Πάτρα: Με άνθινο άρμα το Καρναβάλι του 2019

Ενα από τα πολλά για το οποίο το Πατρινό Καρναβάλι έχει μείνει στην ιστορία είναι τα άνθινα άρματά του, δημιουργίες του Νίκου Μαρούδα. Το πρώτο άνθινο άρμα παρουσιάστηκε το 1925, ενώ με τα χρόνια, τα γαρύφαλλα και τα άλλα λουλούδια που αποτελούσαν τα άρματα αντικατέστησαν το φελιζόλ, ο χαρτοπολτός και άλλα βιομηχανικά υλικά. Αυτό αναμένεται να αλλάξει στο επόμενο Καρναβάλι, καθώς όπως μάθαμε, στα σχέδια του Δήμου είναι να κατεβάσει στην παρέλαση, μετά από πολλά χρόνια, άνθινο άρμα. Αυτή τη φορά κατασκευαστής και υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι ο Νίκος Λιβάνης. Ετσι εκτός από λάμες και βέργες, φελιζόλ και πολυουρεθάνη, στο άρμα θα δούμε γαρύφαλλα, χρυσάνθεμα και άλλα λουλούδια. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν 45.000 γαρύφαλλα διαφόρων χρωμάτων (τα γαρύφαλλα παραδοσιακά ήταν η πρώτη επιλογή για τα άνθινα άρματα λόγω της ανθεκτικότητάς τους), 2.000 χρυσάνθεμα διαφόρων χρωμάτων, 56 τεμάχια μούσκλι αλλά και 5 ανθοσυνθέσεις. Το συνολικό κόστος του άρματος ανέρχεται στα 7. 237 ευρώ (από τα οποία τα 3.142 ευρώ είναι για τα λουλούδια), ενώ τα γαρύφαλλα θα κοστίσουν 2.250 ευρώ, τα χρυσάνθεμα 200 ευρώ, το μούσκλι 392 ευρώ και οι ανθοσυνθέσεις 300 ευρώ. ΜΠΑΣΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και οι επιπλέον προτάσεις των υπαλλήλων του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή των καρναβαλικών στοιχείων. Εκτός από το άνθινο άρμα, μία ακόμα πρόταση ήταν και η κατασκευή 15 μπαστάκων που παραδοσιακά κοσμούν διάφορες γωνιές του κέντρου της πόλης και όχι μόνο, ενώ αυτή τη φορά θα έχουν τη μορφή σβούρας κλόουν. Συνολικό κόστος και των 15 κατασκευών είναι 3.530 ευρώ. Παράλληλα, όσον αφορά τα άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού, αναμένεται να κοστίσουν περίπου 17.000 ευρώ, ενώ συνολικά για τις διάφορες κατασκευές του Καρναβαλικού Εργαστηρίου για τον θεσμό του επόμενου χρόνου θα διατεθούν 41.642 ευρώ.
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ panagopoulou@pelop.gr


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    13 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα