ΠΑΤΡΑ: : Βόμβα η αποχώρηση της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ από την Ελλάδα

Ενας ακόμη από τους ελληνικούς – και δη ιστορικούς- επιχειρηματικούς κολοσσούς, η Α.Ε. Τσιμέντων TΙΤΑΝ, αλλάζει έδρα, μετά από 116 χρόνια φεύγοντας ουσιαστικά από την Ελλάδα, δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την ελληνική οικονομία. Η εταιρεία η οποία έχει μία από τις σημαντικότερες μονάδες παραγωγής επί δεκαετίες και στο Δρέπανο της Πάτρας επιλέγει για νέα έδρα σε φορολογικό και…όχι μόνο επίπεδο το Βέλγιο.

titan1

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα»ενώ απο αργά χθες το βράδυ που έγινε γνωστή η εξέλιξη επικρατεί «μούδιασμα» στις τάξεις των εργαζομένων στη μονάδα της Πάτρας καθώς είναι άγνωστο τι άλλο μπορεί μελλοντικά να ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη.

Το εργοστάσιο του Τιτάνα που βρίσκεται στο Δρέπανο του Νομού Αχαΐας, πλησίον των οικισμών Δρεπάνου, Ψαθοπύργου και Αραχωβίτικων, λειτουργεί από το 1968 και έχει ετήσια δυναμικότητα 2.100.000 τόνων τσιμέντου. Οι κύριες πρώτες ύλες που αξιοποιεί το εργοστάσιο προέρχονται από το λατομείο ασβεστολίθου που βρίσκεται στη θέση «Άρτιμες» και από το λατομείο φλύσχη «Καλύβα Βρύση» που βρίσκεται στο Παυλόκαστρο Ν. Αχαΐας.

Οπως ανακοινώθηκε από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, υπεβλήθη σήμερα (χθες)από την TITAN Cement International S.A. προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ με νέες μετοχές της δεύτερης.

Σκοπός της Πρότασης είναι η διευκόλυνση της εισαγωγής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Euronext Βρυξελλών, με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διεθνούς αναπτυξιακής του πορείας.

Πέραν από την εισαγωγή στο Euronext Βρυξελλών, προτείνεται επίσης οι μετοχές της TITAN Cement International S.A. να εισαχθούν δευτερογενώς προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για Πρόταση που αντανακλά πλήρως το διεθνή προσανατολισμό και αποτύπωμα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ενώ η σχεδιαζόμενη υλοποίησή της αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στην ιστορική του πορεία και να συμβάλει καθοριστικά στην διεθνή ανταγωνιστικότητα και στην μελλοντική του ανάπτυξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ έχει τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην Πρόταση της TITAN Cement International S.A. και κατ’ αρχήν την υποστηρίζει, καθώς: – αντικατοπτρίζει και ενισχύει το διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, – εισάγει τον Όμιλο σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών του, – διευρύνει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων του Ομίλου, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού.


Πηγή