ΠΑΤΡΑ: Όλα τα έργα που θα γίνουν από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Μείλιχο στα θαλάσσιο μέτωπο

Σε τρεις ζώνες διαχωρίζει το παραλιακό μέτωπο ο Δήμος Πατρέων, με βάση την πρόταση που έθεσε υπόψη στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, με φόντο την διεξαγωγή ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση και την αναδιαμόρφωση του.

Η πρώτη ζώνη εκτείνεται από το ύψος του Διακονιάρη και φτάνει στο ύψος της Ιχθυόσκαλας, η δεύτερη ξεκινά από το ύψος της Γούναρη και φτάνει τον μώλο της Αγίου Νικολάου, ενώ η τρίτη περιλαμβάνει την Μαρίνα της Πάτρας και την Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η όλη πρόταση του δήμου για το θαλάσσιο μέτωπο είναι με βάση στο σκεπτικό της ριζικής αναδιοργάνωσης του παραλιακού περιβάλλοντος, με στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του, αλλά και με την σύνδεση του με το κεντρικό τμήμα της πόλης, ενώ προβλέπει την αξιοποίηση ορισμένων υπάρχοντων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως και την προσθήκη νέων έργων.

Προτείνει έτσι την αποφυγή λιμενικών κατασκευών που κοστίζουν αρκετά χρήματα, λίγες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, με τους προτεινόμενους χώρους που θα δημιουργηθούν ή θα βελτιωθούν να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Στην πρώτη ζώνη προτείνεται η διατήρηση της ψαροταβέρνας, η κατασκευή νέων αθλητικών γηπέδων και εγκαταστάσεων στον χώρο γύρω από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται η αναδιάταξη των οργάνων γυμναστικής και τον χώρο στάθμευσης, η βελτίωση των χώρων πρασίνου και η διαμόρφωση ειδικών χώρων για άθληση και αναψυχή.

Στην δεύτερη ζώνη η κατεύθυνση είναι να διατηρηθεί το κτίριο των παλιών υπηρεσιών λιμένα, αφού πρώτα γίνουν κάποιες εργασίες για την στατικότητα του, με τον Δήμο να θέλει να φιλοξενήσει σε αυτό χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, αλλά και διάφορες υπηρεσίες του Πολιτιστικού Οργανισμού. Από εκεί και πέρα στην δεύτερη ζώνη περιλαμβάνονται σχέδια για την δημιουργία ανοικτού θεάτρου, χώρων πρασίνου και αναψυχής, περιπάτου και ποδηλάτων.

Στην τρίτη ζώνη τα σχέδια του δήμου περιλαμβάνουν την ανακατασκευή της Μαρίνας που βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αλλά και την βελτίωση των χώρων που βρίσκονται γύρω από αυτή, την αναδιοργάνωση του χώρου πάρκινγκ, αλλά και την αναδιαμόρφωση του χώρου του ΟΠΑΘΑ.

Τα προτεινόμενα έργα και στις τρεις ζώνες, σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, δεν θα ξεπερνούν το πλαφόν των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Κόσμο» ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, όλα τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις του Δήμου. Απομένει στους αρχιτέκτονες να δώσουν τα «φώτα» τους ώστε να προχωρήσει το έργο.


Πηγή