“Ο καρκίνος με δίδαξε να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα ” – Η Άννα Γουρζή μοιράζεται στο […]

"Ροζ" θα γίνει η Πάτρα την Κυριακή 21 Οκτωβρίου αφού και φέτος ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού « Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας διοργανώνει τη μεγαλύτερη δράση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Πάκυ Καραλή: Μια γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο του μαστού μιλάει στο thebest.gr και στέλνει μήνυμα αισιοδoξίας

Άλλωστε ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, και ουσιαστικά θα κορυφωθούν οι δράσεις με τον καθιερωμένο συμβολικό περίπατο.

Την Κυριακή η Πάτρα "βάφεται ροζ" με έναν συμβολικό περίπατο

Οι πατρινοί θα περπατήσουν ενάντια στον καρκίνο του μαστού με το σύνθημα “συγχρονίζουμε τα βήματά μας” για 1,5 χλμ με αφετηρία την Πλατεία των Υψηλών Αλωνίων και τερματισμό στο Μώλο της Αγίου Νικολάου!

Λίγες μέρες πριν η Πάτρα «βαφτεί ροζ» η Άννα Γουρζή μοιράστηκε στο thebest.gr την δική της ιστορία με τον καρκίνο του μαστού και εξήγησε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για να καταφέρει να νικήσει μία γυναίκα αυτή την ασθένεια.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Πώς είναι το κλίμα στο «Αλμά Ζωής» αυτές τις μέρες; Λίγες ώρες πριν το Pink the city 2018;

Θα ήθελα να πω πως όλα κυλάνε ήρεμα και χαλαρά αλλά θα ήταν ψέμα. Μεγάλη κινητικότητα, απ’ όλους για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, αλλά σε κλίμα ικανοποίησης και ανυπομονησίας και με την αποδοχή του κόσμου που ήδη φαίνεται.

Μιλώντας για την δική σου ιστορία πότε μπήκε το «Άλμα ζωής» στη δική σου;

Το ΑΛΜΑ πρωτομπήκε στην ζωή μου το 2009 όταν επέστρεψα στο Διακοπτό μετά το χειρουργείο στην Αθήνα.

Τι βρήκες σε αυτή την «οικογένεια»;

Βρήκα μια όαση στην απελπισία μου, έναν άνθρωπο επιστημονικά υπεύθυνο (Κλαίρη) αλλά και ανθρώπινα προσιτό που με άκουσε και μου έδωσε ελπίδα. Μ’ έφερε σ επαφή με μία εθελόντρια που με βοήθησε πολύ να βρω απαντήσεις στα ερωτήματα μου.

"Βρήκα μια όαση στην απελπισία μου…"

Στην συνέχεια έγινα ενεργό μέλος αυτής της οικογένειας και κατάλαβα καλύτερα πόσο σπουδαίο έργο κάνει.

Ποια ήταν η δική σου ζωή μέχρι να εμφανιστεί ο καρκίνος;

Ήταν πολύ δύσκολη, μετά από ένα διαζύγιο με τεράστια οικονομικά προβλήματα και δυο παιδιά που έπρεπε να τα στηρίζω στα διάφορα θέματα τους.

Πώς το ανακάλυψες;

Η ανακάλυψη είναι μια επώδυνη ιστορία αφού βρισκόμουν ως συμπαραστάτης σε οικείο πρόσωπο που είχε αρρωστήσει και εκεί αποφάσισα εντελώς προληπτικά να κάνω μια μαστογραφία.

"Οφείλω την σημερινή μου παρουσία σε μία προληπτική εξέταση"

Ποιο και τι ρόλο παίζει η πρόληψη σε αυτή την ιστορία;

Η πρόληψη και η σκέψη της ασθένειας με οδήγησαν να ανακαλύψω τον δικό μου καρκίνο και να τον προλάβω πριν να είναι πολύ αργά. Οφείλω την σημερινή μου παρουσία σε αυτήν την προληπτική εξέταση.

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις όταν έμαθες ότι είσαι αντιμέτωπη με αυτό;

Μου φάνηκε εντελώς εξωπραγματικό και αρνιόμουν να το πιστέψω αφού δεν είχα καθόλου συμπτώματα ούτε υπήρχε ορατός όγκος στην αυτοεξέταση που έκανα τακτικά μόνη μου. Θεέ μου θα πεθάνω και δεν έχω κάνει τίποτα για μένα…

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία εκείνη την περίοδο;

Μετά την τελική επιβεβαίωση, ήρθα στο σπίτι μου να μαζέψω τα πράγματα μου, μόνη μου χωρίς κανέναν, γιατί τα παιδιά μου ήταν μακριά, και οι γονείς μου υπερήλικες.

Οι συγγενείς μου είχαν στραφεί όλοι στην άλλη περίπτωση που εθεωρείτο πιο σοβαρή. Επίσης ήμουν σε οικονομική κρίση και δεν είχα ασφάλεια.

"Ο καρκίνος με δίδαξε να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα"

Μπήκα στο χειρουργείο μόνη μου χωρίς κανέναν να μου κρατάει το χέρι ή να με περιμένει στην έξοδο…δύσκολες στιγμές…

Είναι ο καρκίνος του μαστού ένα θέμα-ταμπού;

Απαντάω με μια χιουμοριστική προσέγγιση που βίωσα μέσα από μία ετήσια Προσκυνηματική εκδρομή με το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ στην Τήνο. Εκείνη την χρονιά μείναμε στην Τήνο και είχαμε έναν ξεναγό για να γνωρίσουμε το νησί.

Σε μια κουβέντα που τον ρώτησε κάποιος “Τι σύλλογος είστε;” και απάντησε “Σύλλογος Γυναικών με τον…. ξέρεις μωρέ … τον καταραμένο….”.

Αυτή η κουβέντα δείχνει πολλά για τον φόβο και την προκατάληψη που ακόμα υπάρχει ιδίως στην περιφέρεια.

Τι σε δίδαξε ο καρκίνος;

Να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα, γιατί δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα από το να ζεις την ζωή που θέλεις. Να έρθει η στιγμή να γεράσεις ή να πεθάνεις και να λες, είμαι καλά έζησα όσα ήθελα στην ζωή μου…

Τι θα έλεγες σε μία γυναίκα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το καρκίνο του μαστού;

Να οπλιστεί με θάρρος και δύναμη γιατί έχει έναν αγώνα, αλλά ο καρκίνος δεν είναι το τέλος. Πολλές φορές γίνεται αφετηρία για μια δεύτερη ζωή, ποιοτική και επιλεκτική.

***Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, απευθύνει κάλεσμα για ένα συμβολικό περίπατο από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως τον Μόλο της Αγίου Νικολάου:

Στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο μαστού να βγουν στον ήλιο, στον αέρα και στο φως και να διατρανώσουν την πίστη και την ελπίδα τους στην ζωή και την δύναμη της.

Στο γενικό πληθυσμό, να έλθει και να περπατήσει μαζί με τις γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, από τα Ψηλά Αλώνια ως το Μόλο της πόλης, συμβολίζοντας τα βήματα από το σκοτάδι, την κατάθλιψη και την αρρώστια στη ζωή, την ελπίδα και το φως.

Ο περίπατος αυτός προωθεί:

Την ιδέα της συμβολικής διαδρομής της ασθένειας από την διάγνωση μέχρι την ίαση.

Τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα απέναντι στη γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει.

Την αλληλεγγύη για κάθε άνθρωπο που θέλει να δώσει σε αυτό το πέρασμα τον δικό του συμβολισμό (σωματική ή ψυχική υγεία, εξάρτηση κ.α.).

Την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Την ευαισθητοποίηση των νέων.

Τον εθελοντισμό.

Ποιός είναι o Σκοπός;

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού.

Απομυθοποίηση της ασθένειας.

Συγκέντρωση πόρων για διεξαγωγή προγραμμάτων από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας.

Αγορά και παροχή χρηστικών ειδών στην ανασφάλιστη-άπορη γυναίκα.

Στο φετινό Pink the City εκπλήξτε …οικολογικά!

Συγχρονίζουμε τα βήματα μας και στην προστασία του περιβάλλοντος!
Λιγότερο πλαστικό στην ζωή μας. Αρχίσαμε με την Αλυσίδα Ζωής και συνεχίζουμε … Λιγότερο πλαστικό και στο pink the city του 2018.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    20 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία