Η Ένωση Συλλόγων Γονέων για τα σκουπίδια και τη συνάντησή με τη Δημοτική Αρχή

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ
ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ
e-mail:enosigoneonlefkadas@gmail.com

ΠΡΟΣ
1.ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
2.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
3. ΕΛΜΕ
4.ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ»
5. ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων, σας ενημερώνει για τα παρακάτω:

Την Πέμπτη 25/10/17 πραγματοποιήθηκε έκτακτο ανοιχτό Συμβούλιο με όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων με θέμα τα σκουπίδια.

Μετά από διαλογική συζήτηση και επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο (κάπνα και δυσοσμία σε καθημερινή βάση, μαθητές στο Μουσικό Σχολείο με αναπνευστικά προβλήματα κ.λ.π): αποφασίστηκε ομόφωνα

α)Να διανεμηθεί το ψήφισμα της Ένωσης και όλων των Συλλόγων για συλλογή υπογραφών.
β) Σε περίπτωση πυρκαγιάς να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία.
γ)Άμεση συνάντηση με την Δημοτική Αρχή, προκειμένου να μας ενημερώσει αναλυτικά για το ακριβώς συμβαίνει και ποιες άμεσες λύσεις μπορούν να δοθούν.

Την Δευτέρα 29-10-18 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Γονέων, παρουσία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων (Μουσικού Σχολείου, 1ου, 2ου και 4ου Δημοτικού Λευκάδας, Δημοτικού Νυδρίου, Δημοτικού Βασιλικής, 1ου, 2ου Γυμνασίου Λευκάδας, Γυμνασίου Βασιλικής, 1ου και 2ου Λυκείου Λευκάδας ), με τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Δρακονταειδή, και τους Αντιδημάρχους κ Βλάχο Ευστάθιο, Φίλιππα Κούρτη και Περδικάρη Αθανάσιο.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν «τα σκουπίδια»

Κατατέθηκε το ψήφισμα και γνωστοποιήθηκε η Συλλογή υπογραφών.

Έγινε αναφορά – διαμαρτυρία για τα νέα μπάζα και τα χώματα που έχουν συγκεντρωθεί πίσω από το 1ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο και ΕΠΑΛ, όπου με παλαιότερο έγγραφό μας (25-5-17) είχε ζητηθεί ο άμεσος καθαρισμός των οικοπέδων αυτών και η δημιουργία πάρκου για τις σχολικές εκδρομές, και μας είχε απαντηθεί (21-12-17) ότι το 1/3 των οικοπέδων έχει καθαριστεί και πρόκειται να καθαριστεί και το υπόλοιπο.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής άρχισε την ενημέρωση συμφωνώντας ότι «Πράγματι η κατάσταση είναι απαράδεκτη, δεν υπάρχει όμως καύση αλλά η μυρωδιά που αναδύεται είναι μόνο δυσοσμία κατά τις πρωινές μόνο ώρες, όμως δεν καίγονται γιατί διαφορετικά θα μύριζαν όλη την ημέρα.

Δεν είναι επικίνδυνη η κατάσταση (είναι σε επαφή με το Πολυτεχνείο για την επικινδυνότητα), διότι η μεγάλη μάζα είναι επιχωματωμένη. Ο εργολάβος, είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβει σε περίπτωση ανάφλεξης και σβήνεται αμέσως με χώμα που θα πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση προκειμένου να σβηστεί άμεσα. Στα 4 χρόνια θητείας έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για επιχωματώσεις. Άμεση λύση όμως του προβλήματος δεν υπάρχει, διότι μέχρι την κατασκευή της μονάδας υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις με το δεματοποιητή ο οποίος αν και είναι έτοιμος (ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δεματοποίηση, προσωπικό όμως (οδηγοί – εργάτες καθαριότητας) δεν υπάρχει αλλά περιμένει τις νέες προσλήψεις (20 υπαλλήλους).

Το χρονοδιάγραμμα που μας δόθηκε έχει ως εξής:

15-11-18 η προέγκριση για δημοπράτησης της μονάδας ΜΟΠΑΚ (2-3 μήνες αναμονή λόγω Διεθνούς Διαγωνισμού)
31-12-18 ημερομηνία δημοπράτησης.
Στα μέσα 5ου /19 υπογραφή Σύμβασης
1-8-19 έναρξη κατασκευής της μονάδας
ΚΑΙ σε 2 χρόνια η ολοκλήρωσή του.

Η ανακύκλωση γίνεται οργανωμένα και καλύτερα απ’ ότι πριν αλλά όχι στο βαθμό που θα ήθελαν και επίσης έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης οι πολίτες με τα ογκώδη (εκατοντάδες στρώματα, κλαριά, ηλεκτρικά κλπ).
Βρέθηκε χώρος για τα ογκώδη και ζητήθηκε άδεια από την περιφέρεια αλλά έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ζητήθηκε κατανόηση από τους πολίτες π.χ. να πετούν τα ογκώδη την συγκεκριμένη ημέρα που περνάει το φορτηγό του Δήμου, (προκειμένου να μην παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο δρόμο), παρόλα αυτά όμως οι περισσότεροι τα πετούν όλες τις ημέρες, και επίσης μπερδεύουν όλα τα σκουπίδια μαζί.

Επίσης πρόκειται να αγοραστούν 1000 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης.

Πρόκειται να γίνει αγορά τεμαχιστή (600.000 ευρώ), και έχουν δημιουργηθεί «τα πράσινα σημεία» εναπόθεσης κλαριών σε Λευκάδα, Νυδρί, Απολλωνίων, Κάβαλο) όπου θα καούν μαζί με την βοήθεια της πυροσβεστικής».

Μιας και λοιπόν αυτή θα είναι η μοίρα μας και «φως στο τούνελ» δεν υπάρχει και επειδή η ζωή μας θα είναι με τα σκουπίδια αγκαλιά, το λιγότερο και για την επόμενη τριετία με τις «δυσοσμίες» να εισέρχονται καθημερινώς εντός των πνευμόνων μας, έγινε μια σειρά ερωτήσεων και προτάσεων από τους εκπροσώπους και των 11 σχολείων μήπως και δοθούν μικρές άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις μείωσης του όγκου των σκουπιδιών και λιγότερο πιθανές για τυχόν αναφλέξεις, όπως:

 • Γιατί δεν γίνεται καμπάνια για την ανακύκλωση έστω και με απλά φυλλάδια;
 • Γιατί δεν δίνονται κίνητρα (μπόνους) στους καταστηματάρχες προκειμένου να ανακυκλώνουν;
 • Γιατί δεν γίνεται ενημέρωση και υποχρέωση των καταστηματαρχών να κάνουν ανακύκλωση;
 • Γιατί δε υπάρχει ανάρτηση για τις συγκεκριμένες μέρες συλλογής για τα ογκώδη;
 • Γιατί δεν καθαρίζονται οι κάδοι συχνά;
 • Πληρώνει πρόστιμο ο Δήμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
 • Γιατί δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού;
 • Υπάρχει μηχανισμός για καταγγελία από πολίτη και άμεση επέμβαση;
 • Γιατί δεν γίνονται μικτές περιπολίες ;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ήταν ότι:

 • Για να γίνει καμπάνια θα πρέπει να υπάρχουν πρώτα οι κάδοι.
 • Το χειμώνα θα κυκλοφορήσει φυλλάδιο ενημέρωσης για την ανακύκλωση.
 • Στο 2645360535 θα μπορούμε να καλούμε τον κ. Γεωργακόπουλο για να ενημερωνόμαστε για την ημέρα συλλογής για τα ογκώδη.
 • Οι κάδοι στα χωριά καθαρίζονται μια φορά το χρόνο, στην πόλη 2-3.
 • Ο Δήμος δεν πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Προσλήψεις προσωπικού δεν γίνονται γιατί δεν το επιτρέπει το Μνημόνιο, πρόκειται όμως να γίνουν σύντομα.
 • Μηχανισμός για τυχόν καταγγελία δεν υπάρχει.
 • Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη Δημοτική Αστυνομία.

Επόμενο θέμα που συζητήθηκε είναι το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων που έχουν σχηματίσει αγέλες και επιτίθενται σε μαθητές γύρω από τα σχολεία και σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Παρευρέθηκε μητέρα και μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων όπου έπεσαν θύματα και αυτοί και τα παιδιά τους.

Δε μπορεί στην κυριολεξία να κυκλοφορήσει ούτε πεζός, ούτε ποδηλάτης, ούτε μοτοσικλετιστής. Δεν είναι λίγες δε οι φορές που οι αδέσποτοι σκύλοι αγριεμένοι επιτίθενται και σε αμάξια με κίνδυνο να αλλάξει κανείς απότομα πορεία και να προκληθεί θανάσιμο ατύχημα.

Η απάντηση σ’αυτό το φλέγον ζήτημα είναι ότι ο Δήμος Λευκάδας το μόνο που μπορεί να καλύψει είναι μόνο τα τσιπάκια και τις στειρώσεις. Είναι αδύνατον, όπως χαρακτηριστικά μας είπε να μπορέσει να στηρίξει κάτι τέτοιο διότι δεν έχει ούτε την υποδομή, ούτε το προσωπικό.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έπιασαν φωτιά τα σκουπίδια.

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε και χιλιάδες διοξίνες απελευθερώθηκαν.

Σήμερα Τρίτη η ατμόσφαιρα σε όλα τα Σχολικά Συγκροτήματα των Αλυκών ήταν αποπνιχτική με αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα Σχολεία να κλείσουν απομακρύνοντας τους μαθητές. Το Μουσικό πήγε περίπατο, το ΕΠΑΛ έκλεισε, το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο σχόλασε και στο 1ο δημοτικό οι περισσότεροι γονείς προσήλθαν και πήραν τα παιδιά τους.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ για την τροπή που πήραν τα πράγματα και την ΠΥΡΚΑΓΙΑ στη χωματερή και καλούμε όλους τους πολίτες να υιοθετήσουν το ψήφισμά μας να μας βοηθήσουν στη συλλογή υπογραφών και να ανακυκλώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ!!!
Μ’ εκτίμηση
Το Δ.Σ

——————
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΛΕΥΚΑΔΑ 25-10-18

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Λευκάδας με τη σύμφωνη γνώμη των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των:α)Μουσικού Σχολείου Λευκάδας και ΕΠΑΛ Λευκάδας β)1ου, 2ου, 3ου 4ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας,γ)ΕΕΕΕΚ Λευκάδας, δ)Δημοτικών Σχολείων Λυγιάς,Νυδριού, Μαραντοχωρίου, Βασιλικής, Σφακιωτών, ε) 1ου,2ουΓυμνασίου -Λυκείου Λευκάδας, στ) Γυμνασίου- Λυκείου Βασιλικής Νυδριού και Καρυάς, θα ήθελε να σας γνωστοποιήσει τα παρακάτω:

Το σύνολο των κατοίκων και των επισκεπτών της Λευκάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής απορούν και διαμαρτύρονται για το χρόνιο πρόβλημα της συγκέντρωσης των απορριμμάτων της Λευκάδας στην πιο προβεβλημένη και ιδιαίτερου κάλους ευρύτερη περιοχή των παλιών αλυκών και των Περιβολιών.

Τα παράπονα που ψιθυρίζουν όλοι με πικρία, θυμό και συχνά αγανάκτηση, αναλαμβάνει να «διατρανώσει» η εκπαιδευτική κοινότητα, στην προσπάθεια να προστατέψει τουλάχιστον μαθητές και σπουδαστές.
Είναι τουλάχιστον ακατανόητα έως και απαράδεκτα τα κριτήρια βάσει των οποίων συνεχίζουν να στοιβάζονται τα σκουπίδια τόσα χρόνια στο σημείο αυτό.

Στερείται κάθε λογικής η συγκέντρωση των σκουπιδιών δίπλα, σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότηματης Λευκάδας (5ο Νηπιαγωγείο, 1οΔημοτικό – Γυμνάσιο- Λύκειο), Μουσικό Σχολείο, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και επιπλέον κλειστό γυμναστήριο (όπου συνεχώς βρίσκονται παιδιά), κλπ.

Συγχρόνως στην περιοχή βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ, όπου στεγάζεται και το ΤΕΙ, καταστήματα, κατοικίες που αυξάνονται μετά την επέκταση του σχεδίου πόλεως αλλά και ο καταυλισμός των Ρομά, όπου στην κυριολεξία ζει μέσα σ’αυτά και τα παιδιά αυτών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας όλων των σχολείων της πόλης.

Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά σε όλους, που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται ποικιλότροπα.

Η έντονη δυσοσμία, η πληθώρα τρωκτικών και εντόμων, τα νεκρά ζώα, οι συχνές αναφλέξεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, με συνέπεια την έκλυση τοξικών ουσιών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, της θάλασσαςκαι του υδροφόρου ορίζοντα, αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των μαθητών και σπουδαστών όλων των βαθμίδων, αλλά και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου κατοίκων και επισκεπτών.

Επιπλέον επιεικώς απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες που διασχίζουν το δίαυλοκαι που αντί να θαυμάζουν τα ανατολικά παράλια του όμορφου νησιού μας, σχηματίζουν άσχημη εντύπωση για τη χρόνια αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών μας…

Στο,εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, «νησί των ποιητών και του πολιτισμού», όπως όλοι με κάθε ευκαιρία ευαγγελιζόμαστε και υπερηφανευόμαστε δεν συνάδει παρόμοια κατάσταση.

Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους να επισπευσθούν οι ενέργειες ώστε το συντομότερο να βρεθεί λύση κατάλληλου σημείου υγειονομικής ταφής καθώς και σωστής λειτουργίας των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού για να μη μολύνονται οι πανέμορφες, βραβευμένες παραλίες μας.

Παράλληλα προτείνεται να γίνει οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών(ενδεχομένως με κίνητρα) για μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με τον κάθε είδους διαχωρισμό, ανακύκλωση κλπ.

Επίσης επιβάλλεται η καλλιέργεια από την τοπική αυτοδιοίκηση της κοινωνικής ευθύνης των πολιτών, ώστε, για το καλό όλων και με συμμετοχή όλων ο τόπος μας να διατηρείται καθαρός.

Να εξασφαλίζεται και να επιτηρείται η σωστή συσκευασία ιδιαίτερων απορριμμάτων, όπως κατάλοιπα κρεοπωλείων κλπ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να μειώνεται η ανάπτυξη τρωκτικών, εντόμων κ.α.
Τα παραπάνω θέματαπου μας απασχολούν, σαν πολίτες αλλά και σαν γονείς, με αγωνία και ευθύνη για την υγεία των παιδιών μας, έχουν κατακτηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης,όπου συνανήκουμε και που κατά άλλα αποτελούν παράδειγμα για την «πορεία ανάπτυξης» της χώρας μας.

Μπορούμε να δανειστούμε την τεχνογνωσία τους για την εξεύρεση λύσης, πριν ζητηθεί ο έλεγχος και επιβολή κυρώσεων απ’ τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Παρακαλούμε να έχουμε την άμεση και συγκεκριμένη απάντηση του Δήμου για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα λύσης του προβλήματος.


Πηγή