Οχυρώνεται η Αμαλιάδα για τις βροχές – Σε εξέλιξη ο καθαρισμός φρεατίων ομβρίων

All-focus

Λαμβάνει μέτρα ο δήμος Ήλιδας εν όψει του χειμώνα και εν προκειμένω η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα τον καθαρισμό των φρεατίων ομβρίων, για να προλάβει τυχόν πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις.

Η υπηρεσία είχε ξεκινήσει με τους καθαρισμούς των φρεατίων αποχέτευσης και στην συνέχεια πήραν σειρά τα φρεάτια ομβρίων στην Αμαλιάδα. Η διαδικασία καθαρισμού είναι σε εξέλιξη, καθώς γίνεται σταδιακά, ανάμεσα στα κενά που έχουν τα συνεργεία από την αποκατάσταση βλαβών.

Σε καθημερινή βάση

Αυτό επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζάρρας, ο οποίος τόνισε ότι τα συνεργεία εργάζονται σε καθημερινή βάση και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να καθαριστούν όλα τα φρεάτια.

«Ξεκινήσαμε τους καθαρισμούς από τα σημεία τα οποία χαρακτηρίζουμε ως πιο επικίνδυνα και συνεχίζουμε και με όλα τα υπόλοιπα φρεάτια ομβρίων. Το αποφρακτικό σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζει βλάβες στο δίκτυο αποχέτευσης και στον χρόνο που απομένει καθαρίζουμε φρεάτια ομβρίων. Είναι μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, είμαστε σε καλό σημείο και πιστεύουμε ότι με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα» σημείωσε ο κ. Ζάρρας.

Βρίσκουν τα πάντα!

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ωστόσο αφορούν στο περιεχόμενο… των φρεατίων ομβρίων. Τα συνεργεία καθαρισμού βρίσκονται προ εκπλήξεως κάθε φορά που ανοίγουν ένα φρεάτιο για να το καθαρίσουν, καθώς αντικρίζουν κάθε λογής σκουπίδια στο εσωτερικό τους.

Η αδιαφορία και η ασυνειδησία των πολιτών είναι παροιμιώδης. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την χρήση των φρεατίων ομβρίων και μάλλον τα έχουν μπερδέψει με τους κάδους απορριμμάτων! Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι εντός των φρεατίων κάποιοι πετούν τα πάντα! Σκουπίδια, μπουκάλια, σακούλες, κουτάκια, ακόμη και οικοδομικά υλικά μπορείς να βρεις εντός τους.

Φυσικά, δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτές τους οι ενέργειες δημιουργούν πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, γιατί με τα σκουπίδια βουλώνουν τα φρεάτια και όπως είναι αναμενόμενο δεν μπορούν να κάνουν απορροή των νερών της βροχής. Έτσι, τα φρεάτια δεν λειτουργούν, τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο και το αποτέλεσμα είναι πλημμύρες.

Κάτι το οποίο δεν θα αποφευχθεί εάν δεν αντιμετωπίσουν με την δέουσα σοβαρότητα το θέμα οι πολίτες, γιατί ακόμη και εάν οι καθαρισμοί από την Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων είναι συνεχείς, είναι πολύ εύκολο να βουλώσει ένα φρεάτιο και να μην κάνει την δουλειά του, εάν μετά τον καθαρισμό κάποιοι ασυνείδητοι πετάξουν εντός του σκουπίδια.

Έκκληση

Γι’ αυτό και ο κ. Ζάρρας κάνει έκκληση στους πολίτες, να συμβάλουν από την πλευρά τους στην ομαλή λειτουργία των φρεατίων: «Δυστυχώς τα περισσότερα φρεάτια είναι σε κακό χάλι. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε τι βρίσκουν εντός τους τα συνεργεία καθαρισμού. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να βουλώνουν τα φρεάτια και να μην κάνουν απορροή των νερών της βροχής. Επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά μας και για να μην έχουμε προβλήματα στην πορεία, κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προστατεύσουν την ομαλή λειτουργία των φρεατίων. Τους παρακαλώ να μην πετούν τίποτα εντός των φρεατίων ούτε γύρω από αυτά, γιατί θα έχουμε πρόβλημα και δεν θα αποφύγουμε τις πλημμύρες» είπε χαρακτηριστικά.

Να συμπληρώσουμε βέβαια, ότι απαιτείται και η συνδρομή της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου, γιατί πολλά σκουπίδια και φύλλα που δεν έχουν καθαριστεί από τους δρόμους καταλήγουν στα φρεάτια και τα φράζουν, δημιουργώντας επίσης μεγάλο πρόβλημα.


Πηγή