραθώνιο!»

‘Μάχη’ με την καθημερινότητα δίνει η Υπηρεσία υδάτινων πόρων του δήμου Ήλιδας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να απολαμβάνουν οι δημότες καλύτερες υπηρεσίες. Της προσπάθειας ηγείται ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ζάρρας, ο οποίος μιλά σήμερα στην ‘Π’ για τις αλλαγές που έχουν γίνει και τα βήματα που κάνει η υπηρεσία.

– Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρία χρόνια που έχετε αναλάβει αντιδήμαρχος στο συγκεκριμένο αντικείμενο και τόσο η ύδρευση όσο και η αποχέτευση σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη. Θεωρείτε ότι έχετε σημειώσει βήματα προόδου ως προς την καλύτερη παροχή υπηρεσιών;

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της υπηρεσίας μας, προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου σχετικά με τον προγραμματισμό. Γνωρίζετε ότι το εύρος του Δήμου μας είναι αρκετά μεγάλο και για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών είναι αρκετά δύσκολο. Η προσπάθειά μας έχει να κάνει κυρίως με τη μείωση του χρόνου αναμονής των συνδημοτών μας, για βλάβες και άλλα προβλήματα που προκύπτουν. Φυσικά και δεν έχουμε κάνει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, όμως σήμερα η υπηρεσία λειτουργεί και γίνεται μία σημαντική προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Ο αγώνας της υπηρεσίας μας δεν είναι κατοστάρη, αλλά μαραθώνιος. Στον τελικό απολογισμό του έργου μας σίγουρα το πρόσημο θα είναι θετικό.

– Αρκετοί παραπονιούνται ότι οι λογαριασμοί πολλές φορές είναι «φουσκωμένοι» και πληρώνουν ακριβά το νερό το οποίο σημειωτέον δεν πίνουν, ενώ οι λογαριασμοί ύδρευσης εκδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση. Τι απαντάτε σε αυτό;

Οι λογαριασμοί δεν συμφωνώ ότι είναι «φουσκωμένοι» για έναν και μόνο λόγο. Τα τέλη ύδρευσης της τελευταία πενταετία με πολιτική απόφαση της Δημοτικής μας αρχής δεν αυξήθηκαν, παρά τις δεκάδες εισηγήσεις των υπηρεσιών περί του αντιθέτου. Αυτό που όπως πολύ καλά γνωρίζετε άλλαξε είναι το εισόδημα των συμπολιτών μας, το οποίο συρρικνώθηκε στο ελάχιστο. Η προσπάθειά μας πλέον είναι να προσφέρουμε ελαφρύνσεις στους συμπολίτες μας, κάτι που ήδη έχει συμβεί με δεκάδες ρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα. «Κορωνίδα», μάλιστα, αποτέλεσε η ρύθμιση των 100 δόσεων που πολλοί την εκμεταλλεύτηκαν και ρύθμισαν τις οφειλές τους. Όπως γνωρίζω από τις οικονομικές υπηρεσίες, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ και η εισπραξιμότητα του Δήμου μας από λογαριασμούς ύδρευσης. Όσον αφορά στην καθυστέρηση των λογαριασμών, εκεί πράγματι υπήρχαν μικροπροβλήματα, τα οποία από τους επόμενους κιόλας λογαριασμούς θα λυθούν. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε εσωτερικές αλλαγές στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας μας και έχουμε επικεντρώσει την προσπάθειά μας ώστε από τους πρώτους μήνες του 2019 όλοι οι λογαριασμοί ύδρευσης σε Αμαλιάδα και Κοινότητες να αποστέλλονται κανονικά. Να σημειώσουμε ότι γίνεται πλέον τεράστια προσπάθεια από την υπηρεσία μας, κυρίως όσον αφορά στους λογαριασμούς του πρώην Δήμου Πηνείας, όπου για χρόνια πριν αναλάβουμε δεν πήγαιναν στους συμπολίτες μας και σήμερα επιστέφουν σε μία κανονικότητα.

– Πρόσφατα προχωρήσατε σε τροποποίηση του κανονισμού ύδρευσης. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές και σε τι θα ωφεληθούν οι δημότες;

Οι αλλαγές που έγιναν είναι πολλές και ο προσανατολισμός μας ήταν να περάσουμε από το χθες στο σήμερα. Να εναρμονίσουμε το νέο κανονισμό με την εποχή που ζούμε. Θα σας πω την βασικότερη και για μένα κρισιμότερη αλλαγή που περιλαμβάνεται σε αυτόν. Με τον παλιό κανονισμό υπήρχε μια τεράστια αδικία, την οποία έπειτα από πολύ προσπάθεια καταφέραμε να εξαλείψουμε. Έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες οικημάτων τα οποία νοικιάζουν για ένα επιπλέον εισόδημα. Στον παλιό κανονισμό, αν και ο ενοικιαστής διέμενε στην οικία και χρησιμοποιούσε το νερό, οι οφειλές και οι λογαριασμοί έρχονταν πάντα στο όνομα του ιδιοκτήτη. Με το νέο κανονισμό αυτό άλλαξε. Πλέον, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έρχεται στην υπηρεσία μας με τον ενοικιαστή του και να περνάει στο όνομα αυτού το νερό. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το ρεύμα των σπιτιών. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα των δημοτών μας, οι οποίοι αδίκως βρίσκονταν με μεγάλα χρέη απέναντι στον Δήμο και αδυνατούσαν να δικαιωθούν για τις οφειλές τους.

– Τι θέλετε να έχετε επιτύχει μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Ο δρόμος των αιρετών δεν είναι δρόμος στρωμένος με δάφνες. Με πρόγραμμα και σκληρή δουλειά προσπαθούμε για το καλύτερο με επίκεντρο πάντα τον πολίτη. Επιτυχία για εμάς είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο κανονικότητας στο σύνολο του Δήμου. Κανονικότητα όσον αφορά την αποστολή των λογαριασμών, κανονικότητα όσον αφορά στην αποκατάσταση βλαβών, κανονικότητα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της υπηρεσίας μας. Αυτός ήταν ο μεγάλος μας στόχος από την πρώτη στιγμή. Η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό το στόχο φαίνεται να τον καταφέρνουμε. Γι’ αυτό το λόγο μιλάμε για θετικό πρόσημο της θητείας μας.

Who is Who

Ο Γιώργος Ζάρρας γεννήθηκε στην Βουλιαγμένη Πηνείας, τελείωσε το σχολείο στο Σιμόπουλο και μετά μετέβη στην Αθήνα όπου και διορίστηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Εν συνεχεία αποσπάστηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, επέστρεψε μετέπειτα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ακολούθησε απόσπαση στο Υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά στο Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΒ. Το 2012 επέστρεψε στην Ηλεία και υπηρετεί στο ΕΚΑΒ Νομού Ηλείας και στις δημοτικές εκλογές του 2014 συμμετείχε στον συνδυασμό του νυν Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Από το έτος 2016 ορίστηκε αντιδήμαρχος Υδάτινων πόρων του δήμου Ήλιδας.


Πηγή