Πάτρα: Χωρίς εντάσεις για τα ακίνητα του Υπερταμείου

Απέφυγε να απαντήσει η δημοτική αρχή χθες στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τρεις δημοτικούς συμβούλους για το θέμα της παροχής νομικής στήριξης σε εργαζόμενους των κοιμητηρίων, για τους οποίους διερευνάται αν είναι υπόλογοι σε υπόθεση που εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα. Συναίνεση επικράτησε στο θέμα των ακινήτων του δημοσίου που περνούν στο υπερταμείο. Οι Ηλίας Γκοτσόπουλος, Ανδρέας Φίλιας και Γιώργος Σιγαλός έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αν θα παραστεί ο Δήμος ως πολιτική αγωγή στη δίκη, αλλά απάντηση δεν πήραν στο ζήτημα με ηθικές προεκτάσεις που ανέδειξε η «Π». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια δυσκολία στο Δήμο ως προς τη νομική στήριξη των υπαλλήλων που έχει αποφασίσει η οικονομική επιτροπή κατά πλειοψηφία να προσφέρει στους εργαζόμενους.
Για το υπερταμείο Δεν σημειώθηκαν εντάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση μεταξύ των παρατάξεων για το θέμα των ακινήτων που πέρασαν με νόμο στο υπερταμείο. Επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το καθεστώς και φυσικά να μην επιτραπεί η μεταφορά στο υπερταμείο δημοσίων ακινήτων, όπως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Αιχμή για τη δημοτική αρχή άφησε ο σύμβουλος της ΡΑΠ, Ηλίας Γρηγόρης, ενστερνιζόμενος προφανώς την άποψη της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει ζήτημα για μια σειρά από ακίνητα και αδίκως προκαλείται πολιτικός θόρυβος από ορισμένες πλευρές. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι η θέση του Δήμου ανάλογη με αυτή του ΚΚΕ περί ύπαρξης πυρηνικών στον Αραξο. Στη χρήση και την αξιοποίηση των ακινήτων που περιήλθαν στο υπερταμείο εστίασε ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κινούμενος στο πνεύμα της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή περιέγραψε ως μοντέλο ατυχούς αξιοποίησης το ακίνητο στη συμβολή των οδών Μανιακίου και Κορίνθου. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, είπε ο Π. Στάμος, που είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2014 και στο οποίο κατασκευάζεται παιδικός σταθμός από τον Δήμο, δόθηκε αρνητική απάντηση στο αίτημα για παραχώρηση και επιλέχθηκε τελικά η σύναψη σύμβασης χρησιδανείου έναντι ενοικίου. Στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας που παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο εμφανίζονται να υπάρχουν πέντε δημοτικά ακίνητα που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν (τα σχολεία «Παπανδρέου», Ανθούπολης και Βούντενης), για τα οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία διόρθωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο ώστε να περαστούν στην ιδιοκτησία του Δήμου. Επιπλέον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης το Κάστρο, το Αρχαίο Ωδείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος και τα απαλλοτριωμένα ακίνητα της περιοχής του Ιπποδρόμου, όπως και τα τέσσερα γεωτεμάχια που με τον πρόσφατο νόμο μεταβιβάστηκαν για 99 χρόνια στο Δήμο Πατρέων (κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα), οι διαμορφωμένοι οδοί κυκλοφορίας Οθωνος – Αμαλίας, Ηρώων Πολυτεχνείου και Ακτή Δυμαίων, η πλατεία μεταξύ Ηρώων Πολυτεχνείου και Αίνου στην Τερψιθέα, τα 17 γεωτεμάχια της διαμορφωμένης παραλίας με το πρόγραμμα URBAN στις Ιτιές και η παραλιακή ζώνη της Αγυιάς – Τερψιθέας (7 γεωτεμάχια). Συμπληρωματικά, ο Π. Στάμος ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο ιδιοκτησίες του Δημοσίου που από το σχέδιο πόλης προβλέπονται ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι (το ΚΕΤχ, χώρος Δασαρχείου στην Παρασκευοπούλου και Ζήνωνος, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.) αλλά αντίθετα να αποδοθούν στον Δήμο.
Εγκρίθηκαν χθες σε ειδική συνεδρίαση ο ταμειακός απολογιστικός πίνακας του 2017. Από τον ισολογισμό του έτους προκύπτει ότι από ένα κύκλο εργασιών ύψους 89,5 εκ. ευρώ μόνο το 38% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των οικογενειακών επιδομάτων). Η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 ήταν 22.507.829 εκ ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του δήμου και των νομικών του προσώπων, όμως οι συνολικές δαπάνες τους άγγιξαν τα 27 εκ ευρώ. >Ο αντιδήμαρχος Πάνος Μελάς ανέφερε ότι στον Δήμο Πατρέων μόνο το 38% της χρηματοδότησης προέρχεται από το κράτος ενώ το υπόλοιπο 62% είναι από ίδια έσοδα του δήμου (τέλη, εισφορές, πρόστιμα). >Επίσης, για ΕΝΦΙΑ και φορολογία εισοδήματος από χρησιδάνεια και ενοίκια προς τρίτους, αλλά και για ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί σε Νομικά μας Πρόσωπα, για το 2017 ο Δήμος πλήρωσε 900.000 ευρώ, ενώ από συμβάσεις δανείων που είχαν λάβει προηγούμενες δημοτικές αρχές καταβάλλεται ποσό ύψους 2.662.000 ευρώ. Αντιθέτως, μειώθηκε κατά 40,5% το ποσό για ενοικιάσεις κτιρίων από το Δήμο. >Το 2017 ο Δήμος πλήρωσε 234.675,12 ευρώ σε εργαζόμενους μη ασκώντας ένδικα μέσα ως δημοτική αρχή σε θετικές γι' αυτούς δικαστικές αποφάσεις εργατικών διαφορών. >Ακόμα, επιβαρύνθηκε με 2,3 εκατ. Ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές των σχολικών φυλάκων, και με ετήσιο ποσό 280.000 ευρώ από ίδια έσοδα του δήμου για την αύξηση στο κόστος του μειωμένου ωραρίου σε πλήρες των σχολικών καθαριστριών.
του Μιχάλη Βασιλάκη


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    13 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα