Ημερίδα στον Πύργο: «Δηλώστε πριν χάσετε» – Οδηγίες για τη νέα διαδικασία με το Κτηματολόγιο (PHOTOS)

Με την κτηματογράφηση να αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας στις μέρες μας, η επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με θέμα «Η Ηλεία στο Εθνικό Κτηματολόγιο-Ενημερωνόμαστε,συμμετέχουμε» είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την προσέλευση του κόσμου να είναι τεράστια. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας και η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων του Εθνικού Κτηματολογίου καθώς και της αναδόχου κοινοπραξίας «K/Ξ ΚΤΗΜΑ 2016», στοχεύοντας στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την κατάθεση του φακέλου δήλωσης ιδιοκτησίας και ταυτόχρονα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα νομικά και τεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης στις προηγούμενες περιπτώσεις ένταξης περιοχών του νομού.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Πρόεδρος της Ν.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, που καλωσόρισε τον κόσμο και αναφέρθηκε στα μέρη που αναμένεται να γίνει κτηματογράφηση στο τελευταίο αυτό στάδιο και είναι κάθε δήμος και κοινότητα εντός και εκτός οικισμών που δε βρίσκονται στους προκαποδιστριακούς δήμους Πύργου, Αμαλιάδας, Λεχαινών, Μανολάδας και στις περιοχές Αρετής, Κολιρίου, Λαστεΐκων και Αγίου Γεωργίου, όπου είτε έχουν ήδη κτηματογραφηθεί είτε έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ανάρτηση. «Αρχικά εντάχθηκαν πρώτοι ο δήμος Λεχαινών, η Αρετή, η Μανωλάδα και η Ν. Μανωλάδα, στην επόμενη φάση ο δήμος Πύργου και το 2018 εντάχθηκε ο δήμος Αμαλιάδας και κάποιες κοινότητες του Πύργου όπως τα Λαστέικα, ο Άγιος Γεώργιος και το Κολίρι», συμπλήρωσε αναφερόμενος στο χρονικό των κτηματογραφήσεων στην Ηλεία ο κ. Γεωργακόπουλος.

Από αριστερά προς δεξιά οι Χρήστος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενώ στην πίσω σειρά διακρίνονται οι δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, ο επικεφαλής της παράταξης «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» Αντώνης Καράμπελας και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Δ. Δημητρουλόπουλος:
«Προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους»

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος εστίασε με τη σειρά του στην αναγκαιότητα της εκδήλωσης, αφού πλησιάζει η έναρξη της τρίτης φάσης κτηματογράφησης της περιοχής που απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους, δεδομένου ότι εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ιστορία και εξέλιξη της διαδικασίας από το 1836 μέχρι σήμερα, με τις δυσκολίες που συνάντησε όλο αυτό το διάστημα. «Ενδεικτικό της καθυστέρησης της διαδικασίας είναι πως στις υπόλοιπες χώρες έχει ολοκληρωθεί ήδη εδώ και αρκετά χρόνια. Το εγχείρημα πρέπει να ολοκληρωθεί, αποφεύγοντας κάθε πρόβλημα που έχει εμποδίσει τη διαδικασία. Μαθαίνοντας από τα λάθη στους χειρισμούς που έχουν γίνει, πλέον μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Σκοπός της ημερίδας είναι να συμβάλλει στη έγκαιρη ενημέρωση και κατάρτιση φορέων, επιστημόνων, εμπλεκομένων και πολιτών, ώστε ο καθένας να συμβάλλει στην έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος», είπε κλείνοντας.

Σ. Λιάρος: «Στο κράτος ότι μείνει
αδήλωτο»

Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας «K/Ξ ΚΤΗΜΑ 2016» και Συντονιστής της μελέτης Σωτήρης Λιάρος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εκδήλωση, ενώ τόνισε πως αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κτηματογραφήσεις σε όλους τους νομούς της χώρας και αφορούσαν κυρίως πρωτεύουσες νομών ή περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και μεγάλου πληθυσμιακού φορτίου. Το κύριο όμως αντικείμενο κτηματογράφησης γίνεται στο τελευταίο πρόγραμμα και αφορά όλο τον ελλαδικό χώρο. Κάθε κάτοχος περιουσίας οφείλει να δηλώσει το δικαίωμά του, καθώς δε γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λιάρος ενώ υποστήριξε πως σε περίπτωση που δε δηλωθεί κάτι περνάει στα χέρια του κράτους. Κλείνοντας, υποστήριξε πως το έργο της κτηματογράφησης έχει αναλάβει η «K/Ξ ΚΤΗΜΑ 2016», που αποτελείται από 8 εθνικές εταιρείες μελετών και δυο δικηγόρους, δηλαδή 10 νομικά πρόσωπα, ενώ ανακοίνωσε πως το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης θα βρίσκεται στον Πύργο, με ένα δικηγόρο και ένα τοπογράφο να συγκροτούν μια κινητή ομάδα σε περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η μετακίνηση των ιδιοκτητών στον Πύργο.

Την παρουσίαση της ημερίδας ανέλαβαν ο Τεχνικός Υπεύθυνος του τμήματος Συντονισμού Νικόλαος Γκόγκος και η Νομική Υπεύθυνη του τμήματος Συντονισμού της μελέτης ΚΤ-518 Θεοδώρα Ευαγγελοπούλου, που αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα της διαδικασίας που θα είναι τρεις μήνες για κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για εξωτερικού. Ακόμα, στάθηκε στην ανάγκη προσκόμισης κάθε απαραίτητου εγγράφου με βοήθεια από κάθε εμπλεκόμενο, αφού σε περίπτωση μη δήλωσης δε θα μπορούν στο μέλλον να προβούν σε δικαιοπραξία, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να χάσουν την ιδιοκτησία τους ή να μην μπορούν να τη μεταβιβάσουν, ούτε να πάρουν επιδοτήσεις και να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Τέλος, αναφέρθηκε και στο χαμηλό κόστος της διαδικασίας, αφού κοστολογείται στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα στις αστικές περιοχές και 20 ευρώ οι βοηθητικοί χώροι, ενώ για πάνω από δυο αγροτεμάχια το ποσό είναι στα 70 ευρώ.

Παρεμβάσεις
πραγματοποίησαν ακόμα η Τεχνική Υπεύθυνη του τμήματος Επεξεργασίας Δεδομένων Ελένη Κορωνιού και ο Τεχνικός Υπεύθυνος
των γραφείων κτηματογράφησης Ελλάδος Γεράσιμος
Καρούσος
, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε απορίες του κόσμου. Ο κ. Καρούσος
αναμένεται να παραμείνει στην πόλη του Πύργου για αρκετό διάστημα προκειμένου
να βοηθήσει στην εκπαίδευση των νέων και να έχει σημαντικό ρόλο στο γραφείο
κτηματογράφησης του Πύργου.

Σημειώνεται
ότι στη καινούργια φάση Κτηματογράφησης εντάσσονται ταυτόχρονα 217
προ-Καποδιστριακές Τοπικές Κοινότητες εκτός των ήδη ενταγμένων Ο.Τ.Α. (Πύργου,
Αμαλιάδας, Λεχαινών, Μανωλάδος, Νέας Μανωλάδος, Αρετής, Αγίου Γεωργίου,
Κολιρίου και Λαστεΐκων). Μάλιστα μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο
αναμένεται να λειτουργήσει από την Κ/Ξ ΚΤΗΜΑ 2016, Κτηματολογικό Γραφείο στον
Πύργο που θα παρέχει πληροφορίες, ενώ στο τέλος του 2018 ή το αργότερο στις
αρχές του 2019 θα ξεκινήσει και η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων.


Πηγή