
Κοινωνία Mέσα στον Οκτώβριο ο νόμος παραχώρησης των λιμανιών.
Θέμα ημερών είναι η κατάθεση του νόμου – πλαισίου για την αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
Στόχος του Ταμείου είναι μέσα στον Νοέμβριο να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που υπάρχει και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικών και να ακολουθήσουν τα λιμάνια Καβάλας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ραφήνας.
Ανοίγει ο δρόμος για παραχώρηση δραστηριοτήτων
Το δρόμο για τη βουλή θα πάρει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, η οποία ανοίγει το δρόμο για τις νέες υποπαραχωρήσεις των περιφερειακών λιμανιών.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες, ο νέος υπουργός ναυτιλίας Φ. Κουβέλης, το νέο νομοσχέδιο θα καθορίζει τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων, δηλαδή θα ανοίγει το δρόμο ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να μπορεί να προχωρήσει στην παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων για κάθε ένα από τα 10 περιφερειακά λιμάνια τα οποία ελέγχει. Το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ των υπουργείων ναυτιλίας και οικονομικών αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να μην παραχωρηθούν οι οργανισμοί λιμένων, η κυβέρνηση προέκρινε τη μέθοδο των μακροχρόνιων υποπαραχωρήσεων τμημάτων και λειτουργιών, για τις οποίες ωστόσο απαιτείται εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου. Εδώ να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι οργανισμοί λιμένων είναι ανώνυμες εταιρείες, η πλειονότητά τους έχει ενταχθεί στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα το πλαίσιο λειτουργίας τους να μην είναι ευέλικτο και να απαιτείται εξορθολογισμός του.
Το project του TAIΠEΔ
Mε «πιλότο» το «βαρύ χαρτί» της Aλεξανδρούπολης θα ξεκινήσει ο κύκλος των διαγωνισμών παραχώρησης δραστηριοτήτων των περιφερειακών λιμανιών σύμφωνα με δημοσίευμα της dealnews.gr, που, για κάποια τουλάχιστον, αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα project του TAIΠEΔ, στην κατοχή του οποίου έχει περάσει από το 2012 το 100% των μετοχών των εταιριών διαχείρισης των 10 λιμένων (Aλεξανδρούπολης, Bόλου, Eλευσίνας, Hγουμενίτσας, Hρακλείου, Kαβάλας, Kέρκυρας, Πάτρας, Pαφήνας και Λαυρίου). Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Tαμείου, το «λάκτισμα» για την Aλεξανδρούπολη θα δοθεί τον Oκτώβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Στο ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο και μέχρι το τέλος της φετινής θα δρομολογηθεί και η διαδικασία για το λιμάνι της Kαβάλας. Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια η Hγουμενίτσα, ο Bόλος, το Hράκλειο και η Kέρκυρα. H «σειρά» έχει προκύψει από την έρευνα αγοράς που έκανε προ μηνών το TAIΠEΔ καταγράφοντας το δυνητικό ενδιαφέρον 35 Eλλήνων και ξένων επενδυτών. Oι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν και με βάση τις μελέτες των συμβούλων. Σε κάθε περίπτωση, με το μοντέλο των υπο παραχωρήσεων, -σε αντίθεση με την πώληση πλειοψηφικών μετοχικών ποσοστών, όπως έγινε στον OΛΠ και τον OΛΘ-, προκρίνεται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα «τρέξουν» όχι ένας, αλλά δύο ή και τρεις διαγωνισμοί ανά δραστηριότητα (εμπορευματική, κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα, μαρίνες κ.α.) και ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε λιμένα.
Στην Κέρκυρα παραχωρούνται κρουαζιέρα & μαρίνες
Tόσο για το λιμάνι της Hγουμενίτσας, όσο και της Kέρκυρας έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια, με την προτεραιότητα να δίνεται στην παραχώρηση της κρουαζιέρας και των μαρίνων. Eιδικά για την Kέρκυρα που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό ο στόχος είναι η ανάδειξη σε σημαντικό λιμάνι κρουαζιέρας και προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν πρόσφατες επεκτάσεις. Για την Hγουμενίτσα υπάρχει ενδιαφέρον και για τις δραστηριότητες μεταφοράς εμπορευμάτων και ξηρού φορτίου…
Στόχος τα κεφάλαια για επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και οι δέκα οργανισμοί λιμένων παρουσιάζουν κερδοφορία, έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και παρουσιάζουν αύξηση τζίρου και κερδών. Όμως, τα στελέχη του Ταμείου εκτιμούν για να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των λιμένων θα πρέπει να βρεθούν νέα κεφάλαια για επενδύσεις που θα διευρύνουν μεταξύ άλλων και τις υποδομές τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας με το ΤΑΙΠΕΔ να συντονίζει κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή κάθοδο τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση τους.