Καλύφθηκε με χρώμα ένα από τα πρώτα γκράφιτι της Πάτρας – Ήταν στο 2ο Γυμνάσιο – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Μπορεί η Πάτρα να είναι η πόλη με τις περισσότερες τοιχογραφίες στην Ελλάδα, χάρη στο International Street Art Festival Patras|ArtWalk και τον Κλεομένη Κωστόπουλο, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ένα από τα πρώτα γκράφιτι που έγιναν στην πόλη, χάθηκε. Πρόκειται για την τοιχογραφία του 2ου Γυμνασίου της Πάτρας, επί της Μαιζώνος μεταξύ της Σαχτούρη και της Τριών Ναυάρχων.

Το γκράφιτι που είχε γίνει τοπόσημο για πολλά χρόνια, στέλνοντας το μήνυμα ότι το σχολείο μπορεί (και πρέπει) να είναι χώρος δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφραση των νέων, εξαφανίστηκε από τη… φόρα των δημοτικών συνεργείων τα οποία βάλθηκαν να ομογενοποιήσουν με τη μπογιά τους κάθε ενοχλητική διαφορετικότητα.

Έτσι σήμερα, αντί για το ίσως ακαταλαβίστικο από πολλούς γκράφιτι στον τοίχο του σχολείου, βλέπουμε ένα ομοιόμορφο και αδιάφορο χρώμα…

Να σημειωθεί ότι, οι τοιχογραφίες στα σχολεία της Πάτρας είχαν γίνει τότε, από καλλιτέχνες του είδους, σε συνεργασία με την διοίκηση της εκπαίδευσης στο νομό, μιας και παγκοσμίως η δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών σε μεγάλες επιφάνειες, θεωρείται μια μορφή Τέχνης και όχι «ρυπαρές μουτζούρες» που ίσως κάποιοι ακόμη να πιστεύουν.

Η τοιχογραφία που βλέπετε παραπάνω, πλέον δεν υπάρχει. Αν και με το πέρασμα του χρόνου, είχε φθαρεί και κάποιοι είχαν βάψει στο κάτω μέρος συνθήματα, αντί να συντηρηθεί, προτιμήθηκε να καλυφθεί.

Η σημερινή εικόνα του τοίχου φαίνεται παρακάτω.

Στον τοίχο επί της Σαχτούρη, υπήρχαν γκράφιτι που πλέον καλύπτονται


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    20 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία