Πάτρα: Σχολικές καθαρίστριες καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή

Σε μια άνευ προηγουμένου καταγγελία σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη προχωρούν συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Πατρέων, οι οποίες κατήγγειλαν στο Far-West ανεπίτρεπτο “εκβιασμό” να διαγραφούν από το σωματείο τους και να προσχωρήσουν σε φιλικά διακείμενο στο ΚΚΕ σωματείο. Μάλιστα, όπως  μας καταγγέλλουν οι ίδιες οι καθαρίστριες, αιωρείται έμμεση απειλή για την ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ ισχυρίζονται ότι υπάρχει και άμεση εμπλοκή αντιδημάρχου στο γεγονός.

Τι έχει συμβεί; Τις επόμενες ημέρες εκατοντάδες συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων της Πάτρας, έχουν κληθεί στο Δημαρχείο να υπογράψουν τις διετούς διάρκειας συμβάσεις τους για τα σχολικά έτη 2018 – 2019 και 2019 – 2020. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγέλλουσες, ήδη κάποιες από αυτές ενημερώθηκαν ότι πριν την υπογραφή της σύμβασης, θα πρέπει να υπογράψουν αίτηση εγγραφής σε ένα -αμφιλεγόμενο για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα- μεικτό σωματείο Φυλάκων και Μονίμων Σχολικών Καθαριστριών. Οι ίδιες όμως δεν θέλουν να πράξουν κάτι τέτοιο διότι επί σειρά ετών είναι μέλη στο Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Πάτρας, το οποίο και εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τους αγώνες τους. Μάλιστα εκλαμβάνουν τη στάση της Δημοτικής Αρχής ως “στυγνό εκβιασμό” και “εκμετάλλευση” της περιόδου ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους, με στόχο να εξυπηρετηθούν κομματικά συμφέροντα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Το Far-West μιλώντας με εκπροσώπους του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών Πάτρας, έλαβε την απάντηση ότι όντως έχουν περιέλθει υπόψη τους αυτές οι καταγγελίες και ήδη ετοιμάζεται μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πάτρας από τους δικηγόρους του Σωματείου, για παραβίαση των διατάξεων του συνδικαλιστικού Νόμου 1264/1982, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται στον εργοδότη ή σε οποιοδήποτε τρίτο να παρεμβαίνει με τέτοιο ανεπίτρεπτο τρόπο στα εσωτερικά μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και υπέρ κάποιας άλλης.

Το Far-West μελέτησε προσεκτικά τις διατάξεις του Νόμου που επικαλούνται οι εκπρόσωποι των σχολικών καθαριστριών και σας παραθέτει σημεία από την παρ.2 του άρθρου 14 του Ν. 1264/1982 ως ακολούθως: “Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιοδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα :
α. Να ασκούν επιρροή στους εργαζόμενους, για την ίδρυση ή μη ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης.
β. να επιβάλλουν ή να παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο την προσχώρηση εργαζομένων σε
ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση.
γ. να απαιτούν από τους εργαζόμενους δήλωση συμμετοχής, μη συμμετοχής ή αποχώρησης από
συνδικαλιστική οργάνωση.
δ. να υποστηρίζουν ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση ή με οικονομικά ή με άλλα μέσα,
ε. να επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και στη δράση των
συνδικαλιστικών οργανώσεων.
σ. να μεταχειρίζονται με ευμένεια ή δυσμένεια τους εργαζομένους ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε
ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση”.

Όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σχολικών καθαριστριών, μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου θα παραβρίσκονται στη διαδικασία σύναψης των ατομικών συμβάσεων και σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση τέτοιου τύπου, θα δοθεί άμεσα εντολή στους δικηγόρους τους να καταθέσουν την μήνυση και να διαταχθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Το Far-West παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό διότι όπως και να το κάνουμε μια Δημοτική Αρχή που λόγω των κομματικών καταβολών της αυτοαναγορεύεται σε “προστάτιδα” των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων της περιοχής μας, οφείλει πρωτίστως να σέβεται τη συνδικαλιστική αυτονομία, την αυτοδιάθεση, την ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι των εργαζομένων που βρίσκονται υπό την εργοδότησή της. Διερωτόμαστε πραγματικά, αν όλα αυτά συμβαίνουν στον “ΚΟΚΚΙΝΟ” Δήμο Πατρέων, ποιο είναι το μήνυμα που περνά στις “πολυεθνικές” και τους “καπιταλιστές” που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας;;;;

Ν.Κ