Πάτρα: Φοιτητικό συλλαλητήριο την 1η Νοεμβρίου- ΔΕΙΤΕ τα αιτήματα

Συλλαλητήριο στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας πραγματοποιουν το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου φοιτητικοί-σπουδαστικοί σύλλογοι της πόλης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ , Αρχιτεκτονικής ,Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Πολιτικών Μηχανικών, Οικότροφων Εστίας, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ και του Συντονιστικού Μετεγγραφέντων φοιτητών στο οποίο συμμετέχουν οι Επιτροπές Μετεγγραφέντων των Συλλόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Ιατρικής, Νηπιαγωγών και πρώτο έτος πολιτικών μηχανικών, αναφέρουν τα εξής:

"Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών δηλώνουμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι παλέυουμε και διεκδικούμε τα αναγκαία

Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Με τους συλλόγους μας είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση, την οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα, την αλληλεγγύη, το συντονισμό των συλλόγων μας, την ενότητα με τους εργαζόμενους. Μέσα από τους συλλόγους μας κερδίσαμε πέρσι να αυξηθούν οι μετεγγραφέντες, να πάρουμε βιβλία, να επανέλθει η σίτιση στις εστίες, να καθυστερήσουμε τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, να "ζωντανέψουμε" τις σχολές μας, να γνωρίσουμε τι συμβαίνει στο επάγγελμά μας.

Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει κάνει την κοροϊδία επάγγελμα! Δεν περιμένουμε λύσεις από όσους ευθύνονται για τα προβλήματα στις σπουδές και το μέλλον μας! Τα "μνημόνια φεύγουν" αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και οι "κόφτες δαπανών" στην Παιδεία παραμένουν εδώ!

Μαζί μπορούμε να πάμε κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοφορούν πάνω στα τσακισμένα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Το τρένο της "δίκαιης ανάπτυξης" έρχεται αλλά με καύσιμο τους μισθούς, τα ωράρια των νέων εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και της έρευνας! Ενδεικτικό είναι πως στο Πανεπιστήμιο Πάτρας από την αρχή της χρονιάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με:

Την κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές. Με την τελευταία τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας η παιδαγωγική επάρκεια μεταφέρεται σε αυτοτελή κύκλο εκτός πτυχίου ακόμα και με δίδακτρα!

Την ίδια ώρα τα πιστοποιητικά για επάρκεια ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια με κόστος έως και 2200ευρώ.

Τη συζήτηση για συγχωνεύσεις σχολών που έχει ήδη ανοίξει σε Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Γεωλογικό και αλλού. Ενισχύεται έτσι η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, διαμορφώνονται προγράμματα σπουδών που να ανταποκρίνονται ακόμα περισσότερο στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων και όχι στην ολοκληρωμένη επιστημονική μας μόρφωση. Την ίδια ώρα δεν προβλέπεται τίποτα για πρόσληψη καθηγητών.

Παραμένουν και γιγαντώνονται οι ελλείψεις σε καθηγητές με αποτέλεσμα την κατάργηση ή συγχώνευση βασικών μαθημάτων όπως συμβαίνει στην Αρχιτεκτονική. Πέρσι μάλιστα σε αυτό το Τμήμα άνοιξε και συζήτηση για την επιβολή διδάκτρων στους προπτυχιακούς φοιτητές!!!

Στην Ιατρική οι πρωτοετείς φοιτητές πληρώνουν ρόμπες(20 ευρώ) και στηθοσκόπια(100ευρώ τουλάχιστον) ενώ στους Πολιτικούς Μηχανικούς καλούνται να πληρώσουν τα σχεδιαστικά για τα εργαστήρια.

Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης!

….Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου έχει φτάσει στο εξεφτελιστικό 25% του 2011.Την ίδια στιγμή 4 δις κάθε χρόνο καταβροχθίζονται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

…. Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας μπαίνουν δίδακτρα σε άλλα 8 μεταπτυχιακά επιπλέον σε 283 μεταπτυχιακά επέβαλλαν φέτος δίδακτρα Πανελλαδικά.

Η εστία της Πάτρας ρημάζει, τα νοίκια εκτοξεύονται, το στεγαστικό επίδομα δίνεται σε ακόμα λιγότερους. Οι εργολάβοι κερδίζουν εκατομμύρια για υποβαθμισμένες υπηρεσίες σίτισης, συντήρησης, διανομής συγγραμμάτων.

μαθήματα αφαιρούνται επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές ή για να πουληθούν σε μεταπτυχιακά, εργαστήρια και πρακτική κόβονται.

…πολλαπλασιάζονται οι πιστοποιήσεις και οι εξετάσεις, τα εμπόδια στην άσκηση του επαγγέλματος.

αποσπάται η παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών.

…δεν υπάρχει αντιπυρική, αντισεισμική, αντιπλημμυρική προστασία …Οι μεταγραφέντες φοιτητές είναι στον αέρα.

Καμία αναμονή! Δηλώνουμε Πρωταγωνιστές εμείς για τις σπουδές και το μέλλον μας!

Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Απαιτούμε:

  • Ένα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
  • Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους.Έκτακτο στεγαστικό επίδομα για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δεν χωράνε στις εστίες.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
    • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
    • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Προχωράμε σε:

  • κινητοποιήσεις σε διοικήσεις σχολών για τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών.
  • Συμπόρευση με το συντονιστικό οικοτρόφων φοιτητών
  • Συμπόρευση με το συντονιστικό μεταγραφέντων φοιτητών ..
  • Άνοιγμα των λεοφορείων τη μέρα του φοιτητικού συλλαλητηρίου στις 1 Νοέμβρη
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
  • μεγάλο συλλαλητήριο των φοιτητικών-σπουδαστικών συλλόγων την 1η Νοέμβρη το απόγευμα στη πλατεία Γεωργίου."


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    28 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία