Παράταση του «νόμου Κατσέλη» ζητούν οι δικηγόροι της Ηλείας

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας με σκοπό την παράταση ισχύος του λεγόμενου νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010), που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Εκτιμώντας ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο και κινδυνεύουν με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων και ιδίως της πρώτης κατοικίας τους, οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Ηλείας θεωρούν επιβεβλημένη την παράταση της ισχύος του νόμου για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, «ο μεγάλος αριθμός των δικαιολογητικών που πρέπει να συγκεντρωθούν για τη συγκρότηση ενός πλήρους φακέλου σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που παρατηρείται από αρκετές υπηρεσίες για τη χορήγηση των απαιτούμενων πιστοποιητικών και κυρίως από ορισμένες τράπεζες για τη χορήγηση των βεβαιώσεων οφειλών καθιστούν την όλη διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική και τους ρυθμούς ολοκλήρωσής της ιδιαίτερα βραδείς, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να κινδυνεύουν να μην υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτησή τους και να μείνουν εκτός του συστήματος προστασίας του νόμου για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου έχει αναφερθεί επανειλημμένως από την αρχή της χρονιάς στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας εγκαίρως την ανάγκη παράτασης της εφαρμογής του νόμου.

Με δεδομένο ότι δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής σχετική επίσημη ανακοίνωση, το ζήτημα απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του ζήτησε από την ελληνική πολιτεία την παράταση της δυνατότητας υποβολής αίτησης υπαγωγής στον νόμο για έναν ακόμη χρόνο.

Την απόφαση μετέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου κατά την παρουσία του τελευταίου στη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στην Αθήνα και ακολούθως ζήτησε την υιοθέτηση του αιτήματος και από την Ολομέλεια των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η οποία συνήλθε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Ζάκυνθο.

Μάλιστα, το θέμα τέθηκε παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Σάρλη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά αυτό το ενδεχόμενο, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος. Το αίτημα πράγματι συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Ολομέλειας και διαβιβάστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στους συναρμόδιους υπουργούς.

Πλέον η σκυτάλη περνάει στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να βρεθούν χιλιάδες πολίτες απροστάτευτοι στο έλεος των δανειστών τους, δεδομένου ότι μετά τη λήξη του συγκεκριμένου νόμου δεν θα υπάρχει καμία άλλη δικλίδα προστασίας για αυτούς. Παράλληλα όμως και οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να ολιγωρούν και -καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί τελικά- οφείλουν να σπεύδουν στους δικηγόρους τους για την έγκαιρη νομική τους κάλυψη, όπως μας τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.


Πηγή