Kαφές για να… δαμάσετε τον διαβήτη!

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που τελευταία μελετάται εκτενώς από τους ερευνητές κυρίως λόγω του προληπτικού χαρακτήρα που έχει δείξει σε διάφορες χρόνιες νόσους όπως είναι και ο διαβήτης! Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν λάβετε υπόψη σας ότι αυτή τη στιγμή τα κόστη αντιμετώπισης του διαβήτη ανά άτομο εκτιμώνται γύρω στα 2300€ για την Ελλάδα μόνο- πόσο πιο εύκολο θα ήταν λοιπόν, αν αποδεικνύονταν συγκεκριμένες συστάσεις κατανάλωσης καφέ ότι βοηθούν στην πρόληψη της νόσου, μιας και αποτελεί ένα ρόφημα που ούτως ή άλλως οι περισσότεροι Έλληνες απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους;

Τι λένε τα δεδομένα;

Βάσει της διεθνούς ομοσπονδίας διαβήτη για το 2014 στην Ελλάδα υπολογίστηκαν γύρω στους 600.000 άτομα με διαβήτη ενώ εκτιμάται 200.000 από αυτούς είναι αδιάγνωστοι- δηλαδή δεν ξέρουν ότι έχουν διαβήτη! Σε παλαιότερη ελληνική έρευνα στα νησιά της Μεσογείου (MEDIS) και σε πληθυσμό άνω των 65 ετών όπου ο διαβήτης είναι συνήθης, όσοι είχαν μια μέτρια κατανάλωση καφέ

(1-2 φλιτζάνια / κούπες) είχαν καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμα και αντίστοιχα εμφάνιζαν λιγότερο συχνά Σακχαρώδη Διαβήτη. Σημειώστε ότι στην έρευνα αυτή, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, περί το 90%, κατανάλωναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ.

Με ποιους μηχανισμούς μπορεί ο καφές να βοηθήσει;

Ενώ η καφεΐνη είναι το χαρακτηριστικότερο συστατικό του καφέ, αυτή τη φορά η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, χλωρογενικά οξέα) είναι αυτή που έχει τις αντιδιαβητικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, καταναλώνοντας μια ισορροπημένη ποσότητα καφέ (3-4 φλιτζάνια/κούπες) όπως λένε κάποιες έρευνες, προσλαμβάνετε αρκετά αντιοξειδωτικά που:

  • θα μειώσουν το οξειδωτικό στρες,
  • θα μειώσουν την φλεγμονή των αγγείων,
  • θα βελτιώσουν την ελαστικότητα των αγγείων και
  • θα μειώσουν και την μεταγευματική υπεργλυκαιμία

Ενδιαφέρον έχει ότι, ανάμεσα σε δύο τύπους καφέ με διαφορετικό βαθμό ψησίματος των κόκκων, και οι δύο αύξαναν ισότιμα την απόκριση της ινσουλίνης για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας. Αυτό έχει να κάνει με την έκκριση της ορμόνης GLP-1 που ρόλος της είναι να διεγείρει τα κύτταρα του παγκρέατος που ρυθμίζουν την ινσουλίνη αλλά και να τα προστατεύει όσον αφορά τη λειτουργία τους.

Ανεξάρτητα τις δοσολογίες καφέ που διαβάζετε απομονωμένα στις έρευνες, είναι καλό να θυμάστε ότι η Ευρωπαϊκός Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει πώς η κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής για υγιή άτομα έως τα 400mg ημερησίως. Αν αυτό μεταφραστεί αυστηρά σε φλιτζάνια ή κούπες καφέ αντιστοιχεί 8 φλιτζάνια ελληνικού καφέ (5γρ/φλ) ή 3-4 κούπες στιγμιαίου καφέ ημερησίως (2-3γρ/φλ) αν δεν έχετε άλλη πηγή καφεΐνης στην καθημερινότητά σας (πχ σοκολάτα, τσάι, ενεργειακό ποτό κλπ).

Κλείνοντας, θα ξαναγυρίσω σε κάτι που ανέφερα στην αρχή- ο διαβήτης είναι μια νόσος σιωπηλή με την έννοια ότι δεν δίνει συμπτώματα εξ’αρχής, γι’αυτό και πολλοί είναι αδιάγνωστοι. Το να υπάρχει η κατανάλωση καφέ σε μια ρουτίνα καθημερινότητας που θα μπορεί να ενισχύσει την πρόληψη νοσημάτων παράλληλα με την απόλαυση που δίνει είναι ένας άσος στο μανίκι. Βέβαια, ο άσος στο μανίκι αναδεικνύεται αν και όλο το παιχνίδι παίζεται σωστά δηλαδή αν ένα άτομο με διαβήτη στοχεύει σε ένα φυσιολογικό βάρος, να ακολουθεί μια θρεπτική-ισορροπημένη διατροφή και να είναι δραστήριος.

The post Kαφές για να… δαμάσετε τον διαβήτη! appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή