Ηλεία: Σε ετοιμότητα λόγω μετασεισμών…

Σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας βρίσκονται οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Ηλείας, καθώς και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων και της Περιφέρειας, λόγω των απανωτών μετασεισμών και υπό τον φόβο νέου ισχυρού σεισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει από χθες οι σεισμολόγοι.

Το θετικό είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ούτε μεγάλες ζημιές, με εξαίρεση τη μάντρα που γκρεμίστηκε στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο και προκάλεσε ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, και ορισμένες φθορές σε κατοικίες στην περιοχή των Κρεστένων.

Από την πλευρά της ΠΕ Ηλείας δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων να κάνουν αυτοψίες και ελέγχους, με έμφαση στις σχολικές μονάδες, ώστε να καταγραφούν πιθανές ζημιές.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να καταβληθούν αποζημιώσεις.

«Έχουμε μιλήσει με τους δήμους και άλλους φορείς όπως η Εκκλησία, για να συγκεντρώσουν αιτήματα για διάφορες ζημιές, προκειμένου να παρέμβει το ΤΑΠ και να οριοθετηθεί στη συνέχεια η πληγείσα περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα μη κάλυψης ορισμένων περιπτώσεων, το οποίο απαιτεί πρωτοβουλία επίλυσης από το υπουργείο.

«Για ζημιές σε ευαίσθητα και εύθραυστα εμπορεύματα, όπως είδη δώρων, τουριστικά είδη, υαλικά, κλπ και συναφή εξοπλισμό, ενώ προβλέπεται αποζημίωση από πυρκαγιά ή πλημμύρα, δεν προβλέπεται για τον σεισμό. Υπάρχει ένα νομοθετικό κενό το οποίο έχουμε ζητήσει να καλυφθεί. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα καταγράψουμε κάθε ζημιά για να είμαστε έτοιμοι», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Όσον αφορά τα σχολεία, τα οποία παρέμειναν κλειστά χθες, ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, θα ληφθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού πρώτα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων από τους δήμους αλλά και τις νεότερες προβλέψεις των σεισμολόγων και τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Γιάννης Καραμαλίκης, είπε στην εφ. «Πατρίς» πως η υπηρεσία είναι σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, συμβουλεύοντας τον κόσμο να τηρήσει πιστά τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

«Από τα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση του φαινομένου βγάλαμε έξω όλα τα διασωστικά, αφενός για να εμψυχώσουμε τους πολίτες και να τονώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας σε μια δύσκολη στιγμή, αφετέρου για να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και πρόσβασης σε οποιοδήποτε συμβάν», υπογράμμισε ο κ. Καραμαλίκης.


Πηγή